Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond

  Nederlanders omarmen het digitale radionetwerk DAB+ niet. Dit is de treurige conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  Jarco Kriek
  26 september 2022
  comments 12
  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond
  Foto ProShots

  Het CBS heeft berekend dat het bezit van een voor DAB+ geschikte radio in een jaar tijd met slechts twee procentpunten is gestegen, van 22 naar 24 procent. Dit ondanks de doorlopende campagnes van radiozenders die ontvangst via DAB+ onder de aandacht van de luisteraar moeten brengen. Het gaat bij deze berekening om zowel de beschikbaarheid in huis als in de auto. Omdat vrijwel alle nieuwe auto’s op dit moment standaard met een DAB+ geschikte multimediasysteem worden geleverd, kan worden vastgesteld dat het grootste deel van de beperkte groei te danken is aan nieuwe auto’s. De bekendheid van DAB+ onder Nederlanders steeg ook slechts minimaal, van 49 naar 53 procent.

   

  Slecht bereik

  Dat DAB+ in Nederland niet echt van de grond komt, heeft meerdere oorzaken. Zo is het bereik in enkele delen van Nederland slecht. Dit geldt vooral voor ontvangst binnenshuis. Maar ook voor automobilisten in diverse regio’s van het land valt de ontvangst geheel of gedeeltelijk (haperend geluid) uit. De ontvangst van DAB+ is slechter dan het die van FM-netwerk. Een ander nadeel is de slechtere geluidskwaliteit ten opzichte van FM die bij sommige – maar zeker niet alle – zenders te horen is. Een voordeel van DB+ is dan weer dat het zenderaanbod groter is dan op FM, zowel wat betreft de publieke als commerciële landelijke en regionale zenders.

   

  Hybride

  Radiozenders volgen overigens een hybride strategie bij de aanstaande vervanging van het FM-netwerk. Daarbij wordt DAB+ primair ingezet voor ontvangst van radio buitenshuis, bijvoorbeeld in de auto of voor recreatieve doeleinden. Voor gebruik binnen de eigen woning zetten radiozenders in op ontvangst via de zenderpakketten van tv-providers als Ziggo en KPN, en online via internetradio.

  DAB+radiodigitaalanaloogFM

  Reacties

 1. TV-TIP The Secret: Dare to Dream

  The Secret: Dare to Dream
  RTL 8 om 20:25 uur
  Weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) heeft het zwaar als alleenstaande moeder van drie kinderen. Een naderende orkaan geeft haar nog meer zorgen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Bray Johnson (Josh Lucas). Hij biedt precies de hulp die ze nodig heeft. Alleen heeft Bray een geheim dat de hun groeiende band compleet kan veranderen.

  TV-TIP Portretten van Krabbé

  Portretten van Krabbé
  NPO 2 om 20:30 uur
  Om de kern van iemand te vangen in een portret is het handig om die persoon ook daadwerkelijk te kennen. In Portretten van Krabbé gaat Jasper Krabbé, voordat-ie überhaupt een lik verf op het doek heeft gekwast, dan ook een weekend op pad met de bekende geportretteerden in spe. In deze eerste aflevering is dat Tom Waes. Met hem bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)