Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Viaplay in financiële nood door illegale IPTV-abonnementen’

  Een opmerkelijke uitspraak van de officier van justitie van het functioneel parket. Viaplay zou mede door de verkoop van illegale IPTV-abonnementen in financiële nood zijn geraakt.
  Jarco Kriek
  17 augustus 2023
  comments 14
  ‘Viaplay in financiële nood door illegale IPTV-abonnementen’
  Foto ProShots

  De officier van justitie deed deze uitspraak tijdens de rechtszaak tegen de dertig jarige Hicham O. uit Almere. Dit voorjaar werd in Den Helder een compleet datacentre ‘uit de lucht’ gehaald. Meer dan 1.200 servers zorgden ervoor dat 1,3 miljoen abonnees illegaal niet alleen naar tienduizenden tv-zenders konden kijken. Ook content van streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Viaplay was binnen dit abonnement zichtbaar. Na het in beslag nemen van de servers bleek ook dat andere illegale IPTV-diensten een deel van de streams van dit datacentre uit Den Helder gebruikten voor het vullen van het eigen zenderaanbod.

   

  Invallen

  Tijdens een grote actie in mei werd niet alleen een inval gedaan in het datacentre van de illegale IPTV-dienst in Den Helder. Ook in Almere, Hengelo, Enschede en Den Haag doorzocht de FIOD samen met politie woningen en bedrijfspanden. Het Openbaar Ministerie verdenkt Hicham O. voor 80 procent eigenaar te zijn van de gehele organisatie van de illegale dienst. Abonnementen werden veelal met contante betaling verkocht via belwinkels. Maar ook online konden kijkers onder meerdere namen zoals 4K OTT en My TV Plus abonnementen kopen.

   

  Miljoenen euro

  Voor tien euro per maand kon een abonnement gekocht worden. Wie een abonnement voor een langere periode kocht die betaalde minder abonnementsgeld. Uit afgeluisterde telefoongesprekken is gebleken dat de verdachte zelf heeft gezegd dat de dienst maandelijks een half miljoen euro omzette en daar zelf iedere maand 200.000 euro aan overhield. De uiteindelijke optelsom van FIOD komt uit op 17,5 miljoen euro die door Hicham O. is witgewassen. Daarnaast wordt hij verdacht van het leiden van een criminele organisatie en inbreuk op de auteursrechten.

   

  Hechtenis

  Hicham O. werd na zijn arrestatie in hechtenis genomen. De rechtbank besliste vandaag dat de voorlopige hechtenis van de verdachte wordt verlengd. De inhoudelijke behandeling van de zaak die in het voorjaar van 2024 op de rol staat. De zaak tegen meerdere medeverdachten wordt los en op een ander tijdstip behandeld, zo meldt Het Parool. De rechter verlengde de voorlopige hechtenis omdat Hicham O. met familieleden en medeverdachten tijdens zijn detentie gesproken had om de illegale IPTV-dienst opnieuw leven in te blazen. De rechter acht de kans op herhaling van de criminele activiteiten te groot.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstIPTVillegaalrechtszaakDen Helderauteursrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Pretty Woman

  Pretty Woman
  RTL 8 om 20:25 uur
  Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

  TV-TIP Voor Hetzelfde Geld

  Voor Hetzelfde Geld
  RTL 4 om 20:30 uur
  Leonie ter Braak helpt mensen die hun kleine woning in de stad in willen ruilen voor een paleis op het platteland. Leonie volgt Natasja Froger op als presentatrice en staat meteen voor een moeilijke opgave. Erwin en Bianca wonen in Eindhoven, en hun zoon Jorg bivakkeert op zolder mét zijn vriendin Astri. Ze zoeken twee huisjes op hetzelfde perceel, zodat ze dicht bij elkaar wonen maar tóch privacy hebben. Ze spreken af dat ze alleen verhuizen als iedereen het over een huis eens is, en dát maakt de opdracht niet makkelijker.

  Interview