Strijd Stichting Brein werpt nog geen vruchten af

Ondanks successen die Stichting Brein geboekt heeft, blijft de illegale consumptie van content wereldwijd - en dus ook in Nederland – toenemen. Zo is duidelijk dat het gevecht tegen de verkoop van illegale televisieabonnementen van Stichting Brein niet heeft geleid tot het verwachte resultaat. Enkele grotere aanbieders zijn dan wel met openlijke verkoop via internetsites gestopt. Maar op advertentiesites als Marktplaats en via advertenties op sociale media als Facebook worden nog op grote schaal illegale televisieabonnementen aangeboden. Ook bestookt een bepaalde aanbieder – overigens onder diverse bedrijfsnamen – Nederlanders veelvuldig via e-mail met acties waarbij ook illegale abonnementen aangeboden worden.
Meer zenders, minder abonnement
Voor minder dan honderd euro kan bij de meeste illegale abonnementen naar duizenden tv-zenders gekeken worden. Dit inclusief vrijwel alle zenders die door aanbieders als Ziggo en KPN aangeboden worden. Hieronder bevinden zich ook FOX Sports, Ziggo Sport en Film1. Een afzonderlijk abonnement op één van deze betaalzenders kost op jaarbasis al meer dan het volledige abonnement bij de illegale aanbieder. Of men overigens na het betalen van het abonnement – dat meestal twaalf maanden vooruitbetaald dient te worden – ook daadwerkelijk kan blijven kijken naar het zenderaanbod is de vraag. Vaak wordt halverwege het abonnement de signaalaanvoer gestaakt. Het teveel betaalde geld kan dan niet worden teruggevorderd. Ook is vaak het geval dat streams bij grote sportevenementen aks voetbal en Formule 1 haperen waardoor kijkgenot ernstig wordt verstoord.
Illegaal streamen
Uit groot internationaal onderzoek blijkt dat het illegaal streamen van content – ondanks acties van auteursrechtenbeschermers als Stichting Brein – in 2017 is gestegen. In totaal werden internetsites met links naar illegaal content zoals films, series en televisiezenders volgens de onderzoekers meer dan 300 miljard keer bezocht.