Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay: Premier League voetbal wel in Full HD te zien

  De eerste speelronde van de Engelse voetbalcompetitie op Viaplay zorgde voor een klaagzang over de beeldkwaliteit van sommige abonnees.
  Jarco Kriek
  12 augustus 2022
  comments 6
  Viaplay: Premier League voetbal wel in Full HD te zien
  Foto ProShots

  Het is niet voor het eerst dat er wordt geklaagd over de beeldkwaliteit van Viaplay. Deze streamingdienst is sinds maart in Nederland beschikbaar. Al vanaf de eerste dag zijn er klachten over de beeldkwaliteit en haperende verbindingen. Het is duidelijk dat veel Nederlanders nog moeten wennen aan het live streamen van sport. Viaplay is de eerste online dienst die dit in ons land op grote schaal doet. Andere sportzenders, zoals Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal en ESPN, leveren direct via providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Canal Digitaal, Delta en Caiway met lineaire kanalen aan abonnees.

   

  Premier League

  De uitzendrechten van de Engelse voetbalcompetitie Premier League verhuisden deze zomer van het lineaire Ziggo Sport naar het live streaming van Viaplay. Vorig weekend, tijdens de eerste speelronde van de voetbalcompetitie, regende het klachten op sociale media over de beeldkwaliteit. Daarbij werd vaak de vergelijking met Ziggo Sport gemaakt. Bij Ziggo waren enkele wedstrijden van de Premier League zelfs in 4K te bekijken. Alle overige wedstrijden waren bij vrijwel alle Nederlandse providers te zien in HD-kwaliteit (1080i).

   

  Beeldkwaliteit

  Veel abonnees constateerden afgelopen weekend dat de Premier League bij Viaplay maximaal in 720p bekeken kon worden. Het beeldformaat 720p mag – ondanks dat sommigen denken van niet – HD-kwaliteit worden genoemd. Voor sport met snelle beeldwisselingen kan – maar hoeft niet – 720p zelfs voor een betere beeldervaring zorgen dan een uitzending in 1080i. Een hoger getal hoeft dus niet altijd een beter beeld te garanderen. Het gaat er in dit geval om of de videostroom met een progressieve (p) of geïnterlinieerde (i) beeldopbouw wordt aangeboden. 720p heeft dan wel minder beeldlijnen (1280x720) vergeleken met 1080i (1920x1080), maar alle beeldlijnen worden volledig weergegeven. Bij 1080i wordt het beeld in twee fases opgebouwd.

   

  Opvallend

  Hoewel veel Viaplay-abonnees afgelopen weekend lieten weten het beeld slechts in 720p op hun apparaat te ontvangen, zegt Viaplay in een reactie aan Totaal TV dat de voetbalcompetitie in Full HD 1080p wordt aangeboden. "In Nederland worden internetstreams van live sport tot maximaal Full HD-beeldkwaliteit in combinatie met een beeldverversing van 50 frames per seconde (fps). Dit betekent dat kijkers de best mogelijke streamingkwaliteit van het uitzendsignaal krijgen", aldus Viaplay. Op de aanvullende vraag of dit ook het geval bij Premier League is, kwam een bevestigend antwoord.

   

  Apparatuur

  Wel maakt Viaplay een begrijpelijk voorbehoud. De gebruikte afspeelapparatuur moet wel de gebruikte technieken zoals Full HD en een framerate van 50fps ondersteunen. Als dit bijvoorbeeld bij de framerate niet het geval is, wordt automatisch naar 25fps teruggeschakeld. Viaplay geeft daarbij wel aan dat vrijwel alle door Nederlandse abonnees gebruikte apparatuur 50fps ondersteunt. Als met een webbrowser wordt gekeken is het beeld veelal maximaal in 720p beschikbaar. Dit is volgens Viaplay niet anders dan bij andere OTT-diensten. Veder kan Viaplay in Nederland sommige sportwedstrijden niet in 1080p leveren omdat het bronsignaal bij Viaplay in 720p wordt aangeleverd.

  ViaplayViaplay GrouponlineOTTstreamingdienstlive streamingbeeldkwaliteitstoringvoetbalPremier League

  Reacties