Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verstappen en providers houden Viaplay op de been, maar succes Max heeft ook keerzijde

  Dat Nederland voor Viaplay nog geen financieel bloedbad is geworden, komt doordat Max Verstappen goed presteert. Ook providers spelen een belangrijke rol.
  Jarco Kriek
  14 juli 2023
  comments 2
  Verstappen en providers houden Viaplay op de been, maar succes Max heeft ook keerzijde
  Foto Getty Images

  Viaplay heeft het moeilijk. Zelfs zo moeilijk dat menigeen de hand niet meer durft te zeggen dat de streamingdienst in Nederland de herfst nog haalt. Hoeveel abonnees Viaplay in ons land op dit moment heeft is verborgen in een van de vele kasten op het hoofdkantoor van Viaplay Group in het Zweedse Stockholm. Het is zelfs niet uitgesloten dat Viaplay het Nederlandse huishoudboekje niet met een rode pen hoeft in te vullen.

   

  Providers

  Als dit inderdaad het geval is, dan mag Viaplay de providers VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) – later aangevuld met Solcon – oprecht voor danken. Deze providers haalden Viaplay namelijk over om het lineaire kanaal Viaplay Xtra beschikbaar te stellen aan klanten die via hen een Viaplay-abonnement nemen. De providers hadden het voorgevoel dat het live streamen van een populaire en veel bekeken sport als de Formule 1 makkelijk tot problemen zou kunnen leiden voor een bedrijf dat de eerste stappen in Nederland nog moest zetten. Achteraf bekeken hadden de providers een vooruitziende blik. Zonder Viaplay Xtra was het aantal klachten over beeldstoring veel hoger geweest. Met alle gevolgen voor het aantal abonnees dat Viaplay trouw was gebleven,

   

  Max Verstappen

  Natuurlijk speelt het succes van Max Verstappen in de Formule 1 ook een belangrijke rol. Omdat de Nederlander de belangrijkste coureur in deze autosport is, willen veel Nederlanders hun landgenoot volgen. Maar het huidige overweldigende succes van Max Verstappen kan zich makkelijk tegen Viaplay keren. Het fundament van Viaplay is de Formule 1. Het aanvullende entertainmentaanbod is karig. Investeringen in exclusieve Nederlandse content zijn vanwege bezuinigingen afgeblazen. Het overige live sportaanbod van Viaplay – zoals voetbal en darts – weet het grote publiek onvoldoende te bereiken. Ondanks dat Viaplay voor de Nederlandse uitzendrechten – net als bij de Formule 1 – de hoofdprijs heeft moeten betalen.

   

  Samenvatting

  Nu Max Verstappen met gemak de ene na de andere overwinning in de Formule 1 aan elkaar rijgt, ebt de spanning langzaam weg. Het is niet ondenkbaar dat Verstappen zich al net na de zomerstop in september tot wereldkampioen mag kronen. De vraag is voor hoeveel van de huidige abonnees dit het moment is om hun dure Viaplay-abonnement op te zeggen. Formule 1 kan daarna zonder extra te betalen in samenvatting bekeken worden via de NPO en - voor mensen met een tv- of internetabonnement bij Ziggo - ook via Ziggo Sport. Het succes van Max Verstappen kan dus voor Viaplay financieel gezien een doorn in het oog zijn. Het kan voor de Zweedse aanbieder het verschil zijn tussen winst en verlies.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstprovidersMax VerstappenFormule 1

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview