Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay voorlopig door aandeelhouders Canal+ en PPF gered: torenhoge verliezen blijven

  Viaplay blijft voorlopig bestaan. Een financiële injectie van voornamelijk de aandeelhouders Canal+ en PPF houdt het noodlijdende mediabedrijf vooralsnog in leven.
  Jarco Kriek
  1 december 2023
  comments 1
  Viaplay voorlopig door aandeelhouders Canal+ en PPF gered: torenhoge verliezen blijven
  Foto Getty Images

  De aandeelhouders steken zo’n 350 miljoen euro vers kapitaal in het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group. Voornamelijk de Franse mediareus Canal+ en de Tsjechische investeerder PPF staan voor dit bedrag garant. Met dit bedrag en afspraken met schuldeisers en banken probeert Viaplay Group zich in de toekomst staande te houden. Of dit daadwerkelijk gebeurt, blijft ook na deze financiële noodinfuus onzeker.

   

  Gegokt en verloren

  Het wordt steeds duidelijker dat Viaplay Group de afgelopen jaren ‘all-in’ is gegaan op de roulettetafel en zijn fiches op de verkeerde kleur heeft gelegd. Met veel te duur aangekochte uitzendrechten heeft het bedrijf nieuwe markten betreden die nu één voor één met veel verlies weer worden afgestoten. Inmiddels is er een koper gevonden voor de Britse uitzendrechten. Viaplay Group geeft aan te verwachten zich in 2025 te kunnen terugtrekken uit de Baltische landen en Polen. In Nederland blijft streamingdienst Viaplay voorlopig actief. Ook de Scandinavische activiteiten en de dienst Viaplay Select blijven binnen de kernactiviteiten. Naast te duur aangekochte uitzendrechten heeft Viaplay Group last van dalende inkomsten uit reclameverkoop, hoge inflatie – dat blijkbaar zorgt voor het opdrijven van kosten van uitzendrechten – en een grotere kostenpost voor energie.

   

  Verlies

  De schuldenlast van Viaplay Group is inmiddels opgelopen tot 1,3 miljard euro. Alleen al dit jaar lijdt het bedrijf maandelijks een verlies van meer dan 50 miljoen euro. Afspraken met betrekking tot verlenging tot betalingstermijnen met schuldeisers zijn hierdoor noodzakelijk om financieel het hoofd boven water te houden. Om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, lijkt Viaplay Group de ARPU – gemiddelde maandelijkse uitgave per abonnee – op te willen krikken. Dit betekent dat prijsverhoging van abonnementen verwacht kunnen worden.

   

  Nederland

  De Nederlandse activiteiten van Viaplay blijven vooralsnog ongewijzigd. Dit betekent dat de uitzendrechten van Formule 1, voetbal en darts niet geheel of gedeeltelijk verkocht worden aan andere marktpartijen, zoals VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport), RTL Nederland (Videoland) of Talpa Network. Viaplay blijft volhouden dat het aantal abonnees in Nederland stabiel is, maar onderbouwt dit niet met exacte cijfers. Eerder stelde het bedrijf dat het in Nederland meer dan een miljoen abonnees heeft. Een daling van het aantal Nederlandse abonnees kan in het vierde kwartaal verwacht worden. Direct na het einde van de laatste Formule 1-race van dit seizoen – afgelopen weekend – was via zoekmachine Google de duidelijke trend zichtbaar dat bestaande abonnees het abonnement wilden opzeggen.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP Papillon

  Papillon
  RTL 7 om 22:00 uur
  Henri Charrière (Charlie Hunnam) kraakt kluizen, maar hij zou nooit iemand vermoorden. Toch belandt hij na een onterechte veroordeling voor een moord die hij niet heeft gepleegd op gevangeniseiland Duivelseiland. Hij sluit een deal met medegevangene Louis Dega (Rami Malek): in ruil voor bescherming van Charrière helpt Dega hem ontsnappen.

  TV-TIP De Kist

  De Kist
  NPO 2 om 23:53 uur
  De laatste gast van het seizoen is Lucille Werner en de Lingo-presentatrice, die een tijdje in de Tweede Kamer heeft gezeten voor het CDA, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Als klein meisje werd zij vanwege haar handicap letterlijk op handen gedragen door haar vader. Het was daarom een grote schok toen hij uit het leven stapte. Dit heeft een grote indruk achtergelaten op Lucille, die zich dagelijks inzet voor mensen met een beperking.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)