Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond

  Nederlanders omarmen het digitale radionetwerk DAB+ niet. Dit is de treurige conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  Jarco Kriek
  26 september 2022
  comments 12
  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond
  Foto ProShots

  Het CBS heeft berekend dat het bezit van een voor DAB+ geschikte radio in een jaar tijd met slechts twee procentpunten is gestegen, van 22 naar 24 procent. Dit ondanks de doorlopende campagnes van radiozenders die ontvangst via DAB+ onder de aandacht van de luisteraar moeten brengen. Het gaat bij deze berekening om zowel de beschikbaarheid in huis als in de auto. Omdat vrijwel alle nieuwe auto’s op dit moment standaard met een DAB+ geschikte multimediasysteem worden geleverd, kan worden vastgesteld dat het grootste deel van de beperkte groei te danken is aan nieuwe auto’s. De bekendheid van DAB+ onder Nederlanders steeg ook slechts minimaal, van 49 naar 53 procent.

   

  Slecht bereik

  Dat DAB+ in Nederland niet echt van de grond komt, heeft meerdere oorzaken. Zo is het bereik in enkele delen van Nederland slecht. Dit geldt vooral voor ontvangst binnenshuis. Maar ook voor automobilisten in diverse regio’s van het land valt de ontvangst geheel of gedeeltelijk (haperend geluid) uit. De ontvangst van DAB+ is slechter dan het die van FM-netwerk. Een ander nadeel is de slechtere geluidskwaliteit ten opzichte van FM die bij sommige – maar zeker niet alle – zenders te horen is. Een voordeel van DB+ is dan weer dat het zenderaanbod groter is dan op FM, zowel wat betreft de publieke als commerciële landelijke en regionale zenders.

   

  Hybride

  Radiozenders volgen overigens een hybride strategie bij de aanstaande vervanging van het FM-netwerk. Daarbij wordt DAB+ primair ingezet voor ontvangst van radio buitenshuis, bijvoorbeeld in de auto of voor recreatieve doeleinden. Voor gebruik binnen de eigen woning zetten radiozenders in op ontvangst via de zenderpakketten van tv-providers als Ziggo en KPN, en online via internetradio.

  DAB+radiodigitaalanaloogFM

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview