Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Viaplay leurt met uitzendrechten, maar zelfs Ziggo hapt niet’

  Viaplay heeft in de afgelopen weken bij diverse marktpartijen in Nederland aan de deur geklopt om uitzendrechten te verkopen.
  Jarco Kriek
  30 november 2023
  comments 6
  ‘Viaplay leurt met uitzendrechten, maar zelfs Ziggo hapt niet’
  Foto Getty Images

  Dat Viaplay in financieel zwaar weer verkeert is inmiddels meer dan duidelijk. De streamingdienst pronkt nog steeds meer een aantal van meer dan een miljoen Nederlandse abonnees, maar er zijn geen openbaar gepubliceerde cijfers om dit te staven. Uit de cijfers die wel openbaar zijn gemaakt, blijkt in ieder geval dat het Zweedse moederbedrijf Viaplay Group vette rode cijfers schrijft. Zelfs zo erg dat het bedrijf de bekendmaking van de financiële cijfers inmiddels voor de tweede keer heeft uitgesteld. De grootste aandeelhouders, obligatiehouders en schuldeisers hebben nog meer tijd nodig om over de toekomst van het mediabedrijf te beslissen.

   

  Uitzendrechten

  Een pakket van uitzendrechten waarvoor Viaplay veel te veel heeft betaald hangt als een molensteen om de nek van het bedrijf. Om onder meer in Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk de markt te betreden, kaapte Viaplay rechten weg bij tv-zenders die deze sporten al enige jaren aanboden. Viaplay betaalde echter een prijs die soms ver boven de marktwaarde lag. Analisten waarschuwden direct dat dergelijke bedragen niet terug te verdienen waren. Zo betaalde Viaplay Group voor de uitzendrechten van Formule 1 in Nederland rond de 33 miljoen euro per jaar; zo’n drie keer meer dan VodafoneZiggo voor Ziggo/Ziggo Sport de periode daarvoor betaalde. Voor het Engelse Premier League voetbal – met kijkcijfers in Nederland vergelijkbaar met een wedstrijd Keuken Kampioen Divisie op ESPN – werd voor een periode van zes jaar zelfs twee miljard euro betaald om de wedstrijden exclusief te mogen uitzenden in vrijwel alle markten waar Viaplay actief is.

   

  Leuren

  Volgens de doorgaans goed ingelichte sportmarketeer Chris Woerts heeft Viaplay Group in de afgelopen periode bij de belangrijkste Nederlandse zenders op de deur geklopt. De reden was om te zien of de zenders interesse hadden in het overnemen van de uitzendrechten van sportcompetities die Viaplay in het Nederlandse aanbod heeft. Dit stelde Woerts in het SBS 6-programma Vandaag Inside. Naast Formule 1 en voetbal (Premier League en Bundesliga) bezit Viaplay bijvoorbeeld ook de uitzendrechten van alle PDC dartstoernooien. Volgens Woerts is Viaplay onder meer bij RTL Nederland, Talpa Network en VodafoneZiggo op bezoek geweest om met de uitzendrechten te leuren.

   

  Niemand hapt

  Woerts kan het overigens weten dat Viaplay de uitzendrechten ter overname heeft aangeboden. De sportmarketeer koopt namelijk de sportrechten in voor Talpa Network. Tot op heden lijkt niemand happig om de uitzendrechten van sportcompetities geheel of gedeeltelijk van Viaplay over te nemen. Reden lijkt te hoge overnamekosten te zijn. Zelfs VodafoneZiggo – dat Formule 1 graag ziet terugkeren bij Ziggo/Ziggo Sport – heeft volgens Woerts van overname van enige uitzendrechten afgezien.

  ViaplayViaplay GroupZiggoVodafoneZiggoZiggo SportFormule 1voetbaldartsuitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Papillon

  Papillon
  RTL 7 om 22:00 uur
  Henri Charrière (Charlie Hunnam) kraakt kluizen, maar hij zou nooit iemand vermoorden. Toch belandt hij na een onterechte veroordeling voor een moord die hij niet heeft gepleegd op gevangeniseiland Duivelseiland. Hij sluit een deal met medegevangene Louis Dega (Rami Malek): in ruil voor bescherming van Charrière helpt Dega hem ontsnappen.

  TV-TIP De Kist

  De Kist
  NPO 2 om 23:53 uur
  De laatste gast van het seizoen is Lucille Werner en de Lingo-presentatrice, die een tijdje in de Tweede Kamer heeft gezeten voor het CDA, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Als klein meisje werd zij vanwege haar handicap letterlijk op handen gedragen door haar vader. Het was daarom een grote schok toen hij uit het leven stapte. Dit heeft een grote indruk achtergelaten op Lucille, die zich dagelijks inzet voor mensen met een beperking.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)