Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay gooit het roer om, Nederland blijft belangrijke markt

  Het gaat niet goed met Viaplay Group. Het bedrijf is in twee jaar tijd op de beurs negentig procent minder waard geworden. Tijd voor nieuw beleid dus.
  Jarco Kriek
  28 juni 2023
  comments 4
  Viaplay gooit het roer om, Nederland blijft belangrijke markt
  Foto Getty Images

  Viaplay boekt slechte resultaten op de belangrijke Scandinavische thuismarkt waar de inkomsten uit reclameverkoop bij de lineaire tv- en radiozenders tegenvallen. Verder heeft de internationale expansie veel geld gekost, maar slechts tot een beperkte aanwas van nieuwe abonnees geleid. In combinatie met het verlies van internationale abonnees door soms forse prijsverhogingen zijn dit de belangrijkste redenen waarom de prijs van het aandeel Viaplay Group in een vrije val is geraakt. De koers kwam gisteren op de beurs in Stockholm zelfs onder de 60 Zweedse kroon (SEK) uit. Tijd voor actie dus.

   

  Verandering

  De nieuwe CEO van Viaplay Group Jørgen Madson Lindemann – die sinds begin deze maand de scepter zwaait over het Zweedse mediabedrijf en Anders Jensen opvolgde – heeft de leiding van diverse divisies binnen het bedrijf gewijzigd. Hieruit wordt duidelijk dat de nieuwe CEO in de toekomst een andere koers wil gaan varen. De wijzigingen vinden vooral plaats in landen die Lindemann in zijn visie als belangrijk beschouwt, zogenaamde sleutelmarkten.

   

  Nederland

  Natuurlijk behoort de Scandinavische thuismarkt tot de sleutelmarkten. Maar ook Nederland heeft de aandacht van Lindemann. De leiding van streamingdienst Viaplay in Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Baltische markt komt namelijk per direct in handen van Peter Nørreland. Dit is geen onbekende in Nederland. Nørreland was namelijk in de periode voor de marktintroductie de persoon die namens Viaplay de uitzendrechten van onder meer Formule 1, Premier League voetbal en PDC darts voor Nederland kocht en deze sporten dus wegkaapte bij Ziggo Sport en RTL 7. Dit deed Nørreland in de functie van EVP and Chief Sports & Business Development. Onder leiding van oud CEO Jensen verdween Nørreland tijdelijk van het toneel. Toen Lindemann het roer overnam kwam hij in deze oude functie terug. Nu krijgt Nørreland naast deze functie ook de tijdelijke leiding over de activiteiten in Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk en de Baltische Staten.

   

  Opleving

  Binnen twee uur na de aankondiging van Viaplay Group steeg het aandeel vanmorgen met meer dan vijf procent naar rond 65 SEK. Of de wijziging van koers beleggers en aandeelhouders gerust heeft kunnen stellen, moet de komende dagen blijken.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstaandelenbeurs

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)