1. Nieuws

  Rusland pas in 2015 helemaal digitaal

  Rusland gaat in 2015 om naar digitaal via alle uitzendwegen. Het gaat daarbij dan vooral om uitzendingen via de ether van televisiezenders. Dit meldt de Voice of Russia.
  Jan-Hein Visser
  18 mei 2009
  comments 0
  Rusland pas in 2015 helemaal digitaal
  Rusland zal uiterlijk 2015 overschakelen op digitale uitzendingen. Dat het land al technish zeer vooruitstrevend is werd wel bewezen bij het Eurovisie Songfestival. Het gaat in dit geval echter om de afschakeling van analoge ethertelevisie. Er wordt het eerst begonnen in grensgebieden waar vanwege mogelijke interferentieproblemen de digitalisering voorrang krijgt en uiteindelijk moet 100 procent van Rusland gedigitaliseerd. Dat moet tot meer nationale cohesie en vooruitgang in de techniek leiden. Dit liet President Mededev weten in een toespraak aan de Douma (Russische Parlement) weten.

  Tot en met 2015 moet dan het hele Russische 'hinterland' zijn gedigitaliseerd en daarmee wordt het analoge Russiche Secam systeem uitgeschakeld. Een hele uitdaging want dit betekent een geheel nieuw zenderpark. De oude analoge zenders met vaak een ver bereik (bij sommige speciale atmosferische condities zelfs tot in West-Europa te ontvangen) zullen daarmee definitief tot het verleden gaan behoren.

  Echter speelt satelliet een grote rol en worden daar alle zenders al digitaal doorgegeven. Satellietontvangst is in Rusland in veel afgelegen gebieden zelfs de enige ontvangstmogelijkheid. De publieke nationale zender Channel 1 Russia (Pervy Kanal) zit dan ook op vele satellieten. Daaronder ook een internationale versie die via Hotbird in Europa is te ontvangen.

  Radiozender Voice of Russia is als radiozender zelf heel vooruitstrevend en zendt al via de kortegolf uit in digitale kwaliteit via DRM - Digital Radio Mondiale. Deze investeringen lonen de moeite gezien de enorme te overbruggen geografische afstanden binnen Rusland.

  RuslandChannel 1

  Reacties

 1. TV-TIP De zaak van je leven

  De zaak van je leven
  NPO 2 om 20:25 uur
  Voor een laatste keer duiken de rechercheurs in het dossier van Melanie Sijbers. De vijftienjarige scholier verdween in september 2006 van de aardbodem, werd twee weken later gevonden in de bossen bij Someren en bleek te zijn gewurgd door Peter H., haar minnaar én tevens stiefvader van een van haar vriendinnen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Oplichters in het buitenland

  Oplichters in het buitenland
  SBS6 om 20:30 uur
  De hoofdstad van Nepal herbergt maar liefst 500 weeshuizen. Kees en zijn team ontdekken in deze laatste aflevering van het seizoen dat velen ervan hartstikke nep zijn. Malafide reisbureaus organiseren er tours heen, zodat toeristen gulle gifts achterlaten. De opbrengst delen de weeshuizen vervolgens samen met de reisbureaus.