Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Toezichthouder ACM: Bewijslast ligt bij Viaplay

  Als abonnees klagen over slechte beeldkwaliteit, is het de taak van Viaplay om te bewijzen dat dit komt door de apparatuur en internetaansluiting van de klant.
  Jarco Kriek
  31 may 2022
  comments 0
  Toezichthouder ACM: Bewijslast ligt bij Viaplay

  De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt op het eigen platform ConsuWijzer in een uitleg over klachten over digitale diensten – zoals een streamingdienst als Viaplay – dat de bewijslast bij een aanbieder van het digitale abonnement ligt. Woordvoerster Saskia Bierling laat namens ACM aan Totaal TV weten dat de toezichthouder klachten van consumenten heeft ontvangen over de slechte kwaliteit van streamingdienst Viaplay. Ook wordt geklaagd over de slechte bereikbaarheid van de klantenservice van Viaplay. Soortgelijke klachten komen ook veelvuldig bij consumentenbelangenbehartiger Consumentenbond binnen.

   

  Zweeds bedrijf

  De Nederlandse toezichthouder kan zelf niet direct in actie komen. “Omdat Viaplay in Zweden is gevestigd zal de ACM de Zweedse toezichthouder vragen om in actie te komen en Viaplay aan te spreken”, aldus Bierling. De woordvoerster heeft nog een tip voor klanten die klachten met Viaplay ervaren. “Klanten kunnen voor hun klachten en de oplossing daarvan natuurlijk Viaplay blijven benaderen.” ACM heeft een speciale pagina op internet geplaatst waarop wordt uitgelegd wat de opties en mogelijkheden voor klachten bij digitale diensten zoals Viaplay zijn.

   

  Bewijslast

  Viaplay heeft meerdere malen in reacties laten weten dat de problemen worden veroorzaakt door de apparatuur die klanten gebruiken of door de verbinding van de internetaanbieder. Uit de publicatie op ACM ConsuWijzer blijkt dat in dit geval de bewijslast bij Viaplay ligt. Als Viaplay dit niet kan bewijzen heeft de consument recht op compensatie, en bij aanhoudende klachten recht op ontbinding van de overeenkomst.

   

  ViaplayViaplay GroupstoringFormule 1Autoriteit Consument & MarktACMConsumentenbond

  Reacties

 1. TV-TIP De Geknipte Gast

  De Geknipte Gast
  NPO 2 om 21:03 uur
  Ondernemer en presentatrice Olcay Gulsen vertelt over het gearrangeerd huwelijk van haar ouders. Daarnaast vertelt ze openhartig over haar onveilige jeugd en haar missie om huiselijk geweld tegen te gaan.

  TV-TIP How to Hire a Hitman

  How to Hire a Hitman
  NPO 3 om 21:09 uur
  In het slot van deze tweedelige documentaire zoekt journalist Yinka Bokinni onder meer uit wie de huurmoordenaar is van de Amerikaanse Eric. Hij staat op een dodenlijst en denkt zelfs te weten wie het op hem gemunt heeft.

  Interview