Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Strop voor Ziggo en KPN: meer kijkers zijn tv-abonnement zat

  Het aantal Nederlanders dat een traditioneel lineair tv-abonnement meer heeft en alleen nog online kijkt, blijft afnemen. Het gebruik van streamingdiensten zit in de lift.
  Jarco Kriek
  22 maart 2023
  comments 14
  Strop voor Ziggo en KPN: meer kijkers zijn tv-abonnement zat
  Foto Getty Images

  Cordcutten – het stoppen van lineair kijken en overstappen naar online – is in Nederland in 2022 weer flink toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Stichting Kijkonderzoek dat is opgenomen in het Nationaal Mediaonderzoek (NMO). Cordcutten kost providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway veel inkomsten. De verkoop van traditionele lineaire tv-abonnementen neemt erdoor af. Voor deze providers wordt internet hierdoor een nog belangrijke factor in de verkoopstrategie. KPN heeft inmiddels ingespeeld op de veranderende manier van tv- en videoconsumptie. Het telecombedrijf bracht onlangs TV+ op de markt. De TV+ decoder kan bij KPN ook gebruikt worden als alleen internet wordt afgenomen en abonnees alleen online willen kijken.

   

  Streamingdiensten

  Het aantal abonnementen op streamingdiensten is in Nederland in 2022 gestegen. Gemiddeld koopt elk huishouden twee abonnementen van een streamingdienst. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2021. De toegang tot streamingdiensten ligt in de praktijk hoger, omdat een deel van de klanten het abonnement deelt met familie en vrienden. Accountsharing is echter niet in dit onderzoek meegenomen. Steeds meer Nederlanders maken rechtstreeks via de televisie gebruik van de streamingdiensten via het in hun tv aanwezige Smart TV-platform, zoals Samsungs Tizen en Android TV van Google.

   

  Negen procent

  Uit het NMO blijkt dat 1 op de 10 huishoudens – negen procent om precies te zijn – geen traditioneel lineair tv-abonnement koopt. In 2021 lag het percentage cordcutters op 7,5 procent. De stijging betekent dat er in 2022 rond de 700.000 huishoudens geen tv-abonnement meer hadden bij een provider als Ziggo of KPN. De tv- en videocontent wordt via streamingsdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Viaplay en SkyShowtime geconsumeerd. Wie live tv wil kijken, kan hiervoor de online diensten NPO Start/NPO Plus, NLZIET of Canal Digitaal OTT gebruiken. Het zijn vooral jongeren tot 34 jaar, eenpersoonshuishoudens en hoger opgeleiden die zich afkeren van het traditionele lineaire kijken.

  Nationaal MediaonderzoekNMOcordcuttencordcuttingtvtelevisielineairtraditioneelabonnementOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP EK Wielrennen Mannen

  EK Wielrennen Mannen
  NPO 1 om 13:10 uur
  Op het ­Europees kampioenschap in fietsprovincie Drenthe beginnen de wielrenners vandaag in Assen, om vervolgens met een lus naar afvalberg Col du VAM te rijden. Remco Evenepoel is er niet bij: de wereld­kampioen tijdrijden krijgt rust na de Ronde van Spanje. Ook Mathieu van der Poel laat verstek gaan en focust zich vanwege de Olympische Spelen op een mountainbike test-event in Parijs. Wout van Aert heeft echter wel oren naar de wit-blauwe trui met gouden sterren.

  TV-TIP The Jungle Book

  The Jungle Book
  Net5 om 20:00 uur
  Het jongetje Mowgli (Neel Sethi) is opgevoed door wolven, maar de gevreesde tijger Shere Khan (Idris Elba) wil hem weg hebben uit de jungle. Daarom moet hij vluchten. Op zijn tocht wordt hij bijgestaan door de strenge panter Bagheera en de vrolijke beer Baloo (Bill Murray). Liveactionverfilming naar Rudyard Kipling gelijknamige boek.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)