Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay werpt nieuwe blokkade VPN op

  Contentaanbieders moeten vanwege afspraken met rechtenhouders alles doen om content te beschermen. Zo ook Viaplay.
  Jarco Kriek
  18 maart 2023
  comments 11
  Viaplay werpt nieuwe blokkade VPN op
  Foto Getty Images

  Viaplay heeft onder meer dure uitzendrechten van Formule 1 en voetbal – Premier League en Bundesliga – in het portfolio zitten. Rechtenhouders zoals FOM dragen Viaplay op deze content zo goed mogelijk te beschermen. Onderdeel van deze bescherming is het voorkomen dat content te zien is buiten de landsgrenzen van de abonnee. Rechtenhouders verkopen de uitzendrechten namelijk vrijwel altijd per land of taalgebied aan een tv-zender.

   

  VPN

  Mede door het aangescherpte toezicht van rechtenhouders doen de kopers van de uitzendrechten beter hun best om het kijken van content met een VPN-verbinding onmogelijk te maken. Met een VPN kan worden gedaan alsof een internetverbinding in een bepaald land wordt gebruikt, terwijl de gebruiker zich in werkelijkheid in een ander land bevindt. Met deze truc kan bijvoorbeeld op vakantie in een land buiten de Europese Unie (EU) toch naar Nederlandse online diensten worden gekeken van bijvoorbeeld Ziggo, KPN, T-Mobile of NLZIET.

   

  Blokkade

  Ook Viaplay doet alle mogelijke inspanningen om gebruik van een VPN te blokkeren. Eerder al kon een stream niet kon worden gestart als er een VPN-verbinding werd gedetecteerd, maar nu gaat de streamingdienst nog een stap verder. Als de abonnee op tablet of smartphone een VPN gebruikt, kan er niet meer worden ingelogd bij het openen van de app. Dit raakt alle abonnees die vanwege beveiliging en omwille van privacy een VPN gebruiken. Ook als ze zich gewoon in Nederland bevinden, kan er geen gebruik worden gemaakt van het legaal afgesloten Viaplay-abonnement. Alleen als de VPN wordt uitgezet, kan er weer worden ingelogd. Het uitzetten van VPN is vooral omslachtig als deze verbinding is ingesteld in het menu van de internetmodem.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstVPNuitzendrechtenFormule 1voetbal

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)