Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay stopt mogelijk toch in Nederland bij verlies Formule 1

  Viaplay blijft in Nederland beschikbaar maar het is geen harde garantie voor de langere toekomst. Als Viaplay de Nederlandse Formule 1 uitzendrechten verliest, wordt de situatie anders.
  Jarco Kriek
  20 juli 2023
  comments 4
  Viaplay stopt mogelijk toch in Nederland bij verlies Formule 1
  Foto Getty Images

  Viaplay blijft vooralsnog in Nederland beschikbaar. Maar dit is geen harde garantie voor de langere toekomst. Op de vraag van Totaal TV of Viaplay in Nederland doorgaat als het bedrijf de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 voor de periode na 2024 kwijtraakt, komt geen eenduidig antwoord. Viaplay CEO Jørgen Madsen Lindemann laat weten dat er dan een andere situatie ontstaat, waarbij gekeken moet worden of Viaplay in Nederland voldoende toekomstperspectief heeft. Naast Formule 1 bezit Viaplay in Nederland nog enkele belangrijke sportrechten die zeker tot 2027 in bezit zijn. Het gaat hierbij om de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga alsmede PDC Darts.

   

  Samenwerken

  Viaplay sluit niet uit dat het voor het verwerven van de Formule 1-uitzendrrechten gaat samenwerken met lokale partners. Wie deze lokale partners zijn, maakt Viaplay niet duidelijk. Niet uit te sluiten is dat hierover gesprekken worden gevoerd met distributeurs en providers. Vanuit de kant van providers zijn al enige tijd geluiden te horen dat het een ongezonde situatie is als de Formule 1 net als voorheen bij Ziggo/Ziggo Sport zonder extra kosten in het basispakket van slechts één provider komt, terwijl abonnees van andere providers een duur aanvullend abonnement moeten nemen om naar dezelfde content te kijken. Viaplay werkt op dit moment samen met Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Caiway en Solcon bij de verkoop van abonnementen. VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) lijkt een van de belangrijkste medebieders te worden op het nieuwe uitzendrechtenpakket van Formule 1.

   

  Sport

  Dat sport de belangrijkste pijler is waar de activiteiten in Nederland op leunen, blijkt uit het schrappen van enkele aangekondigde Nederlandse series die in opdracht van Viaplay gemaakt zouden worden. Dit is de oorzaak van een bezuinigingsronde die Viaplay Group organisatie breed doorvoert. Een ander onderdeel van de bezuiniging is het afstoten van het Nederlandse kantoor in Amsterdam, inclusief alle arbeidsplaatsen op deze locatie. Het schrappen van eigen Nederlandse content kan Viaplay de komende jaren wel opbreken. Nieuwe Nederlandse regels gebieden Viaplay Group per jaar rond de vijf procent van de omzet in Nederlandse content te investeren.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1uitzendrechten

  Reacties