Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay heeft nog steeds meer dan miljoen abonnees; hoe betrouwbaar is dit getal?

  Een toch wel opmerkelijke uitspraak van de persvoorlichting van Viaplay. De streamingdienst heeft volgens eigen zeggen ruim een miljoen abonnees in Nederland.
  Jarco Kriek
  12 september 2023
  comments 3
  Viaplay heeft nog steeds meer dan miljoen abonnees; hoe betrouwbaar is dit getal?
  Foto Getty Images

  Viaplay treedt niet op graag op de voorgrond met abonneecijfers over lokale markten buiten het eigen Scandinavië. De abonneecijfers van deze lokale markten worden in openbare financiële publicaties gezamenlijk onder de noemer ‘internationale markt’ vermeld. In het verleden heeft Viaplay bij de mondelinge toelichting op financiële cijfers zicht een keer laten ontvallen dat in Nederland 1,2 miljoen abonnees toegang hebben tot het aanbod van de streamingdienst.

   

  Abonnementen

  Dit was in het eerste jaar dat de streamingdienst in Nederland actief was. Op dat moment was Viaplay op verschillende manieren op zoek naar abonnees. Dit deed het Zweedse bedrijf onder meer met een jaarabonnement: een jaar lang kijken naar sporten als Formule 1, voetbal en darts, aangevuld met een entertainmentaanbod bestaande uit films, series en documentaires voor nog geen honderd euro. Inmiddels is Viaplay gestopt met jaarabonnementen, bedraagt de maandprijs €15,99 en is het niet ondenkbaar dat de prijs volgend jaar verder stijgt. Wie op dit moment een maandabonnement via Apple afsluit, betaalt al €17,99. In het verleden was een prijsaanpassing bij verkopen via Apple de eerste voorbode van een algehele prijsverhoging.

   

  Gratis

  Maar in deze periode boden onder meer KPN en Delta nieuwe klanten een Formule 1 seizoen lang gratis Viaplay aan bij het afsluiten van een abonnement. En ook de andere providers waarmee Viaplay een samenwerkingsovereenkomst heeft – Ziggo, Odido (toen nog T-Mobile) en Caiway – boden klanten tijdelijke voordelen aan als via hen een Viaplay-abonnement werd afgesloten. Allemaal acties die het aantal abonnees opschroefden. Toen al stelde menigeen zich de vraag hoeveel van de 1,2 miljoen abonnees zelf betaalden voor het abonnement. En daarnaast ook hoeveel abonnees de reguliere maandprijs betaalden of via welke manier dan ook met een tijdelijke korting van Viaplay gebruik maakte.

   

  Miljoen abonnees

  En toen kwam deze week plotseling de melding dat Viaplay nog meer dan een miljoen abonnees zou hebben. Natuurlijk, dit kan. Maar met een onderbouwing van dit abonnee-aantal komt Viaplay niet. Is dit gewoon een persvoorlichting die terugvalt op de laatst officieel bevestigde abonneecijfers van meer dan een jaar geleden? Of is het de actuele stand van de abonneeteller? Mocht het inderdaad de actuele stand zijn, dan is het een ongekend goede prestatie van de Zweedse streamer. Alleen lijkt het abonnee-aantal om meerdere redenen niet actueel te zijn.

   

  Omzet

  Zo is de koers van Viaplay Group vandaag even onder 37 Zweedse kronen (SEK) – omgerekend met huidige valutakoers €3,11 – uitgekomen. Hierdoor is de beurswaarde van Viaplay naar 2,93 miljard SEK (250 miljoen euro) gedaald. Bij meer dan een miljoen abonnees in alleen Nederland betekent dit met de huidige prijzen van maand- en jaarabonnementen alleen in Nederland een jaaromzet die meer dan de helft is van de totale actuele beurswaarde van het gehele Zweedse mediabedrijf Viaplay Group. Van de jaaromzet moet nog wel uitgaven worden afgetrokken, maar zelfs met extreem hoge uitgaven voor uitzendrechten is er een disbalans tussen de jaaromzet in alleen Nederland en de waardering op de beurs. Zelfs met aanloopverliezen van de marktintroductie in Nederland in het achterhoofd. Als aandeelhouders – die beschikken over meer specifieke financiële informatie – niet tevreden zijn en aandelen van de hand doen, kan dit worden gezien als indicatie van het genoemde abonnee-aantal.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstabonnementabonneesaandelenkoersbeurswaarde

  Reacties