Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay kan tij niet keren: weer fors verlies op beurs

  De aanstelling van de nieuwe CEO Jorgen Lindemann heeft tot nu toe niet tot rust geleid bij Viaplay Group. Beleggers trekken hun handen af van het aandeel.
  Jarco Kriek
  7 juni 2023
  comments 5
  Viaplay kan tij niet keren: weer fors verlies op beurs
  Foto Getty Images

  Nadat Viaplay maandag in één dag tijd zestig procent van de aandeelkoers zag verdampen – waardoor het in één klap een 900 miljoen euro minder waard werd – is het vandaag opnieuw een slechte dag voor het Zweedse bedrijf. Met een verlies van meer dan vijftien procent is het aandeel nu onder de grens van 70 Zweedse kronen (SEK) gezakt. Vorige week vrijdag stond het aandeel bij het sluiten van de beursweek nog op 217,40 SEK. De vraag is of Viaplay Group de beleggers kan overtuigen dat de financiële resultaten op de langere termijn door kostenbesparing gaan verbeteren.

   

  Meerdere oorzaken

  De koersdaling heeft meerdere oorzaken. Het aantal nieuwe klanten valt tegen. Ondanks de forse investeringen die nodig waren om de marktintroductie in het Verenigd Koninkrijk en Amerika te realiseren, steeg het aantal nieuwe abonnees slechts licht met 300.000. Daarnaast wegen de kosten van de uitzendrechten als een molensteen om de nek van het bedrijf. Voor de uitzendrechten van onder meer Formule 1, PDC Darts, Premier League en Bundesliga heeft Viaplay een (te) hoog bedrag betaald om de marktintroductie in Nederland en Polen te ondersteunen. Een forse prijsstijging was in beide landen nodig om het huishoudboekje niet al te rood te laten kleuren. Deze prijsverhoging had deels een averechts effect, omdat relatief veel abonnees de streamingdienst hierdoor vaarwel zegden. Ook heeft Viaplay Group op de Scandinavische thuismarkt te maken met teruglopende inkomsten uit de verkoop van tv- en radioreclame.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstbeursaandelen

  Reacties