Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling

  Negen van de twaalf uitzendvergunningen van een nieuw landelijk dekkend DAB+ netwerk zijn in handen gekomen van Talpa, Qmusic en Kink.
  Jarco Kriek
  22 june 2021
  comments 5
  Talpa, Qmusic en Kink grote winnaars landelijke DAB+ veiling
  Foto Getty Images

  De veiling van bandbreedte voor het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk is afgerond. Dit meldt toezichthouder Agentschap Telecom (AT). Talpa Network, Qmusic en Kink hebben drie uitzendvergunningen gekocht. Ze betalen 776.400 euro voor de drie vergunningen. Sublime, Radio Maria Nederland en Terrestrial hebben één vergunning voor 258.000 euro gekocht. Geen enkele partij heeft het maximaal aantal uitzendvergunningen gekocht. Elke aan de veiling deelnemende partij mocht op maximaal vier uitzendvergunningen bieden. De nieuwe uitzendvergunningen hebben een duur van twaalf jaar. Het nieuwe landelijk dekkend netwerk is mogelijk omdat een herindeling van de digitale ether gaat plaatsvinden. Mede hierdoor krijgt ook dienstenaanbieder MTVNL de beschikking over een landelijk dekkend netwerk. Tevens komt er in de Randstad meer bandbreedte vrij voor het uitzenden via DAB+.

   

  Betere geluidskwaliteit

  De twaalf zenders die via het nieuwe landelijke DAB+ netwerk gaan uitzenden, doen dit met een bandbreedte van 96kbps. Dit betekent in praktijk dat de geluidskwaliteit beter is dan de huidige DAB+ uitzendingen van landelijke commerciële zenders. Via dit al langer uitzendend landelijk dekkend netwerk op frequentiemux 11C dienen vergunninghouders twee zenders aan te bieden binnen de beschikbare bandbreedte van 128kbps. Hoe meer bandbreedte een radiozender bij DAB+ verspreiding kan gebruiken, hoe beter de geluidskwaliteit is.

   

  9C

  Het nieuwe landelijk dekkend DAB+ netwerk voor commerciële zenders gaat uitzenden via frequentiemux 9C. In de eerste periode wordt in Limburg wel op een andere frequentie uitgezonden. Dit komt omdat de internationale coördinatie voor 9C in deze regio nog niet is afgerond.

  radiodigitaalDAB+TalpaTalpa NetworkQmusicDPG MediaKinkbandbreedtezenderaanboduitzendvergunning

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Hummingbird

  Hummingbird
  RTL 7 om 20:00 uur
  Ex-commando Joseph Smith zwerft getraumatiseerd door Londen. Op de vlucht voor gewelddadige criminelen belandt hij in een luxe appartement.

  TV-TIP The Connection

  The Connection
  NPO 1 om 20:29 uur
  Was Matthijs van Nieuwkerk vroeger niet achter zijn talkshowtafel weg de slaan, inmiddels klimmen hij en zijn getuite lippen zelfs op de quizbok.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)