Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verplicht meer Nederlandse films en series op komst bij Netflix, Disney+ en HBO Max

  Als het aan het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, moeten internationale streamingdiensten meer Nederlandse content gaan maken.
  Jarco Kriek
  8 juli 2022
  comments 10
  Verplicht meer Nederlandse films en series op komst bij Netflix, Disney+ en HBO Max
  Foto Getty Images

  Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu is bezig met de voorbereiding van een wetsvoorstel dat grote internationale streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max en Amazon Prime Video verplicht om te investeren in Nederlandse films, series en/of documentaires. Het is op dit moment nog niet bekend wat de hoogte van het bedrag van de investeringsverplichting is. Een voorstel om streamingdiensten te verplichten een nader te bepalen percentage van de maandprijs van een abonnement in een fonds te storten, werd door de staatssecretaris afgeraden omdat dit kan leiden tot vertraging en dus schade voor de Nederlandse contentsector.

   

  Meer Nederlandse content

  Terwijl internationale streamingdiensten - en daarmee ook buitenlandse producties - in opmars zijn in Nederland, wil Uslu kunnen garanderen dat er in de toekomst Nederlandse films en series gemaakt kunnen blijven worden. Een eerder plan ging uit van het idee dat ongeveer zes procent van de omzet die buitenlandse streamingdiensten in ons land genereren zou worden ingezet om Nederlandse producties te maken.

   

  Abonnementsprijs

  De kans bestaat dat streamingdiensten in de toekomst hun abonnementsprijzen zullen opvoeren als ze worden verplicht om te investeren in Nederlandse content.

  NetflixDisney+HBO MaxAmazonPrime Videocontentfilmsseries

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)