Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  SBS9 wordt Viaplay TV: dus toch sublicenties in Nederland

  Als het nieuws gisteren bekend was gemaakt, had iedereen aan een 1-aprilgrap gedacht. Maar de realiteit is dat herhaalzender SBS9 wordt omgedoopt tot Viaplay TV.
  Jarco Kriek
  2 april 2024
  comments 3
  SBS9 wordt Viaplay TV: dus toch sublicenties in Nederland
  Foto Getty Images

  Een strategische samenwerking tussen Talpa Network en Viaplay Group is de basis voor Viaplay TV. Door de samenwerking worden twee vliegen in een klap geslagen. Talpa Network heeft een goede vervanging voor de UEFA voetbalcompetities Europa League en Conference League als na dit voetbalseizoen de uitzendrechten naar VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) verhuizen. Viaplay heeft een nieuwe manier om de omzet van de Nederlandse activiteiten te verhogen. Dit zonder moeilijke onderhandelingen te moeten voeren met providers als Ziggo, KPN, Odido en Delta over een plekje in de zenderlijst. Het kanaalslot van SBS9 is bij vrijwel iedere provider al in gebruik en Talpa Network mag de naam en inhoud van dit kanaalslot tussentijds wijzigen.

   

  Viaplay Xtra

  De stap van Viaplay om sportcontent naar een lineair kanaal te verhuizen komt op een vreemd moment. Nog geen maand geleden trok Viaplay Group in Nederland de stekker uit het lineaire kanaal Viaplay Xtra bij de providers Ziggo, KPN, Odido, Delta, Caiway en Solcon. Op Viaplay Xtra was bij deze providers alleen Formule 1 op zaterdag en zondag volledig live te volgen. Maar Viaplay Xtra was ook een doorn in het oog voor Viaplay. Providers zetten Viaplay bij de marktintroductie met de rug tegen de muur. Hun angst dat het netwerk de toestroom van Formule 1-kijkers niet aankon, bleek zeker in de beginperiode gerechtvaardigd. Nu Viaplay de technische aspecten beter op orde heeft, ging de onvrede spelen dat abonnees die rechtstreeks bij Viaplay een abonnement kopen geen toegang kregen tot het lineaire kanaal Viaplay Xtra.

   

  Sublicenties

  De komst van Viaplay TV past binnen het huidige beleid van Viaplay Group om ook in kernlanden sublicenties van sportcontent te verkopen. In dit geval wordt de verkoop in een strategische samenwerking verpakt. En hierdoor is ook de sportcontent die op SBS9/Viaplay TV beschikbaar komt groter. Formule 1, voetbal (Premier League), PDC Darts en Tulp Hoofdklasse hockey. Echte alle troefkaarten van streamingdienst Viaplay zijn vanaf 5 april op het lineaire kanaal Viaplay TV te zien. Deels live, maar voor een groter deel op een later tijdstip, integraal of in samenvatting.

   

  Kannibalisatie

  De vraag is natuurlijk hoeveel abonnees er zullen gaan afhaken. Bij veel Nederlandse providers zijn via RTL Duitsland zeven Formule 1-races zonder extra te betalen te kijken. De overgebleven races kunnen nu op een later moment op de dag alsnog in het geheel via Viaplay TV gekeken worden. De schatting is dat meer dan 80 procent van de Viaplay-abonnees het abonnement hoofdzakelijk voor Formule 1 heeft. De toekomst moet uitwijzen of het aantal weglopende klanten niet te groot is om Viaplay de kop te kosten. De basis voor Viaplay TV is op voorhand gunstig. De meeste uitzendrechten liggen nog meerjarig vast. Zo zijn de uitzendrechten van Premier League en Bundesliga minimaal tot medio 2027 in handen van Viaplay Group. Maar is het uiterst twijfelachtig dat Viaplay de Nederlandse uitzendrechten van Formule 1 na dit seizoen kan behouden. Geluiden sijpelen door dat niet Viaplay maar VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) op pole position staat. In dat geval is Formule 1 op Viaplay TV slechts van korte duur.

  ViaplayViaplay GroupViaplay TVTalpa NetworkTalpaJohn de MolSBS9uitzendrechtensublicentie

  Reacties