Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay breekt opnieuw belofte: Verstappen-documentaires niet langer exclusieve content

  Opnieuw breekt Viaplay de belofte dat bepaalde content exclusief beschikbaar zou zijn voor klanten van de streamingdienst. Het gaat om Formule 1-documentaires over Max Verstappen.
  Jarco Kriek
  16 augustus 2023
  comments 4
  Viaplay breekt opnieuw belofte: Verstappen-documentaires niet langer exclusieve content
  Foto Getty Images

  Twee documentaires over de huidige leider van het Formule 1-raceveld Max Verstappen zijn deze week bij de NPO via publieke omroep PowNed lineair op NPO 1 te kijken. Dit gebeurt in aanloop naar het Dutch GP Formule 1-weekend in Zandvoort. Beide documentaires zijn respectievelijk op 24 en 25 augustus vanaf 17.20 uur te bekijken op het meest bekeken publieke tv-kanaal.

   

  Winterstop

  Het is opnieuw een belofte die Viaplay breekt. Beide documentaires werden gedurende de winterstop van Formule 1 door de streamingdienst ingezet om abonnees die specifiek voor deze autoracesport een Viaplay-abonnement hadden genomen binnenboord te houden tijdens de maanden dat er geen races worden georganiseerd. Daarbij werd door Viaplay verkondigd dat het om exclusieve content zou gaan. Die uitspraak kan als belofte worden gezien, en die schendt eigenaar Viaplay Group nu. Het is nog onduidelijk of NPO via PowNed ook de uitzendrechten voor online hervertoning via het OTT-platform NPO Start/NPO Plus heeft gekocht.

   

  Beloftes

  Het is niet de eerste belofte aan abonnees die Viaplay de afgelopen anderhalf jaar heeft geschonden. Zo beloofde het Zweedse bedrijf zes races per seizoen aan te bieden aan alle Nederlanders zonder abonnement. De teller stopte echter bij één. Dit was de Dutch GP-race in Zandvoort. Deze wordt ook dit jaar weer gratis voor iedereen op zondag 27 augustus uitgezonden op NPO 1. Een andere belofte die al snel in de prullenbak verdween, was het niet tonen van reclame gedurende kwalificaties en races. Plots waren er gedurende deze race-onderdelen reclamebanners in beeld te zien.

   

  Financiële nood

  Viaplay Group zit in financiële nood nadat het dacht streamingdienst Viaplay in korte tijd in meerdere landen te kunnen uitrollen, Het betaalde om de marktintroductie in bijvoorbeeld Nederland en Polen te ondersteunen te veel geld voor uitzendrechten van diverse sporten, Voor de marktintroductie in het Verenigd Koninkrijk werd zelfs ver boven de marktwaarde een lineair sportkanaal overgenomen. Omdat het aantal abonnees achterbleef bij de verwachting belandde de koers van het aandeel – en dus de waarde van het bedrijf – in een vrije val. Viaplay Group is hierdoor meer dan 70 procent minder waard dan voor de marktintroductie in Nederland. Bij het openbaar maken van de financiële cijfers over het tweede kwartaal maakte het bedrijf al bekend dat het sublicenties van eigen exclusieve content zou gaan verkopen om extra inkomsten te genereren. De nood blijkt bij Viaplay nu zo hoog dat het exclusieve content van Formule 1 – het fundament van de Nederlandse tak van de streamingdienst – aan de NPO moet verkopen.

  ViaplayViaplay GroupNPOpublieke omroepPowNedFormule 1Max Verstappendocumentairecontentexclusieve content

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview