1. Nieuws

  Toekomst voor Ziggo en KPN is ‘tv-kijken zonder kastje’

  Vrije hardwarekeuze is voor een deel van de Nederlandse kijkers belangrijk bij de keuze van de leverancier van tv-diensten.
  Jarco Kriek
  21 june 2020
  comments 10
  Ziggo binnenkort met Apple TV?
  Foto ProShots

  Het kiezen van je eigen hardware wordt echter op last van contentaanbieders meer aan banden gelegd. Met eigen en niet controleerbare hardware is het bijvoorbeeld makkelijker om zelf opgenomen programma’s naar een computer over te zetten. Vanaf dat moment ligt het verder verspreiden van content – bijvoorbeeld via illegale downloadsites – op de loer. Nu met de komst van HD en Ultra HD de beeldkwaliteit beter is geworden, zijn distributeurs gebonden om het content beter te beveiligen. Dit doen de distributeurs in veel gevallen door het verplichte gebruik van bruikleendecoders aan klanten op te leggen. Contentaanbieders verminken op hun beurt het beeld door tv-zenders – vaak eigendom van contentaanbieders - op te leggen een of meerdere logo’s in beeld te projecteren.

   

  Kijken zonder kastje

  Omdat de mediaconsumptie van lineair naar online aan het verschuiven is, zijn distributeurs als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile op zoek naar manieren om klanten op een andere – beter bij de veranderende mediaconsumptie passende – manier diensten te leveren. Het settopboxloos tv-kijken – oftewel kijken zonder kastje – wordt hierbij prominent naar voren geschoven. Bij deze keuze snijdt het mes ook aan twee kanten. Met kijken zonder kastje hebben de klanten van distributeurs toch het gevoel eigen hardware te kunnen kiezen. Aan de andere kant houdt de contentaanbieder via opgelegde restricties aan de distributeur toch in grote mate een vinger aan de pols bij de beveiliging van content. Zo kiest Ziggo binnenkort voor de optie om alleen toegang tot ‘tv-kijken zonder kastje’ te geven als een internetverbinding van het kabelbedrijf wordt gebruikt.

   

  Mediaspeler

  Canal Digitaal begon als eerste met settopboxloos tv-kijken met een app voor Smart TV-modellen van fabrikant Samsung. Inmiddels biedt Canal Digitaal dit ook aan voor bepaalde Smart TV-modellen van de fabrikanten LG, Vestel en Panasonic. Ook bij een deel van de televisies die werken met het Android TV OS-besturingssysteem – zoals Philips en Sony – is de app van deze aanbieder ook beschikbaar. Dat geldt ook voor online mediaspelers die functioneren op dit besturingssysteem. KPN volgde met een Smart TV-app voor Samsung en LG. Terwijl T-Mobile de oude app van de mislukte OTT-dienst KNIPPR ombouwde naar TV Anywhere voor de Apple TV-mediaspeler vanaf de vierde generatie. Maar de trend lijkt dat distributeurs meer zien in apps voor settopboxloos tv-kijken voor de drie belangrijkste mediaspelers die in Nederland verkrijgbaar zijn: Apple TV, Android TV (onder meer Nvidia Shield TV en Xiaomi Mi Box) en Amazon Fire TV.

   

  Ziggo

  De grootste tv-distributeur van Nederland Ziggo test al langere tijd apps voor de drie bovengenoemde mediaspelers. De verwachting is dat Ziggo de achterstand die het op dit moment met settopboxloos tv-kijken heeft binnen afzienbare tijd omzet in een voorsprong. De Nederlandse kijker lijkt namelijk een voorkeur voor settopboxloos tv-kijken via een mediaspeler te hebben. Apps voor Smart TV worden namelijk als minder betrouwbaar door de consument ervaren omdat er veel voorbeelden zijn dat dergelijke apps na enkele jaren niet meer werken omdat deze dan volgens de fabrikant zogenaamd verouderd is. Met de apps voor de drie belangrijkste mediaspelers stapt Ziggo toekomstzeker in een nieuw segment dat door veel Nederlandse kijkers als ideaal wordt gezien. Het is overigens nog niet bekend wanneer Ziggo de apps voor Apple TV, Android TV en Amazon Fire TV aan klanten gaat leveren. Wel is zeker dat de apps gratis aangeboden zullen worden.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNCanal DigitaalM7 GroupT-Mobiletvtelevisietv-kijken zonder kastjesettopboxloosbruikleendecoderhardwarevrije hardwarekeuzecontentcontentaanbiedersmediaspeleronlineinternetOTTApple TVAndroidAndroid TVAmazonAmazon Fire TV

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Before We Die

   Win Before We Die S1&2

   Before We Die is niet alleen een typische misdaadserie, het is ook een hartverscheurend drama over een moeder en zoon, een politierechercheur en een infiltrant. Een serie over morele dilemma’s, verraad en pijnlijke relaties. Totaal TV mag bij lumiereseries.com vijf streamstarts voor het eerste en tweede seizoen van deze Zweedse misdaadserie weggeven.

  TV-TIP Blade

  Blade
  Veronica om 20:00 uur
  Door Blade's aderen stroomt vampierbloed. Dit geeft hem onmetelijke krachten, maar maakt hem ook een buitenstaander: hij behoort net zo min tot de mensenwereld als tot de vampierwereld. Blade stelt zich ten doel de mensheid te beschermen tegen de moordenaar van zijn moeder. Samen met de gedreven vampierjager Abraham Whistler begint hij een bloederige kruistocht.

  TV-TIP Hellboy II: The Golden Army

  Hellboy II: The Golden Army
  RTL 7 om 20:00 uur
  Hellboy moet het opnemen tegen een genadeloze dictator en zijn brute rovers. Met zijn team van het Bureau voor Paranormale Research en Defensie, zijn vrienden Liz, Abe en Johann, reist hij heen en weer tussen de oppervlakte en de onzichtbare magische wereld, waar fantasiewezens tastbaar worden. Hellboy moet kiezen tussen zijn vertrouwde leven en een onbekende toekomst die lonkt.

  Interview

  • TV-Toppers met Anita Witzier

   Anita Witzier

   TV-Toppers

   Favoriete tv-fragmenten terugkijken van steeds twee bekende tv-persoonlijkheden uit verschillende generaties. Dat is TV-Toppers. Anita Witzier presenteert deze show zes weken lang op zaterdagavond.
   Reacties0 reactie(s)