Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Torenhoge energieprijs ook probleem voor radiozenders

  Niet alleen consumenten en bedrijven hebben grote last van de snel stijgende energieprijzen. Ook radiozenders komen in problemen.
  Jarco Kriek
  31 augustus 2022
  comments 2
  Torenhoge energieprijs ook probleem voor radiozenders
  Foto Getty Images

  De prijs voor stroom is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. Bij de gasprijs is de stijging nog groter, zelfs tien keer hoger dan ruim een jaar geleden. Vooral de hogere stroomprijs zorgt ervoor dat radiozenders de komende maanden in de problemen kunnen komen. Het gaat hierbij met name om commerciële omroepen die regionaal uitzenden en lokale omroepen. De grote landelijke commerciële omroepen en publieke landelijke en regionale radiozenders hebben natuurlijk wel last van de hogere stroomprijs, maar kunnen de prijsverhoging met mogelijk enkele bezuinigingen bij andere activiteiten wel opvangen.

   

  FM

  De problemen ontstaan doordat de maandelijkse kosten om de studio operationeel te houden oplopen. Het gaat vooral om het stroomverbruik van de etherzenders. Om het signaal via de FM-band met een goed bereik te verspreiden is een hoger vermogen nodig in vergelijk met verspreiding via het digitale radionetwerk DAB+. Meer uitzendvermogen betekent een groter stroomverbruik, en dus bij de sterk stijgende stroomprijs een fors grotere uitgavepost.

   

  Reclame

  Uitgaven worden door commerciële radiozenders gedekt door inkomsten uit de verkoop van reclamezendtijd. De energiecrisis zorgt er echter voor dat veel bedrijven het reclamebudget noodgedwongen moeten inkrimpen. Ook zij hebben te maken met hoge energieprijzen en om de producten voor de consument nog betaalbaar te houden moet in den uitgave gesneden worden. Al snel wordt dan gekozen voor minder reclamebudget.

   

  Lokale omroep

  Lokale omroepen gebruiken dan wel geen zenders met extreem hoge vermogens, maar hebben wel last van een hogere maandelijkse energierekening. Omdat veel lokale omroepen subsidie van gemeenten als belangrijkste inkomstenbron hebben, moet ook bij hen de broekriem aangehaald worden. In de meeste gevallen hoeft er niet te worden gehoopt dat gemeenten de subsidies gaan verhogen. De druk op gemeenten wordt namelijk de komende tijd groter omdat inwoners in problemen gaan komen door de hogere energienota en aankloppen voor financiële hulp.

   

  Eerste slachtoffer

  Het is Radio Continu dat als eerste de stekker uit de FM-distributie trekt. De radiozender gaat zich volledig richten op digitale verspreiding. Naast online radio via apps als JUKE, radioNED en TuneIn blijft de zender in het noorden van Nederland ook digitaal in de ether via DAB+ beschikbaar. Radio Continu geeft als reden dat FM-distributie te duur is geworden. De FM-frequenties van Radio Continu worden vanaf morgen (1 september) door Tukker FM overgenomen.

  radioFMDAB+lokale omroepNLPORadio Continuonlineenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)