Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay heeft weer probleemweekend: Formule 1 kijken bij Viaplay is mens-erger-je-niet

  Ook dit Formule 1-weekend was het proberen te kijken naar de Formule 1 weer één grote ergernis voor een deel van de Viaplay-abonnees.
  Jarco Kriek
  22 may 2022
  comments 14
  Viaplay heeft weer probleemweekend: Formule 1 kijken bij Viaplay is mens-erger-je-niet
  Foto Getty Images

  Op het internet regent het klachten over de Formule 1-uitzendingen Viaplay. De voor Nederland nieuwe streamingdienst ging op 1 maart van start nadat eigenaar Viaplay Group – voorheen Nordic Entertainment Group (NENT) – de uitzendrechten voor de Formule 1 had weggekaapt bij VodafoneZiggo (Ziggo Sport). Inmiddels heeft Viaplay in Nederland ongeveer 700.000 abonnees.

   

  Haperingen

  De streamingdienst kan echter het aantal gelijktijdige streamstarts bij aanvang van een race, kwalificatie of vrije training niet aan. Dit zorgt voor haperingen en het wegvallen van beeld. Op sommige momenten zijn de live Formule 1-uitzendingen zelfs helemaal niet benaderbaar of valt het beeld na enige tijd volledig uit en moet de stream weer opnieuw gestart te worden. Het zorgeloos naar een Formule 1-race kijken is hierdoor voor veel abonnees niet mogelijk.

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  Providers waarschuwden

  De problemen die Viaplay met het online aanbieden heeft, kunnen voor eigenaar Viaplay Group geen verrassing zijn. Diverse providers, waaronder Ziggo en KPN, waarschuwden vóór de lancering van Viaplay en het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen al voor mogelijke problemen. Na overleg werd besloten om de raceverslagen bij de belangrijkste providers Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en KPN in ieder geval tot augustus ook via een lineair kanaal via de bruikleendecoder aan te bieden. Nu blijkt dat Viaplay zelfs met deze ontlasting van het netwerk nog steeds elk Grand Prix-weekend grote moeite heeft om de abonnees zorgeloos naar Formule 1 te laten kijken. Vanwege de drukte is bij een deel van de abonnees de beeldkwaliteit slecht. Dit heeft de maken met de techniek die veel streamingdiensten gebruiken, waarbij automatisch naar een lagere beeldresolutie wordt overgeschakeld als de internetverbinding slecht is. Vorig seizoen bood Ziggo de eigen klanten Formule 1 via de Mediabox Next in 4K/Ultra HD. In alle andere gevallen en bij andere providers was Formule 1 in HD beschikbaar. Viaplay biedt Formule 1 online in HD aan, tenminste als de internetverbinding goed en stabiel is.

   

  Toekomst

  Het is voor alle Viaplay-abonnees te hopen dat het Zweedse bedrijf op korte termijn de capaciteit van het voor Nederland gebruikte platform voor live sport gaat uitbreiden. Mocht namelijk de samenwerking met providers voor lineaire doorgifte van de Formule 1 niet worden voortgezet, dan neemt het aantal streamstarts na de zomerstop van de Formule 1 alleen maar toe. Met de huidige capaciteit betekent dit hoogstwaarschijnlijk nog grotere problemen dan nu al het geval is.

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  Commentaar

  Niet alleen over de beeldproblemen bij Viaplay wordt geklaagd. Ook aan de commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk moeten Viaplay-abonnees nog wennen. Ze worden door kritische kijkers bestempeld als te zakelijk en gespeend van elk gevoel voor entertainment. Dit weekend werd gedurende de live-uitzending bijvoorbeeld een hele studie gemaakt van hoe Sergio Perez Max Verstappen als leider in de race zou kunnen inhalen, terwijl iedere Formule 1-volger al lang wist dat dit nooit ging gebeuren omdat Max Verstappen de nummer 1 van Red Bull Racing is en Sergio Perez de nummer 2. Dit leverde op sociale media onder meer reacties die stelden dat de Viaplay-commentatoren de kijkers als kinderen behandelen. In de voorgaande jaren was het commentaar in handen van Olav Mol met een meer prominente rol voor pitreporter Jack Plooij. Ook Olav Mol kreeg kritiek omdat sommigen vonden dat hij te veel commentaar gaf met een ‘oranje bril op’. Het entertainmentgehalte bij het commentaar van Mol was duidelijk hoger dan bij de huidige Viaplay-commentatoren.

   

  Alternatief

  Viaplay Group heeft niet de exclusieve uitzendrechten van Formule 1 in Nederland. De koningsklasse van de autoracesport is ook online via F1 TV Pro te volgen. Dit is de eigen streamingdienst van Liberty Media, de eigenaar van Formule 1. Een jaarabonnement op F1 TV Pro kost 65 euro, veel goedkoper dan Viaplay. Maar Viaplay biedt natuurlijk meer live sport – onder meer darts en voetbal – en de mogelijkheid om onbeperkt naar films en series te kijken. Het nadeel van F1 TV Pro op dit moment is dat er nog geen Nederlands commentaar is. Liberty Media heeft aangekondigd in ieder geval direct na de zomerstop Nederlands commentaar bij F1 TV Pro toe te voegen. Onduidelijk is wie dit commentaar gaat verzorgen. Het kan voor Viaplay wel voor grote concurrentie zorgen. De kortingen die nu bij veel afgesloten abonnementen wordt gegeven, vervallen op 1 augustus. Dit kan voor extra Formule 1-overstappers van Viaplay naar F1 TV Pro zorgen.

  ViaplayViaplay GroupFormule 1onlinestoring

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:19 uur
  Maxim Hartman en Hanneke Groenteman komen helpen op de boerderij. Ze gaan flink aan het werk zodat het land klaar is voor de zomer.

  TV-TIP Floortje naar het einde van de wereld

  Floortje naar het einde van de wereld
  NPO 1 om 20:23 uur
  Floortje Dessing vaart een paar dagen mee op het vlot van de Oostenrijkse televisie-editor Jojo en zijn vriendin Norah in het Zweedse Dalsland.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)