Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling

  Negen van de twaalf uitzendvergunningen van een nieuw landelijk dekkend DAB+ netwerk zijn in handen gekomen van Talpa, Qmusic en Kink.
  Jarco Kriek
  22 juni 2021
  comments 5
  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling
  Foto Getty Images

  De veiling van bandbreedte voor het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk is afgerond. Dit meldt toezichthouder Agentschap Telecom (AT). Talpa Network, Qmusic en Kink hebben drie uitzendvergunningen gekocht. Ze betalen 776.400 euro voor de drie vergunningen. Sublime, Radio Maria Nederland en Terrestrial hebben één vergunning voor 258.000 euro gekocht. Geen enkele partij heeft het maximaal aantal uitzendvergunningen gekocht. Elke aan de veiling deelnemende partij mocht op maximaal vier uitzendvergunningen bieden. De nieuwe uitzendvergunningen hebben een duur van twaalf jaar. Het nieuwe landelijk dekkend netwerk is mogelijk omdat een herindeling van de digitale ether gaat plaatsvinden. Mede hierdoor krijgt ook dienstenaanbieder MTVNL de beschikking over een landelijk dekkend netwerk. Tevens komt er in de Randstad meer bandbreedte vrij voor het uitzenden via DAB+.

   

  Betere geluidskwaliteit

  De twaalf zenders die via het nieuwe landelijke DAB+ netwerk gaan uitzenden, doen dit met een bandbreedte van 96kbps. Dit betekent in praktijk dat de geluidskwaliteit beter is dan de huidige DAB+ uitzendingen van landelijke commerciële zenders. Via dit al langer uitzendend landelijk dekkend netwerk op frequentiemux 11C dienen vergunninghouders twee zenders aan te bieden binnen de beschikbare bandbreedte van 128kbps. Hoe meer bandbreedte een radiozender bij DAB+ verspreiding kan gebruiken, hoe beter de geluidskwaliteit is.

   

  9C

  Het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk voor commerciële zenders gaat uitzenden via frequentiemux 9C. In de eerste periode wordt in Limburg wel op een andere frequentie uitgezonden. Dit komt omdat de internationale coördinatie voor 9C in deze regio nog niet is afgerond.

  radiodigitaalDAB+TalpaTalpa NetworkQmusicDPG MediaKinkbandbreedtezenderaanboduitzendvergunning

  Reacties

 1. TV-TIP Live and Let Die

  Live and Let Die
  RTL 7 om 20:25 uur
  James Bond (Roger Moore, die de rol hier voor het eerst speelt) doet onderzoek naar de moord op drie collega's. Hij ontdekt dat de slachtoffers alle drie contact hadden met Kananga (Yaphet Kotto), de dictator van het Caraïbische eiland San Monique. Op San Monique krijgt 007 te maken met drugs, geweld en de duistere krachten van voodoo.

  TV-TIP Wheeler Dealers

  Wheeler Dealers
  discovery om 20:30 uur
  In mei 2002 werd de liefhebber van brullende motoren en brandend rubber getrakteerd op de gepeperde versie van de vrij brave Audi A6 Avant, de RS6 Avant. Met in het vooronder een 4,2 liter twinturbo V8, goed voor 450 pk, sprintte de opgepompte stationwagen in een duizelingwekkende 4,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Mike vindt een ultra­marijnblauw exemplaar van de eerste generatie, die Elvis nog verder oppompt om het op het circuit op te nemen tegen dé sportwagen der sportwagens: de Porsche 911.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)