Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay in een klap miljard euro minder waard: ligt overname op de loer?

  Viaplay Group kampt al langere tijd met een ondergronds smeulende veenbrand, die deze week is opgevlamd.
  Jarco Kriek
  5 juni 2023
  comments 2
  Viaplay in een klap miljard euro minder waard: ligt overname op de loer?
  Foto Getty Images

  Het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group is onder meer eigenaar van de streamingdienst Viaplay, die sinds maart 2022 in Nederland verkrijgbaar is. In de bijna anderhalf jaar dat het abonnement beschikbaar is, heeft Viaplay te maken gehad met enkele tegenslagen. Zo waren er klachten over de beeldkwaliteit en beschikbaarheid van live streams van sportevenementen. Ook heeft de streamingdienst last van economische omstandigheden, zoals hogere energielasten en kosten voor levensmiddelen, waardoor kijkers minder snel geneigd zijn om een abonnement op een dure streamingdienst te nemen.

   

  Zestig procent

  De combinatie van alle problemen en tegenslagen zorgen ervoor dat Viaplay Group de prognoses voor de toekomst naar beneden heeft moeten bijstellen. De huidige situatie heeft ook CEO Anders Jensen de kost gekost. Op de beurs hebben de problemen tot een waar bloedbad geleid voor Viaplay. Het aandeel – en dus ook het bedrijf Viaplay Group – verloor bijna zestig procent aan waarde.

   

  Vele miljarden

  De waarde van Viaplay Group was omgerekend eind vorige week nog rond de 1,5 miljard euro. Maandagmiddag was de waarde op basis van de aandelenkoers gezakt naar 600 miljoen euro. Een verlies dus van bijna een miljard (900 miljoen) euro. Op langere termijn is er nog meer marktwaarde onder leiding van de afgetreden CEO Jensen verdampt. Op het hoogtepunt noteerde de waarde van het Viaplay Group-aandeel namelijk ruim vijf keer zoveel als nu, rond 500 Zweedse kronen. Dit betekent dat de waarde sinds de marktintroductie in Nederland met meer dan twee miljard euro is gedaald.

   

  Overname

  De huidige lagere aandelenkoers maakt Viaplay Group een interessante overnameprooi voor grotere streamingdiensten als Netflix, Prime Video, Disney+ en HBO Max. Viaplay heeft een uitstekend aanbod van exclusieve Scandinavische series. Deze zijn vooral voor Amerikaanse streamingdiensten interessant om aan de Europese eis van een minimumpercentage aan Europese content tegemoet te komen. Ook bezit Viaplay Group in diverse Europese landen meerjarige uitzendrechten van veel bekeken sportevenementen zoals de Formule 1 en de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga.

   

  Meer over de problemen bij Viaplay leest u in het artikel Viaplay in zwaar weer: wordt hoogmoed afgestraft?

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)