Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond

  Nederlanders omarmen het digitale radionetwerk DAB+ niet. Dit is de treurige conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  Jarco Kriek
  26 september 2022
  comments 12
  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond
  Foto ProShots

  Het CBS heeft berekend dat het bezit van een voor DAB+ geschikte radio in een jaar tijd met slechts twee procentpunten is gestegen, van 22 naar 24 procent. Dit ondanks de doorlopende campagnes van radiozenders die ontvangst via DAB+ onder de aandacht van de luisteraar moeten brengen. Het gaat bij deze berekening om zowel de beschikbaarheid in huis als in de auto. Omdat vrijwel alle nieuwe auto’s op dit moment standaard met een DAB+ geschikte multimediasysteem worden geleverd, kan worden vastgesteld dat het grootste deel van de beperkte groei te danken is aan nieuwe auto’s. De bekendheid van DAB+ onder Nederlanders steeg ook slechts minimaal, van 49 naar 53 procent.

   

  Slecht bereik

  Dat DAB+ in Nederland niet echt van de grond komt, heeft meerdere oorzaken. Zo is het bereik in enkele delen van Nederland slecht. Dit geldt vooral voor ontvangst binnenshuis. Maar ook voor automobilisten in diverse regio’s van het land valt de ontvangst geheel of gedeeltelijk (haperend geluid) uit. De ontvangst van DAB+ is slechter dan het die van FM-netwerk. Een ander nadeel is de slechtere geluidskwaliteit ten opzichte van FM die bij sommige – maar zeker niet alle – zenders te horen is. Een voordeel van DB+ is dan weer dat het zenderaanbod groter is dan op FM, zowel wat betreft de publieke als commerciële landelijke en regionale zenders.

   

  Hybride

  Radiozenders volgen overigens een hybride strategie bij de aanstaande vervanging van het FM-netwerk. Daarbij wordt DAB+ primair ingezet voor ontvangst van radio buitenshuis, bijvoorbeeld in de auto of voor recreatieve doeleinden. Voor gebruik binnen de eigen woning zetten radiozenders in op ontvangst via de zenderpakketten van tv-providers als Ziggo en KPN, en online via internetradio.

  DAB+radiodigitaalanaloogFM

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)