Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Stoelendans radio op FM en DAB+ in aantocht: verliest Talpa meer frequenties?

  Spannende tijden in radioland. Binnen tien weken wordt duidelijk welke radiozenders na 1 september landelijk via FM en DAB+ in de ether te beluisteren zijn.
  Jarco Kriek
  5 juni 2023
  comments 8
  Stoelendans radio op FM en DAB+ in aantocht: verliest Talpa meer frequenties?

  Door rechtsgangen van radiozender KINK moeten de huidige uitzendvergunningen voor de landelijke commerciële FM-kavels opnieuw worden geveild. Omdat aan deze vergunningen ook DAB+ ruimte is gekoppeld, zijn – net als op FM – wijzigingen op dit digitale radionetwerk onvermijdelijk.

   

  Buitenlandse partijen

  Het is overigens maar de vraag of KINK de eigen inspanning beloond ziet worden in het verkrijgen van een FM-frequentiekavel. Het zit de radiozender – met ondersteuning van geld afkomstig van concertorganisator MOJO – niet mee. Eerst werd het aantal geclausuleerde kavels naar twee teruggebracht. Bij een geclausuleerde kavel wordt niet alleen op basis van de financiële bieding verdeeld, maar vooral op inhoudelijke gestelde eisen een kavel. Dat kan leiden tot een veel lagere aankoopprijs. Nu lijken ook enkele grote buitenlandse en op dit moment nog niet op de Nederlandse radiomarkt actieve partijen te azen op analoge (FM) en digitale (DAB+) frequentieruimte in de ether. Dit meldt het AD op basis van 538-radio-10-en-sky-radio-onzeker-door-mogelijke-komst-grote-buitenlandse-partijen~a7e4409f/">bronnen binnen de radiowereld.

   

  Talpa

  De inmenging van nieuwe buitenlandse partijen is minder goed nieuws voor KINK, maar ook Talpa moet de keuze maken of het al dan niet kiest voor hogere biedingen met meer zekerheid op behoud van de maximale drie uitzendvergunningen. Op dit moment heeft Talpa vier uitzendvergunningen voor Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Inmiddels is mediabedrijf Radio Veronica al aan Mediahuis verkocht vanwege de limiet van maximaal drie uitzendvergunningen. Maar of de overgebleven drie Talpa radiozenders via FM te beluisteren blijven is allerminst zeker.

   

  Diverse partijen

  Naast de huidige overige spelers DPG Media (Qmusic en Joe) en Mediahuis (Sublime, Nostalgie, 100%NL, SLAM! en Sunlite) maken – volgens bronnen van het AD – nog twee grote buitenlandse partijen zich klaar voor de aankomende frequentieveiling. Het zou gaan om Bauer Media Group. Dit bedrijf heeft een jaaromzet van 2,2 miljard euro en is op radiogebied vooral actief in het Verenigd Koninkrijk met de zender Kiss. De andere partij die wordt genoemd is Global, met een jaaromzet van bijna 700 miljoen euro. Global is onder meer de eigenaar van de Britse radiozenders Heart en Capital.

  radioFMDAB+frequentieveilingTalpaTalpa NetworkDPG MediaMediahuisBauer Media GroupGlobal

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview