Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  [Update 2] Viaplay Formule 1 toch lineair: KPN zet Max op kanaal 225

  Wat voor velen voor onmogelijk werd gehouden gaat toch gebeuren: Max Verstappen blijft de komende jaren lineair bij diverse providers te zien.
  Jarco Kriek
  8 february 2022
  comments 11
  [Update 2] Viaplay Formule 1 toch lineair: KPN zet Max op kanaal 225

  Totaal TV ging de afgelopen week op onderzoek uit of het streamen van Formule 1 via de nieuwe online dienst Viaplay zou kunnen leiden tot een file op de digitale snelweg. Met andere woorden: kan Max Verstappen via Viaplay het komende seizoen zonder horten en stoten bekeken worden als er bijvoorbeeld een miljoen Nederlanders gelijktijdig inloggen bij Viaplay?

   

  Internetaanbieders

  Al snel bleek dat dezelfde vraag ook speelde bij internetaanbieders en tv-providers. Niet alleen de piek van het datagebruik baarde zorgen. Vooral de inkoop van capaciteit bij cloudprovider Amazon (AWS) en internverdeelpunt AMS-IX door Viaplay-eigenaar Nordic Entertainment Group (NENT) zorgde voor hoofdbrekens. Zeker vanwege het Formule 1-gekke Nederland nu Max Verstappen goed presteert, is het inschatten van inkopen van capaciteit de eerste races moeilijk. Internetproviders zijn bevreesd dat de consument bij haperende verbinding met het vingertje naar hen wijzen terwijl mogelijk de fout daar niet ligt.

   

  Providers

  Duidelijk werd dat enkele belangrijke tv-providers NENT aan het masseren waren om in ieder geval tijdens de Formule 1-weekenden een lineair kanaal in te zetten om verbindingsproblemen bij de streamingdienst te voorkomen. Totaal TV stelde hierna over dit onderwerp enkele vragen aan de Nederlandse persvoorlichting van Viaplay. Deze kon tot gisterenmiddag niets zeggen over deze geruchten. Desondanks werd uit meer bronnen gemeld dat NENT op de dag (dinsdag 8 februari) dat het Zweedse bedrijf de financiële cijfers over het vierde kwartaal bekend zou maken met informatie over een lineair Formule 1-kanaal zou komen.

   

  KPN

  Het is KPN die uiteindelijk in de vroege ochtend van dinsdag 8 februari duidelijkheid brengt. Bij Interactieve TV is vanaf 03.00 uur op voorkeuzekanaal 225 een beeld te zien met de tekst ‘Vanaf maart kijk je op zaterdag en zondag live naar de Grand Prix races van Formule 1. Bekijk ze hier!’

   

  Samenwerking

  Bronnen melden dat het lineaire kanaal door NENT alleen beschikbaar wordt gesteld aan providers die met NENT een samenwerkingsovereenkomst voor Viaplay hebben gesloten. Op dit moment zijn dit VodafoneZiggo (Ziggo), KPN en T-Mobile. NENT onderhandelt nog met Delta Fiber, NLconnect en Canal+ Luxembourg (Canal Digitaal). De tv-providers beslissen zelf of het lineaire kanaal via de eigen netwerken wordt doorgegeven.

   

  Alleen eigen klanten

  Toegang tot het lineaire Formule 1-kanaal is niet voor iedere Viaplay-abonnee mogelijk. Het abonnement dient gekocht te zijn bij de tv-provider waar toegang tot het lineaire kanaal verkregen wordt. Wie dus lineair bij KPN Interactieve TV naar Formule 1 wil kijken, dient het Viaplay-abonnement ook bij KPN te kopen.

   

  Update 09.00 uur: KPN-woordvoerder Gerd de Smyter laat aan Totaal TV weten. "Het klopt, we zijn inderdaad onze systemen aan het voorbereiden op de komst van een live kanaal met de Formule 1-wedstrijden van Viaplay. Als dat zover is, zullen wij dit uiteraard melden via voorkeuzekanaal 225 of onze gebruikelijke kanalen."

   

  Update 12.00 uur: Kanaal 225 is niet meer bij KPN zichtbaar. KPN-woordvoerder Gerd de Smyter laat Totaal TV weten: "Het klopt inderdaad dat 225 weer uit de lucht is. In reactie daarop: Met onze partners zoals Viaplay zijn we voortdurend in gesprek om te kijken naar verschillende manieren om onze klanten zo goed mogelijk van content te kunnen voorzien en via welke kanalen. In een testfase is een kanaal te vroeg opengezet voor klanten. Dat had nog niet mogen gebeuren en inmiddels is zender 225 weer op zwart gezet. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan brengen we u hiervan op de hoogte."

   

  Lees hier eerdere artikelen van Totaal TV over de komst van Viaplay in Nederland.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayFormule 1Max VerstappenKPNZiggoVodafoneZiggoT-Mobile

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Kopen zonder Kijken

  Kopen zonder Kijken
  RTL 4 om 20:30 uur
  Vera en Casper huren een flatje in de binnenstad van Leiden. Nu het tijd wordt om de vleugels uit te slaan, moet er een aantal knopen worden door­gehakt.

  TV-TIP Chateau Bijstand

  Chateau Bijstand
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het kostte heel wat gepuf, gesteun, geklaag en rollende ogen, maar voor de familie Meiland zit de maand afzien in de bijstand erop.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)