Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay spekt ‘oorlogskas’ Formule 1-rechten door prijsverhoging met tientallen miljoenen euro's

  Viaplay laat abonnees op voorhand meebetalen met de biedingsstrijd die op dit moment gaande is rond de uitzendrechten van Formule 1 na 2024.
  Jarco Kriek
  19 februari 2024
  comments 4
  Viaplay spekt ‘oorlogskas’ Formule 1-rechten door prijsverhoging met tientallen miljoenen euro's
  Foto Getty Images

  Viaplay heeft een prijsverhoging van twee euro per maand vanaf medio mei aangekondigd. Deze prijsverhoging werd al enige tijd verwacht maar komt toch op een verrassend moment. Op dit moment moet Viaplay namelijk gaan bieden op de uitzendrechten van Formule 1 na het huidige seizoen. Dan komt extra geld voor de streamingdienst goed van pas.

   

  Toeval of niet?

  Met een miljoen abonnees die per maand twee euro meer gaan betalen, gaat de omzet van Viaplay in Nederland 24 miljoen euro per jaar omhoog. Natuurlijk gaan niet alle abonnees direct de nieuwe prijs betalen. Veel Viaplay-abonnees hebben een jaarabonnement waarbij de prijs tot 2025 vaststaat. Maar ook deze groep abonnees wordt volgend jaar met de prijsverhoging geconfronteerd. Viaplay betaalt op dit moment rond 35 miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten van Formule 1. De verwachting is dat dit bedrag in de richting van 50 miljoen euro of mogelijk nog hoger kan oplopen. Dan komt de timing van de prijsverhoging wel opvallend goed uit.

   

  Op voorhand

  De huidige 35 miljoen euro, aangevuld met een extra omzet van meer dan 20 miljoen euro op jaarbasis betekent dus dat Viaplay een ‘oorlogskas’ van 55 miljoen euro of meer heeft om de uitzendrechten van Formule 1 te kopen zonder dat Viaplay in Nederland minder winstgevend wordt. Het is ook een teken van ontmoediging naar andere potentiële kopers, zoals VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport), Canal+ en RTL Nederland (Videoland), die ook interesse in de uitzendrechten hebben. Mocht Viaplay de rechtenstrijd verliezen, dan profiteert het bedrijf in 2024 in ieder geval nog zeven maanden van de prijsverhoging tijdens de periode dat Formule 1 nog bij de streamingdienst te zien is.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstprijsverhoginguitzendrechtenFormule 1

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview