Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Toch vier gratis Formule 1-races in 2023 bij Ziggo, KPN en andere providers?

  RTL Duitsland stopt met het ongecodeerd uitzenden van Formule 1-races. Bekent dit dat Formule 1 kijken via een Duitse zender bij Ziggo, KPN en andere providers in 2023 verdwijnt?
  Jarco Kriek
  19 januari 2023
  comments 0
  Toch vier gratis Formule 1-races in 2023 bij Ziggo, KPN en andere providers?
  Foto Getty Images

  RTL Group heeft ervoor gekozen om voor RTL Duitsland geen sublicentie meer te kopen voor het uitzenden van vier Formule 1-races bij Sky Deutschland. Dit heeft gevolgen voor Nederlandse sportliefhebbers die Formule 1 zonder Viaplay-abonnement deels live volgden bij diverse Nederlandse providers als Ziggo, KPN, T-Mobile en Delta. Of toch niet?

   

  Contract

  Sky Deutschland blijkt via zijn contract met de commerciële Fomule 1-eigenaar Formula One Group (FOM) verplicht te zijn om in Duitsland vier races aan te bieden op een zogenaamd ‘open net kanaal’. De betaalzender moet dus op zoek naar een nieuwe partner die in Duitsland in een groot deel van de woningen te ontvangen is. Nederlandse sportliefhebbers hopen natuurlijk dat dit een zender is die ook bij de Nederlandse providers beschikbaar is, zoals de publieke omroepen ARD en ZDF of een commercieel kanaal als Sat.1.

   

  Satelliet

  Maar dit hoeft natuurlijk niet. Satelliet wordt in Duitsland veel gebruikt en de Formule 1-races zouden dus zomaar kunnen belanden bij een Duitse commerciële zender die wel via de satelliet te ontvangen is maar bij geen enkele Nederlandse provider. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse sportzender Sport1, dat nu ook al veel dartstoernooien live uitzendt die in Nederland alleen met een Viaplay-abonnement zichtbaar zijn. Om in Nederland naar Sport1 te kijken, moet verplicht een schotelantenne gebruikt worden met ontvangst vaan de Astra1-satelliet inclusief de benodigde HD-satellietontvanger. En zo zijn er nog meer Duitse commerciële omroepen die niet bij Nederlandse providers maar wel via de satelliet te ontvangen zijn.

   

  Eigen kanaal

  Een andere mogelijkheid is dat Sky Deutschland de vier races in eigen beheer via een ‘open net kanaal’ gaat uitzenden. Dit kan bijvoorbeeld door een gecodeerd kanaal gedurende vier races tijdelijk open te zetten via Duitse providers en/of via satellietdistributie. Ook kan ervoor worden gekozen om een tijdelijk kanaal op te tuigen waar de vier races met reclame worden uitgezonden. In beide gevallen vallen kijkers van Nederlandse providers buiten de boot. En is het de vraag of een dergelijk ‘open net kanaal’ van Sky Deutschland via de satelliet wordt gedistribueerd.

   

  Viaplay

  Een andere mogelijkheid is dat Sky Deutschland met FOM in gesprek gaat om de verplichting om vier races op een ‘open net kanaal’ uit te zenden ongedaan te maken. Dit lijkt een moeilijke weg, maar FOM blijkt dit soort verplichtingen in de praktijk niet goed te controleren. In Nederland kondigden zowel FOM als Viaplay als nieuwe rechtenhouder van Formule 1 aan dat zes races op een ‘open net kanaal’ uitgezonden zouden worden. In het raceseizoen 2022 werd via een Nederlandse sublicentie van Viaplay echter alleen de Dutch GP in Zandvoort op een Nederlands ‘open net kanaal’ uitgezonden. FOM negeerde alle hierover – onder meer door Totaal TV – gestelde vragen. Viaplay deed overigens hetzelfde.

  Formule 1Sky Deutschlanduitzendrechtenopen netViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstRTL DuitslandARDZDFpublieke omroep

  Reacties

 1. TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  TV-TIP Wheeler Dealers World Tour

  Wheeler Dealers World Tour
  discovery om 20:30 uur
  De Wheeler Dealers hebben er zó veel seizoenen opzitten, dat het programma inmiddels ‘klokje rond’ is gegaan. Marc en Elvis vertrekken naar Italië, waar ze relatief goedkoop een Ferrari 348 op de kop kunnen tikken. De combinatie ‘goedkoop’ en ‘Ferrari’ komt niet vaak voor, en er blijkt heel wat aan de auto te mankeren. Elvis moet flink tekeergaan in zijn garage om het racemonster weer terug in tiptop-conditie te brengen.

  Interview