Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay in zwaar weer: wordt hoogmoed afgestraft?

  Het leek allemaal goed te gaan met Viaplay Group, maar schijn bedriegt ook deze keer. Het Zweedse bedrijf is in financieel zwaar weer terechtgekomen.
  Jarco Kriek
  5 juni 2023
  comments 4
  Viaplay in zwaar weer: wordt hoogmoed afgestraft?
  Foto Getty Images

  Veranderende marktomstandigheden is de noemer waar Viaplay Group de huidige tegenwind onder plaatst. Dat het niet een windvlaag is maar een storm met windkracht tien, blijkt uit het per direct opstappen van CEO Anders Jensen. De grote vraag die onbeantwoord blijft, is of het daadwerkelijk opstappen is of dat Jensen gewoon weggestuurd (ontslagen) is.

   

  Zwaargewicht

  Het is in ieder geval opvallend dat Viaplay Group direct een opvolger presenteert. Een oude rot in het vak die het klappen van de zweep kent. En niet onbelangrijk: die vertrouwd is met de organisatie. Jorgen Madsen Lindemann was CEO van MTG, het voormalige moederbedrijf van Nordic Entertainment Group dat de naam in Viaplay Group wijzigde. In de 25 jaar dat Lindemann bij MTG actief was bekleedde bij nog enkele andere functies, waaronder Head of Sports Rights Acquisition and Production. Met de bewezen vakkundigheid en kennis van Lindemann hoopt Viaplay Group het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen.

   

  Minder goed

  Wat zijn de veranderende marktomstandigheden dan? Viaplay Group noemt er een aantal die ervoor zorgen dat het bedrijf de doelstelling voor de periode tot 2025 naar beneden heeft bijgesteld. Terugval van inkomsten uit tv- en radiocommercials uit Scandinavische activiteiten bijvoorbeeld. Of de gewijzigde economische omstandigheden, waardoor abonnees hun abonnement opzeggen.

   

  Klant centraal

  Dat laatste heeft Viaplay ook deels aan zichzelf te wijten. Hoogmoed komt voor de val, luidt het spreekwoord. En het lijkt erop dat die hoogmoed er in het afgelopen jaar is ingeslopen bij Viaplay. Klachten van klanten over haperende verbindingen werden laconiek weggeschoven naar een probleem van de klant zelf. Een falende en slecht bereikbare klantenservice. Beloftes, zoals het gratis aanbieden van zes Formule 1-races per seizoen en het niet tonen van reclames tijdens races, die zonder schroom werden geschonden. En desondanks een prijsverhoging van twee euro per maand, waardoor Viaplay de duurste streamingdienst van Nederland werd. Om nog maar te zwijgen over de soap rond de prijsverhoging waarbij de abonnees van het eerste uur bot werden behandeld. Het maakt allemaal duidelijk dat Viaplay de abonnee meer centraal moet stellen.

   

  Abonnees

  Viaplay benoemt het verlies van abonnees – de zogenaamde churn – ook letterlijk in het persbericht van het vertrek van Jensen als CEO. Het nieuwe financiële vooruitzicht met cijfers over verwachte omzet, winst of verlies en abonnees maakt Viaplay Group over enkele maanden bekend bij de presentatie van de financiële cijfers over het tweede kwartaal. Duidelijk is wel dat het aantal nieuwe abonnees ondanks de uitbreiding in meer internationale markten vrijwel is gestagneerd. Buiten Scandinavië steeg het aantal abonnees van 7,3 naar 7,6 miljoen; veel te weinig voor de honderden miljoenen die Viaplay uitgeeft aan alleen al de uitzendrechten van sportcompetities voor deze markten. Over het aantal abonnees in Nederland kan alleen worden gespeculeerd, omdat Viaplay de internationale abonneecijfers niet standaard per land specificeert. Maar het is niet uitgesloten dat het huidige aantal abonnees lager is dan de eerder met veel jubel gecommuniceerde 1,2 miljoen.

   

  Beurs

  Dat het uiterst slecht gaat met Viaplay Group, wordt pas echt duidelijk als we naar de aandelenkoers van het bedrijf op de beurs kijken. Rond het middaguur noteerde het aandeel Viaplay Group een koers van rond de 88 Zweedse kronen. Aan het einde beursdag vrijdag lag de koers nog op 217,40. Een verlies van maar liefst zestig procent.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstfilmsseriessportFormule 1voetbaldartsabonnementenabonneeverlieskwartaalcijfers

  Reacties