Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Overstappen naar goedkopere aanbieder tv en internet? Let op de valkuilen.

  Nu veel Nederlanders door de hogere inflatie moeten bezuinigen, kijken ze eens kritisch naar hun abonnementen voor vaste diensten.
  Jarco Kriek
  9 augustus 2022
  comments 6
  Overstappen naar goedkopere aanbieder tv en internet? Let op de valkuilen.
  Foto Getty Images

  Nederland kent naast de twee grootste leveranciers van de vaste diensten tv en internet - Ziggo en KPN - ook diverse bedrijven die deze diensten goedkoper aanbieden. Nu in de media berichten verschijnen over onder meer toekomstige torenhoge energierekeningen, gaat menigeen kritisch kijken naar de uitgaven. In de afgelopen jaren is internet uitgegroeid tot een van de belangrijkere levensbehoeften. Zonder internet is bijvoorbeeld e-mail sturen of ontvangen onmogelijk, en internetbankieren geen optie. Aan al dat gemak hangt echter een flink prijskaartje.

   

  Besparen

  Het is in deze situatie niet gek dat mensen zoeken naar een goedkopere manier om aan tv en internet te komen. Wie dit wil doen zonder over te stappen naar een andere aanbieder, kan het abonnement bij de huidige aanbieder downgraden. Een gezin kan met een abonnement met een snelheid van 100Mbps in vrijwel alle gevallen probleemloos uit de voeten. Vaak wordt er een duurder abonnement afgesloten met een internetsnelheid die veel hoger is dan het daadwerkelijke gebruik. Ook kan er worden bespaard op het tv-abonnement. De meest bekeken zenders worden in het basispakket aangeboden. Wie eens kritisch kijkt of er naar de zenders uit het duurdere aanvullende pakket wel echt wordt gekeken, kan tot de conclusie komen dat dit pakket gerust kan worden opgezegd.

   

  Televisie

  Wie vaste diensten bij Ziggo afneemt, kan nog een stapje verder gaan met bezuinigen. Wie bij dit kabelbedrijf alleen een internetabonnement heeft, krijgt hier standaard zonder extra te betalen een uitgebreid aanbod van meer dan honderd ongecodeerd beschikbare tv- en radiozenders bij. Een deel hiervan is in HD-kwaliteit. De kanalen van RTL en Talpa echter niet. Wie bij Ziggo blijft maar kiest voor internet-only kan dus toch bezuinigen.

   

  Budgetaanbieders

  De mogelijkheid bestaat ook om over te stappen naar een goedkopere aanbieder, ook wel budgetaanbieder genoemd. Inderdaad kan een dergelijke overstap soms wel een besparing van enkele tientallen euro's per maand opleveren, maar onthoud dat een goedkoper abonnement altijd gevolgen heeft voor de geleverde diensten. Wie de klantenservice nodig heeft moet wellicht wel langer wachten, en de medewerker aan de lijn kan wat minder kundig zijn. Ook zijn er soms beperkingen. Zo kan de abonnee bij T-Mobile bij minder zenders programma’s zelf opnemen dan klanten bij Ziggo en KPN. Dit is onder meer het geval bij de kanalen van de Vlaamse en Duitse publieke omroepen. Het is vóór een dergelijke overstap aan te raden om heel nauwkeurig de website van de betreffende aanbieder te bestuderen. En bij onduidelijkheid vooraf bij de klantenservice om informatie te vragen.

   

  Kortingen

  Het is ook mogelijk om op koopjesjacht te gaan. Aanbieders geven nieuwe klanten kortingen die op jaarbasis kunnen oplopen tot enkele honderden euro's. Wie deze weg wil bewandelen en elk jaar vanwege de korting op een nieuwe aanbieder overstapt, moet bepaalde zaken in het achterhoofd houden. Gebruik bijvoorbeeld geen e-mailadres van de internetaanbieder: dit vervalt namelijk als het abonnement wordt opgezegd. Gebruik in plaats hiervan een algemeen e-mailadres zoals gmail of hotmail. Wie privacy hoog in het vaandel heeft, kan ook voor enkele euro's per maand een eigen e-mailpostbus aanschaffen bij een bedrijf als Strato.

   

  Blijf waar je bent

  Ook wie besluit om bij de huidige aanbieder te blijven kan proberen om korting te krijgen. Wie bij de klantenservice aangeeft te overwegen naar een andere aanbieder over te stappen, krijgt al snel een aanbieding met korting als het abonnement bij de eigen aanbieder met een jaar wordt verlengd. Ook op deze manier kan flink worden bespaard.

  tvtelevisieinternetabonnementbezuiniging

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)