Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Talpa winnaar frequentieveiling, KINK niet landelijk op FM

  Talpa Network heeft het maximale aantal van drie uitzendvergunningen voor FM-kavels gekocht. Opvallend is dat KINK ook de komende jaren niet landelijk op de FM te horen is.
  Jarco Kriek
  7 juli 2023
  comments 3
  Talpa winnaar frequentieveiling, KINK niet landelijk op FM
  Foto Getty Images

  Al veel eerder dan verwacht is de uitkomst van de frequentieveiling door het ministerie van EZK bekendgemaakt. Opvallend is dat juist KINK buiten de boot is gevallen. KINK dwong de frequentieveiling af door naar de rechter te gaan nadat de overheid de lopende uitzendvergunningen voor alle landelijk commerciële radiozenders met drie jaar had verlengd tot september 2025. De rechter draaide dit besluit na rechtsgang van KINK terug en legde de overheid op om de frequenties per 1 september opnieuw te vergeven.

   

  Verschuiving

  Talpa Network heeft het maximale aantal uitzendvergunningen voor drie FM-kavels gekocht. Omdat het maximum van vier naar drie is teruggebracht verkocht Talpa Network Radio Veronica aan Mediahuis. Toch gaat de frequentieveiling voor Talpa Radio een frequentiestoelendans opleveren. Minimaal één zender gaat op andere frequenties uitzenden. Talpa Radio heeft namelijk de FM-kavels gekocht die nu door Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica worden gebruikt. De verwachting is dat Radio 10 vanaf 1 september verhuist naar de frequenties die nu door Radio Veronica worden gebruikt.

   

  FM-kavels

  Er zijn nog meer wijzigingen te verwachten. Zo krijgt DPG Media en Mediahuis er een FM-kavel bij. Dit maakt de weg vrij voor de komst van DPG Media-zender Joe op FM in de ether. Daarbij kan Joe de huidige frequenties van Radio 10 gebruiken. Bij Mediahuis gaat het mes in de landelijke FM-distributie van radiozenders. Mediahuis was in Nederland met Sublime via FM in de ether te ontvangen. Via DAB+ is Nostalgie te beluisteren. Mediahuis kocht de afgelopen maanden echter de radiozenders Radio Veronica, 100%NL en SLAM! die allemaal ook in FM uitzenden. Van de vier radiozenders die Mediahuis nu in FM in de ether verspreidt, moeten er twee afvallen omdat het mediabedrijf slechts twee FM-kavels wist te winnen. Onderstaand de winnaars van alle FM-kavels op een rij.

   

  • Huidig Sky Radio – nieuwe vergunninghouder Talpa Network
  • Huidig Radio Veronica - nieuwe vergunninghouder Talpa Network
  • Huidig Qmusic - nieuwe vergunninghouder DPG Media
  • Huidig BNR - nieuwe vergunninghouder BNR
  • Huidig SLAM! - nieuwe vergunninghouder Mediahuis
  • Huidig Radio 538 - nieuwe vergunninghouder Talpa Network
  • Huidig Radio 10 - nieuwe vergunninghouder DPG Media
  • Huidig Sublime - nieuwe vergunninghouder Financial News Radio
  • Huidig 100% NL - nieuwe vergunninghouder Mediahuis
  FMfrequentieveilingTalpa NetworkDPG MediaMediahuisuitzendvergunning

  Reacties