Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Visie John de Mol komt uit: RTL Nederland en Talpa samen verder

  Een nieuwe Nederlandse mediareus is in de maak. RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren. Dit hebben beide bedrijven bekendgemaakt.
  Jarco Kriek
  22 june 2021
  comments 9
  Visie John de Mol komt uit: RTL Nederland en Talpa samen verder
  Foto Getty Images

  Het is al langere tijd duidelijk dat RTL Group het belang in RTL Nederland wil wijzigen. Vooral DPG Media en VodafoneZiggo – eigenaar van kabelbedrijf Ziggo – werden onder meer door de Belgische zakenkrant De Tijd als mogelijke overnamekandidaten getipt. Uiteindelijk wordt het dus een fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network. De Nederlandse toezichthouder moet nog wel toestemming voor het samengaan van de twee bedrijven geven. Met de fusie komt de eerder door John de Mol geuite visie uit waarin de mediamiljardair streefde naar één groot Nederlands mediabedrijf dat een vuist kan maken tegen grote internationale spelers als Google, Facebook en Netflix.

   

  RTL Group

  In het nieuwe fusiebedrijf - dat naar nu lijkt onder RTL-merknaam verdergaat - krijgt RTL Group als eigenaar van RTL Nederland een meerderheidsbelang van 70 procent. Talpa Network (John de Mol) krijgt 30 procent van de aandelen. De huidige merken van beide mediagroepen blijven in stand. Naast een scala aan lineaire zenders wordt streamingdienst Videoland het kroonjuweel van het nieuwe Nederlandse mediabedrijf. Een belangrijke reden voor de fusie is het sterker maken van Videoland om hierdoor de strijd met Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en nieuwkomers als Warnermedia/Discovery beter aan te kunnen gaan. Het nieuwe fusiebedrijf wordt door de inbreng van Talpa Radio met de zenders Radio 10, 538, Skyradio en Radio Veronica ook op radiogebied belangrijk. Het is voor RTL Nederland bijna dertig jaar geleden dat het voor het laatst met radio in Nederland actief was.

   

  Leiding

  John de Mol lijkt zich in de nieuwe constructie meer met het maken van nieuwe programmaformats bezig te gaan houden. Het creatieve bedrijf van John de Mol blijft overigens buiten de fusie met RTL Nederland. De dagelijkse leiding van het nieuwe fusiebedrijf komt in handen van de huidige RTL Nederland CEO Sven Sauvé. Maar voordat de fusie een feit is, dient Brussel Europese toestemming te geven. Daarna is het de beurt aan de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om een handtekening onder de fusie te zetten.

   

  Voetbal

  Als de fusie een feit is, wordt de combinatie RTL Nederland/Talpa Network ook groot op het gebied van voetbalrechten. RTL heeft voor de komende drie jaar de uitzendrechten voor het open net van de Champions League. Talpa Network heeft de uitzendrechten van de Conference League en Europa League.

  RTLRTL NederlandRTL GroupTalpaTalpa NetworkJohn de MolSven SauvéVideoland

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Hummingbird

  Hummingbird
  RTL 7 om 20:00 uur
  Ex-commando Joseph Smith zwerft getraumatiseerd door Londen. Op de vlucht voor gewelddadige criminelen belandt hij in een luxe appartement.

  TV-TIP The Connection

  The Connection
  NPO 1 om 20:29 uur
  Was Matthijs van Nieuwkerk vroeger niet achter zijn talkshowtafel weg de slaan, inmiddels klimmen hij en zijn getuite lippen zelfs op de quizbok.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)