Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verplicht meer Nederlandse films en series op komst bij Netflix, Disney+ en HBO Max

  Als het aan het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, moeten internationale streamingdiensten meer Nederlandse content gaan maken.
  Jarco Kriek
  8 juli 2022
  comments 10
  Verplicht meer Nederlandse films en series op komst bij Netflix, Disney+ en HBO Max
  Foto Getty Images

  Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu is bezig met de voorbereiding van een wetsvoorstel dat grote internationale streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max en Amazon Prime Video verplicht om te investeren in Nederlandse films, series en/of documentaires. Het is op dit moment nog niet bekend wat de hoogte van het bedrag van de investeringsverplichting is. Een voorstel om streamingdiensten te verplichten een nader te bepalen percentage van de maandprijs van een abonnement in een fonds te storten, werd door de staatssecretaris afgeraden omdat dit kan leiden tot vertraging en dus schade voor de Nederlandse contentsector.

   

  Meer Nederlandse content

  Terwijl internationale streamingdiensten - en daarmee ook buitenlandse producties - in opmars zijn in Nederland, wil Uslu kunnen garanderen dat er in de toekomst Nederlandse films en series gemaakt kunnen blijven worden. Een eerder plan ging uit van het idee dat ongeveer zes procent van de omzet die buitenlandse streamingdiensten in ons land genereren zou worden ingezet om Nederlandse producties te maken.

   

  Abonnementsprijs

  De kans bestaat dat streamingdiensten in de toekomst hun abonnementsprijzen zullen opvoeren als ze worden verplicht om te investeren in Nederlandse content.

  NetflixDisney+HBO MaxAmazonPrime Videocontentfilmsseries

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview