Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay zet een volgende stap in nieuwe manier tv-kijken

  Viaplay is de eerste streamingdienst in Nederland die zich grotendeels wil profileren door het aanbieden van een compleet aanbod, inclusief live sport. Wat zijn de gevolgen voor de kijker?
  Jarco Kriek
  23 januari 2022
  comments 17
  Viaplay zet een volgende stap in nieuwe manier tv-kijken
  Foto Getty Images

  Toen Netflix jaren geleden als streamingdienst voor het eerst op grotere schaal het online kijken van films en series introduceerde, dachten maar weinig mensen dat deze manier van kijken naar content de overhand zou krijgen. Iets dat de beleidsmakers van Netflix tijdens de marktintroductie wél voorspelden. Nu, jaren later ,blijkt dat dit vooruitzicht grotendeels juist was. Overigens wel minder snel dan de eigenaren van streamingdiensten vooraf hadden gehoopt. Maar het online reclamevrij kijken naar films en series op het moment dat het voor de kijker het beste uitkomt, heeft een vaste plek in de kijkgewoonte van Nederlanders gekregen.

   

  Versnippering content

  Dit brengt niet alleen voordelen met zich mee. Het grotere aanbod van streamingdiensten zorgt ervoor dat content zoals films en series over meerdere streamingdiensten versnipperen. Dit zorgt er niet alleen voor dat abonnementen op meerdere streamingdiensten nodig zijn om aan de wensen van alle personen in een huisgezin te voldoen. Ook het aanbod van lineaire zenders wordt minder interessant door verhuizing van uitzendrechten van lineaire tv-zenders naar streamingdiensten.

   

  Streamingdiensten breiden uit

  Na de verhuizing van de belangrijkste films en series naar streamingdiensten is het nu de beurt aan sportcompetities en sportevenementen. Zo kan vanaf nu niet meer live en lineair naar Max Verstappen in Formule 1 gekeken worden. Het uitzendrecht is voor zeer hoge prijs overgegaan van het lineaire Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal naar de nieuwe streamingdienst Viaplay" target="_blank">Viaplay die op 1 maart in Nederland begint. Dit geldt ook voor het Duitse Bundesliga-voetbal dat van ESPN naar Viaplay is verhuisd, maar deels tot het einde van dit voetbalseizoen via een sublicentie bij Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal live te volgen is. De volkssport darts was de afgelopen tien jaar via ‘open net’-kanaal RTL 7 te volgen. Ook hiervoor moet nu het Viaplay-abonnement gekocht worden. Dit abonnement is ook vanaf komende zomer nodig voor liefhebbers van de Engelse voetbalcompetitie Premier League. Dit terwijl de Amerikaanse PGA Tour golfcompetities grotendeels niet meer live bij Ziggo Sport, maar online via streamingdienst discovery+ worden aangeboden.

   

  Sport de volgende stap

  Viaplay neemt dus bij het online aanbieden van sport het voortouw in Nederland. In tegenstelling tot wat sommige Nederlanders denken, heeft Viaplay geen plannen om een lineair tv-kanaal te beginnen. Viaplay wordt een internet-only streamingdienst. Wie naar Viaplay wil kijken, dient dus te beschikken over een computer, laptop, tablet of smartphone. Het kijken op de televisie kan via een app die voor de meeste modellen Smart TV-internettelevisie beschikbaar komt. Ook met online mediaspeler functionerend met Android TV OS of Google TV en Apple TV HD/4K kan via een app naar content van Viaplay gekeken worden.

   

  Meer handelingen

  Het online kijken zorgt er wel voor dat het nodige voor de kijker gaat veranderen. Dit los van extra abonnementen die gekocht dienen te worden. Online via een streamingdienst kijken, vergt namelijk meer handelingen. Zo moet eerst een app worden opgestart voordat naar content gekeken kan worden. Dit content dient ook nog eens in de app gezocht te worden. Handelingen die al snel een minuut duren voordat uiteindelijk het beeld van de content op het televisiescherm wordt getoond waarnaar gekeken wenst te worden. Even snel kijken wat de tussenstand bij een voetbalwedstrijd is die via een streamingdienst wordt aangeboden, behoort dus op de huidige manier niet meer tot de mogelijkheden.

   

  Zappen

  Een groot nadeel van streamingdiensten zit in de beperkingen die er zijn bij het snel zappen tussen tv-zenders of ander content. Dit probleem speelt bij streamingdiensten die zich hoofdzakelijk richten op films en series – zoals Netflix, Videoland, Disney+ en Prime Video – veel minder. Wie eenmaal een film of aflevering van een serie volgt, zal minder snel de afstandsbediening pakken om even te kijken wat er zich op lineair kanaal afspeelt. Dit is bij sportcontent anders. Er is altijd wel een moment van verveling, een langere blessurebehandeling, een rustperiode of tegenvallend verloop van de wedstrijd waar bij een lineaire verspreiding snel even naar een andere zender wordt gezapt om bijvoorbeeld naar een tussenstand van een andere sportwedstrijd te kijken of even het actuele nieuws- of weersbericht op te snuiven. Dat snelle zappen wordt bij een streamingdienst als Viaplay moeilijk. En dus wordt ook het zappen van content omslachtiger, moeilijker en tijdrovender.

   

  Tijdrovend

  Kijkt u bij Viaplay naar sportcontent en u wilt bijvoorbeeld even snel op ESPN de tussenstand van een voetbalwedstrijd bekijken, dan dient u eerst de app van Viaplay te sluiten. Vervolgens uw televisie of de decoder op lineaire tv in te stellen. Daarna het voorkeuzenummer van het gewenste ESPN-kanaal in te toetsen om vervolgens dan de tussenstand te kunnen bekijken. Om vervolgens de omgekeerde weg terug naar Viaplay terug te bewandelen. Daarbij rekening houdend met de eerder besproken opstarttijd van de app voor Smart TV of online mediaspeler van ongeveer een minuut. Even de tussenstand bekijken op een lineair kanaal kost dus een minuut of twee.

   

  Kijker beslist

  De vraag is of veel Nederlanders de beperking met het zappen een ‘no go’ vinden voor de aanschaf van het abonnement van Viaplay of andere streamingdienst die nu of toekomstig sportcontent online-only gaat aanbieden. Viaplay neemt de pioniersrol voor zijn rekening om te kijken of de Nederlandse kijker sport via een streamingdienst wil omarmen.

   

  Lees hier eerdere artikelen van Totaal TV over de komst van Viaplay in Nederland.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayOTTstreamingdienstlineairtraditioneelFormule 1voetbaldartszappen

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)