1. Nieuws

  Veel belangstelling voor OLED-televisie

  Deze maand is de OLED-tv in Japan op de markt gekomen. Deze nieuwe technologie belooft beter te zijn dan de huidige plasma of LCD toestellen.
  Jan-Hein Visser
  29 november 2007
  comments 0
  Veel belangstelling voor OLED-televisie
  Sony heeft in Japan haar nieuwe OLED televisie op de markt gebracht. Volgens de Japanse economische krant Nikkei was die vrijwel direct uitverkocht. Bij OLED beeldschermen wordt er gebruik gemaakt van organische LED's, die een hoge lichtopbrengst geven bij laag stroomverbruik.
   
  De Sony XEL-1 was in 700 elektronicawinkels beschikbaar, maar er was nog maar een beperkte hoeveelheid in voorraad. Sony kan momenteel 2000 exemplaren per maand maken. Het bijzondere is dat het toestel met een beelddiagonaal van 28 centimeter beschikt over een contrastverhouding van 1.000.000:1 wat zeer helder beeld oplevert. De prijs ligt momenteel omgerekend bij ongeveer €1200.

  Al sinds 1994 wordt er aan de OLED-technologie gewerkt, maar was voor de consument tot op heden alleen verkrijgbaar in kleine formaten, zoals de schermpjes van digitale camera's. OLED displays worden gezien als de beeldschermen van de toekomst. In de displays zetten organische moleculen elektrische energie om in licht. De chemische structuur van de moleculen is bepalend voor de kleur van het licht. Groot voordeel van de OLED's is dat ze makkelijk en veelzijdig verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld als een buigzame folie. De nieuwe OLED schermen zijn mede daarom superplat: het display van de XEL-1 heeft een dikte van slechts 3 mm.
  OLEDSonyXEL-1

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:05 uur
  Dit is de eerste keer dat Zinedine Zidane en Jürgen Klopp, de meesterbreinen van het moderne voetbal, elkaar treffen. En dan meteen op het hoogste podium: de finale van de Champions League. Dat Zidane hier is, mag geen verrassing heten: Real Madrid gaat voor zijn derde titel op rij. Maar niemand had Liverpool hier verwacht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pieter Derks: Spot

  Pieter Derks: Spot
  NPO 1 om 20:30 uur
  Pieter Derks komt uit Nijmegen. Het is dan ook geen verrassing dat de tv-opname van zijn zevende programma in de plaatselijke Stadsschouwburg geschoten is. Voelt-ie zich extra op zijn gemak, maar meer nog waren dat de laatste shows van de tour en dus lekker actueel. En als Pieter Derks érgens goed in is, dan is het wel de actualiteit komisch belichten.