Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay werpt nieuwe blokkade VPN op

  Contentaanbieders moeten vanwege afspraken met rechtenhouders alles doen om content te beschermen. Zo ook Viaplay.
  Jarco Kriek
  18 maart 2023
  comments 11
  Viaplay werpt nieuwe blokkade VPN op
  Foto Getty Images

  Viaplay heeft onder meer dure uitzendrechten van Formule 1 en voetbal – Premier League en Bundesliga – in het portfolio zitten. Rechtenhouders zoals FOM dragen Viaplay op deze content zo goed mogelijk te beschermen. Onderdeel van deze bescherming is het voorkomen dat content te zien is buiten de landsgrenzen van de abonnee. Rechtenhouders verkopen de uitzendrechten namelijk vrijwel altijd per land of taalgebied aan een tv-zender.

   

  VPN

  Mede door het aangescherpte toezicht van rechtenhouders doen de kopers van de uitzendrechten beter hun best om het kijken van content met een VPN-verbinding onmogelijk te maken. Met een VPN kan worden gedaan alsof een internetverbinding in een bepaald land wordt gebruikt, terwijl de gebruiker zich in werkelijkheid in een ander land bevindt. Met deze truc kan bijvoorbeeld op vakantie in een land buiten de Europese Unie (EU) toch naar Nederlandse online diensten worden gekeken van bijvoorbeeld Ziggo, KPN, T-Mobile of NLZIET.

   

  Blokkade

  Ook Viaplay doet alle mogelijke inspanningen om gebruik van een VPN te blokkeren. Eerder al kon een stream niet kon worden gestart als er een VPN-verbinding werd gedetecteerd, maar nu gaat de streamingdienst nog een stap verder. Als de abonnee op tablet of smartphone een VPN gebruikt, kan er niet meer worden ingelogd bij het openen van de app. Dit raakt alle abonnees die vanwege beveiliging en omwille van privacy een VPN gebruiken. Ook als ze zich gewoon in Nederland bevinden, kan er geen gebruik worden gemaakt van het legaal afgesloten Viaplay-abonnement. Alleen als de VPN wordt uitgezet, kan er weer worden ingelogd. Het uitzetten van VPN is vooral omslachtig als deze verbinding is ingesteld in het menu van de internetmodem.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstVPNuitzendrechtenFormule 1voetbal

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview