Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Viaplay in financiële nood door illegale IPTV-abonnementen’

  Een opmerkelijke uitspraak van de officier van justitie van het functioneel parket. Viaplay zou mede door de verkoop van illegale IPTV-abonnementen in financiële nood zijn geraakt.
  Jarco Kriek
  17 augustus 2023
  comments 14
  ‘Viaplay in financiële nood door illegale IPTV-abonnementen’
  Foto ProShots

  De officier van justitie deed deze uitspraak tijdens de rechtszaak tegen de dertig jarige Hicham O. uit Almere. Dit voorjaar werd in Den Helder een compleet datacentre ‘uit de lucht’ gehaald. Meer dan 1.200 servers zorgden ervoor dat 1,3 miljoen abonnees illegaal niet alleen naar tienduizenden tv-zenders konden kijken. Ook content van streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Viaplay was binnen dit abonnement zichtbaar. Na het in beslag nemen van de servers bleek ook dat andere illegale IPTV-diensten een deel van de streams van dit datacentre uit Den Helder gebruikten voor het vullen van het eigen zenderaanbod.

   

  Invallen

  Tijdens een grote actie in mei werd niet alleen een inval gedaan in het datacentre van de illegale IPTV-dienst in Den Helder. Ook in Almere, Hengelo, Enschede en Den Haag doorzocht de FIOD samen met politie woningen en bedrijfspanden. Het Openbaar Ministerie verdenkt Hicham O. voor 80 procent eigenaar te zijn van de gehele organisatie van de illegale dienst. Abonnementen werden veelal met contante betaling verkocht via belwinkels. Maar ook online konden kijkers onder meerdere namen zoals 4K OTT en My TV Plus abonnementen kopen.

   

  Miljoenen euro

  Voor tien euro per maand kon een abonnement gekocht worden. Wie een abonnement voor een langere periode kocht die betaalde minder abonnementsgeld. Uit afgeluisterde telefoongesprekken is gebleken dat de verdachte zelf heeft gezegd dat de dienst maandelijks een half miljoen euro omzette en daar zelf iedere maand 200.000 euro aan overhield. De uiteindelijke optelsom van FIOD komt uit op 17,5 miljoen euro die door Hicham O. is witgewassen. Daarnaast wordt hij verdacht van het leiden van een criminele organisatie en inbreuk op de auteursrechten.

   

  Hechtenis

  Hicham O. werd na zijn arrestatie in hechtenis genomen. De rechtbank besliste vandaag dat de voorlopige hechtenis van de verdachte wordt verlengd. De inhoudelijke behandeling van de zaak die in het voorjaar van 2024 op de rol staat. De zaak tegen meerdere medeverdachten wordt los en op een ander tijdstip behandeld, zo meldt Het Parool. De rechter verlengde de voorlopige hechtenis omdat Hicham O. met familieleden en medeverdachten tijdens zijn detentie gesproken had om de illegale IPTV-dienst opnieuw leven in te blazen. De rechter acht de kans op herhaling van de criminele activiteiten te groot.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstIPTVillegaalrechtszaakDen Helderauteursrechten

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)