Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verdere opmars online kijken: hoeveel tv-klanten gaan Ziggo, KPN en T-Mobile verliezen?

  De opmars van online kijken naar tv- en videocontent gaat in 2023 onverminderd door. Dit betekent dat het aantal verkochte tv-abonnementen bij lineaire tv-providers als Ziggo, KPN en T-Mobile onder druk komt te staan.
  Jarco Kriek
  27 december 2022
  comments 2
  Verdere opmars online kijken: hoeveel tv-klanten gaan Ziggo, KPN en T-Mobile verliezen?
  Foto Getty Images

  Cordcutting is de Amerikaanse term voor de nieuwe manier van het kijken naar live tv-zenders via online diensten. In de praktijk betekent dit dat de kijker bij een provider alleen nog internet afneemt en het traditionele tv-abonnement links laat liggen. Live tv-zenders worden eventueel via een online dienst gekeken. In Nederland zijn NLZIET en Canal Digitaal OTT de belangrijkste online diensten die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van live tv-zenders. Daarnaast wordt het aanbod aangevuld met streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max en SkyShowtime. Voor het kijken van live sport is Viaplay op dit moment een populaire streamingdienst.

   

  Abonnement

  Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) blijkt dat het lineair kijken met bijvoorbeeld een traditioneel abonnement van tv-providers als Ziggo. KPN, T-Mobile, Delta en Caiway blijft afnemen. Het is derhalve niet de vraag of deze traditionele tv-providers in 2023 minder tv-abonnementen gaan verkopen, maar hoe groot het verval in het klantenbestand wordt. Voor deze providers wordt de verkoop van internetabonnementen – een voorwaarde om online naar tv- en videocontent te kijken – hierdoor alsmaar groter.

   

  Bruikleendecoder

  De veranderende manier van mediaconsumptie van een groeiend aantal Nederlanders wordt door diverse providers onderkend. Zo investeren vooral VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN in het rechtstreeks beschikbaar maken van streamingdiensten op hun bruikleendecoders. Op deze manier proberen beide providers het lineaire tv-abonnement alsnog een onderdeel te laten zijn binnen het nieuwe kijkgedrag van klanten. T-Mobile, Delta en Caiway lopen met het aanbieden van streamingdiensten op hun interactieve bruikleendecoders (ver) achter bij de twee grootste tv-providers van Nederland. Deze drie providers lijken het vizier vooral gericht te hebben op een competitief internetaanbod waarbij de prijsstelling de hoogste prioriteit heeft.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwayCanal DigitaalNLzietcordcuttingcordcuttersonlineOTTstreamingdienstlineairtvtelevisieabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP The Masked Singer

  The Masked Singer
  RTL 4 om 20:00 uur
  Ruben Nicolai stelt de laatste vijf kandidaten van dit seizoen voor. Panelleden Carlo Boszhard, Buddy Vedder, Monica Geuze, Loretta Schrijver en Gerard Joling mogen direct aan de slag: twee van de nieuwkomers vallen af.

  TV-TIP Nations League (v): Engeland - Nederland

  Nations League (v): Engeland - Nederland
  NPO 3 om 20:21 uur
  Na de pijnlijke nederlaag tegen onze zuiderburen leek het Nations League-avontuur van de Oranje Leeuwinnen al voorbij voordat het überhaupt begonnen was. De wedstrijd tegen verliezend de WK-finalist Engeland stond immers óók nog op de kalender. Tot ieders verbazing werd de ploeg van Sarina Wiegman eind ­september met 2-1 terug naar huis gestuurd. Op ’t heilige gras van Wembley zijn de Britse dames nu uit op revanche.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)