Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  VPN oplossing voor tv op vakantie en gratis Formule 1 en andere sport kijken

  Een VPN maakt het bewegen op internet veiliger, maar ook op vakantie online naar Nederlandse tv volgen of gratis naar bijvoorbeeld Formule 1 en voetbal kijken.
  Jarco Kriek
  17 juli 2022
  comments 7
  VPN oplossing voor tv op vakantie en gratis Formule 1 en andere sport kijken
  Foto ProShots

  VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN is in eerste instantie bedoeld om anoniem het internet rond te struinen en persoonlijke gegevens beter te beschermen. Maar met een VPN kunt u ook het ook doen lijken alsof u vanuit een specifiek land verbinding maakt met het internet. Dat betekent dat u dan kunt kijken naar tv-zenders die in dat betreffende land zonder abonnement beschikbaar zijn. U hoeft niet bang te zijn dat u met een VPN de wet overtreedt. Kijken naar tv via een VPN is legaal zolang het om zenders gaat die gewoon gratis beschikbaar zijn. Wie echter met een illegaal IPTV-abonnement kijkt, blijft ook met een VPN natuurlijk illegaal bezig. Dit kan bestraft worden.

   

  Betalen voor sport?

  Sport op tv komt tegenwoordig vaak met een prijskaartje. Dat zou nog niet zo erg zijn als alle belangrijke sportcompetities op dezelfde betaalzender of streamingdienst te zien waren. Helaas werkt de versnippering van sportcontent dit tegen. Voetballiefhebbers zullen bijvoorbeeld abonnementen voor ESPN (Eredivisie en Europa League), Viaplay (Premier League en Bundesliga) én Ziggo Sport Totaal (La Liga, Serie A, Ligue 1 en Champions League) moeten afsluiten om naar alle belangrijke competities te kunnen kijken. Een simpele rekensom leert dat dit minimaal 40 euro per maand kost, naast de standaardkosten voor het tv- en internetabonnement. Hierdoor is een maandelijkse rekening van 100 euro voor de sportliefhebber eerder regel dan uitzondering.

   

  Bedankt, Viaplay

  Nog een voorbeeld: de Formule 1. In voorgaande jaren was deze racesport in 3,8 miljoen Nederlandse huishoudens zonder extra kosten live te volgen. Ziggo bood de Formule 1 namelijk aan op Ziggo Sport, een gratis kanaal voor alle tv-klanten van het kabelbedrijf. Ziggo Sport verloor vorig jaar echter de strijd om de uitzendrechten. Het gevolg is dat de prestaties van Max Verstappen en de negentien andere Formule 1-coureurs vanaf nu live op Viaplay te volgen zijn. Alleen de korte samenvattingen van kwalificaties en races zijn bij Ziggo Sport en de NPO (NOS) te zien.

   

  Geoblocking

  Betalen dus om live Formule 1 te kijken. Of toch niet? Wie alleen voor Formule 1 een abonnement op Viaplay (€13,99 per maand) of F1 TV Pro (€7,99 per maand of €64,99 per jaar) neemt, kan ook een goedkopere weg bewandelen. De Formule 1 is namelijk op een aantal buitenlandse tv-zenders live te volgen. Van deze tv-zenders zijn op het internet streams te vinden die gratis kunnen worden bekeken. Deze internetstreams zijn tijdens Formule 1-uitzendingen echter niet met een Nederlandse internetverbinding te benaderen. Bij Formule 1 en andere sportevenementen wordt namelijk geoblocking gebruikt. Deze techniek blokkeert automatisch alle internetverbindingen uit landen waar de internetstream van de rechtenhouders niet mag worden vertoond.

   

  Gratis via Oostenrijk

  En hier komt de VPN om de hoek kijken. Met een VPN-verbinding kan namelijk worden gedaan alsof een internetgebruiker zich in een bepaald land bevindt. De Formule 1 is bijvoorbeeld live te bekijken via de internetstreams van onder meer Servus TV (Oostenrijk), ORF (Oostenrijk), SRF (Zwitserland), GloboPlay (Brazilië) en RTSH Sport (Albanië). Wie de Formule 1 live wil volgen op Servus TV, kan met een VPN verbinding maken met de Oostenrijkse server van de VPN-aanbieder. Voor Servus TV lijkt het in dit geval alsof de kijker zich in Oostenrijk bevindt en daarom zal de aanbieder de internetstream zonder bezwaar openzetten. Het beeld gaat vergezeld van Duitse commentaar. Mocht dat een probleem zijn, dan is er ook nog het Nederlandse commentaar van Olav Mol en Jack Plooij via internetzender Grand Prix Radio. In de app van deze radiozender is een handige tool aanwezig waarmee de gebruiker zelf beeld en geluid kan synchroniseren.

   

  Meer dan Formule 1

  In ons voorbeeld gaan we uit van het kijken naar Formule 1 via een buitenlandse zender. Dit is ook mogelijk met veel andere (maar zeker niet alle) buitenlandse sporten die in Nederland alleen bij betaalzenders te zien zijn. Dit gebruik van een VPN is legaal, en Google is hierbij uw beste vriend. Via deze zoekmachine zijn met eenvoudige zoekopdrachten zoals 'PDC darts VPN' en 'voetbal via VPN' zonder al te veel moeite zenders te vinden die deze sportcompetities live of in samenvatting uitzenden via een internetstream. Wie uitzoekt uit welk land de betreffende zender komt en een VPN-verbinding opzet met een server uit dat land kijkt gratis mee.

   

  VPN-aanbieders

  Er zijn gratis VPN-diensten beschikbaar, maar ons advies is om deze links te laten liggen. Voor enkele tientallen euro's per jaar is er al een betrouwbare VPN-dienst, zoals bijvoorbeeld NordVPN, VyperVPN of ExpressVPN. Een jaarabonnement op een VPN hoeft niet meer te kosten dan het bedrag dat een sportliefhebber maandelijks kwijt is aan betaalzenders. Een bijkomend voordeel is dat u met een VPN ook uw privacy op het internet beter beschermt.

  VPNonlinestreaminguitzendrechtensportFormule 1voetbal

  Reacties

 1. TV-TIP The Masked Singer

  The Masked Singer
  RTL 4 om 20:00 uur
  Ruben Nicolai stelt de laatste vijf kandidaten van dit seizoen voor. Panelleden Carlo Boszhard, Buddy Vedder, Monica Geuze, Loretta Schrijver en Gerard Joling mogen direct aan de slag: twee van de nieuwkomers vallen af.

  TV-TIP Nations League (v): Engeland - Nederland

  Nations League (v): Engeland - Nederland
  NPO 3 om 20:21 uur
  Na de pijnlijke nederlaag tegen onze zuiderburen leek het Nations League-avontuur van de Oranje Leeuwinnen al voorbij voordat het überhaupt begonnen was. De wedstrijd tegen verliezend de WK-finalist Engeland stond immers óók nog op de kalender. Tot ieders verbazing werd de ploeg van Sarina Wiegman eind ­september met 2-1 terug naar huis gestuurd. Op ’t heilige gras van Wembley zijn de Britse dames nu uit op revanche.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)