Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay op voorhand in trek: 2 miljoen abonnees mogelijk

  Nederlanders kijken met interesse uit naar de komst Viaplay. De streamingdienst begint naar verwachting in januari met het leveren van diensten in Nederland.
  Jarco Kriek
  18 november 2021
  comments 13
  Viaplay op voorhand in trek: 2 miljoen abonnees mogelijk

  Nordic Entertainment Group (NENT) gebruikt Formule 1 om Viaplay in Nederland in de markt te zetten. Nu Max Verstappen een dominante rol speelt in het F1-landschap kijken steeds meer Nederlanders naar deze autosport. Ziggo Sport zendt nog drie races live uit en daarna verkassen de uitzendrechten naar Viaplay. De afgelopen races kijken meer dan 2,5 miljoen Nederlanders naar Formule 1 bij Ziggo Sport. Daarvan kijkt driekwart gratis via het alleen bij Ziggo beschikbare digitale basiskanaal Ziggo Sport. Wie via KPN, Canal Digitaal, T-Mobile of een andere distributeur kijkt, dient een betaalabonnement van Ziggo Sport Totaal te kopen. Het is voor NENT vooral belangrijk of de huidige Ziggo-klanten die ‘gratis’ Formule 1 kijken, bereid zijn een abonnement te kopen voor het volgen van de koningsklasse van de autosport.

   

  Drie op de tien

  Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat dertig procent van de Nederlanders overweegt een abonnement van Viaplay te kopen. Een marktonderzoeker stelde de vraag aan 1000 respondenten. Bij mensen die twijfelden, speelde vooral onduidelijkheid over abonnementsprijs en content een belangrijke rol. Naast sport – onder meer Formule 1, Bundesliga voetbal, darts en vanaf volgend seizoen Premier League voetbal – gaat Viaplay ook entertainment leveren. Zo heeft NENT inmiddels meer dan zestig titels eigen en dus exclusieve content onder de naam Viaplay Originals. Hieronder bevindt zich hoogwaardig aangeschreven Scandinavisch content. NENT wil ook amusementsprogramma’s en realityseries speciaal voor de Nederlandse markt laten maken.

   

  Zesde plek

  Als drie op de tien Nederlanders echt een Viaplay-abonnement gaat kopen dan komt het abonnee-aantal boven de twee miljoen uit. In dat geval is Viaplay in een klap na Netflix de nummer twee op de Nederlandse streamingmarkt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vijf procent van de ondervraagden nu al zeker weet dat het een Viaplay-abonnement gaat kopen. Hiermee komt het abonnee-aantal in ieder geval op rond 350.000 uit. Viaplay stapt met dit aantal in als nummer zes op de Nederlandse markt. Het moet Netflix (42 procent), Videoland (15 procent), Disney+ (10 procent), Amazon Prime Video (8 procent) en NPO Plus (6 procent) dan voor zich laten gaan.

   

  Uitzendrechten

  Met een marktaandeel van vijf procent is Viaplay in Nederland niet kostendekkend. NENT heeft dure uitzendrechten voor de Nederlandse variant van de streamingdienst gekocht. Alleen al voor Formule 1 betaalt NENT de komende drie jaar 35 miljoen euro per seizoen. Ook voor de langdurige rechten van Bundesliga, Premier League en PDC Darts heeft NENT een bedrag betaald dat boven de tot nu toe geldende Nederlandse marktprijs lag. Het eerst jaar worden deze kosten onder de post marketing in de boeken geplaatst. Om break-even te spelen moet Viaplay een marktaandeel van tussen 15 en 20 procent weten te bereiken.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayuitzendrechtenFormule 1voetbalPremier LeagueBundesligaPDC Dartsstreamingdienstabonnementmarktaandeel

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview