Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling

  Negen van de twaalf uitzendvergunningen van een nieuw landelijk dekkend DAB+ netwerk zijn in handen gekomen van Talpa, Qmusic en Kink.
  Jarco Kriek
  22 juni 2021
  comments 5
  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling
  Foto Getty Images

  De veiling van bandbreedte voor het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk is afgerond. Dit meldt toezichthouder Agentschap Telecom (AT). Talpa Network, Qmusic en Kink hebben drie uitzendvergunningen gekocht. Ze betalen 776.400 euro voor de drie vergunningen. Sublime, Radio Maria Nederland en Terrestrial hebben één vergunning voor 258.000 euro gekocht. Geen enkele partij heeft het maximaal aantal uitzendvergunningen gekocht. Elke aan de veiling deelnemende partij mocht op maximaal vier uitzendvergunningen bieden. De nieuwe uitzendvergunningen hebben een duur van twaalf jaar. Het nieuwe landelijk dekkend netwerk is mogelijk omdat een herindeling van de digitale ether gaat plaatsvinden. Mede hierdoor krijgt ook dienstenaanbieder MTVNL de beschikking over een landelijk dekkend netwerk. Tevens komt er in de Randstad meer bandbreedte vrij voor het uitzenden via DAB+.

   

  Betere geluidskwaliteit

  De twaalf zenders die via het nieuwe landelijke DAB+ netwerk gaan uitzenden, doen dit met een bandbreedte van 96kbps. Dit betekent in praktijk dat de geluidskwaliteit beter is dan de huidige DAB+ uitzendingen van landelijke commerciële zenders. Via dit al langer uitzendend landelijk dekkend netwerk op frequentiemux 11C dienen vergunninghouders twee zenders aan te bieden binnen de beschikbare bandbreedte van 128kbps. Hoe meer bandbreedte een radiozender bij DAB+ verspreiding kan gebruiken, hoe beter de geluidskwaliteit is.

   

  9C

  Het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk voor commerciële zenders gaat uitzenden via frequentiemux 9C. In de eerste periode wordt in Limburg wel op een andere frequentie uitgezonden. Dit komt omdat de internationale coördinatie voor 9C in deze regio nog niet is afgerond.

  radiodigitaalDAB+TalpaTalpa NetworkQmusicDPG MediaKinkbandbreedtezenderaanboduitzendvergunning

  Reacties

 1. TV-TIP 70 jaar na de Watersnoodramp

  70 jaar na de Watersnoodramp
  NPO 1 om 10:30 uur
  In Ouwerkerk, het Zeeuwse dorp waar in 1953 het laatste dijkgat werd gedicht met behulp van caissons, een soort enorme betonnen blokkendozen, herdenkt Nederland de Watersnoodramp. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. Winfried Baijens, tevens het gezicht van de serie Het water komt, presenteert.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)