Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  VRT stapt uit BVN: NPO gaat op minder satellieten verder

  Op satellietzender BVN zijn vanaf 1 juli alleen nog programma’s te zien die van de Nederlandse publieke omroep NPO afkomstig zijn. VRT stapt namelijk uit BVN.
  Jarco Kriek
  6 april 2021
  comments 0
  VRT stapt uit BVN: NPO gaat op minder satellieten verder
  Foto Getty Images

  De gewijzigde situatie zorgt ervoor dat BVN de satellietdistributie in bepaalde delen van de wereld gaat staken. Dit om de distributiekosten van de satellietzender te verlagen. Het budget van de zender namelijk miljoenen euro’s per jaar lager omdat de bijdrage van de Vlaamse publieke omroep VRT wegvalt. De satellietdistributie voor midden en zuidelijk Afrika via SES-5 satelliet vervalt op 1 mei. Daarna gaat op 1 juli het BVN-signaal uit via de satellieten AsiaSat 5 (Azië), Optus D2 (Oceanië) en Galaxy 19 (Canada en Verenigde Staten). Als laatste staakt BVN op 1 november de satellietverspreiding via het platform Multichoice/DStv in zuidelijk Afrika. In deze regio’s blijft BVN wel via internet beschikbaar. Dit kan via de eigen internetsite of apps voor tablet en smartphone.

   

  BVN blijft BVN

  Voor Nederlandstalige tv-kijkers wereldwijd biedt BVN vanaf komende zomer een volledig uit NPO-programma’s bestaand aanbod, niet alleen overal via internet, maar ook via satellietontvangst. De 113WA-Eutelsat-satelliet zorgt bijvoorbeeld voor ontvangst van BVN in de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 1-satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Na het vertrek van VRT uit BVN blijft de naam van de zender gelijk. De afkorting wordt alleen gewijzigd van Beste van Vlaanderen en Nederland naar Beste Van NPO gewijzigd.

   

  VRT

  De programmering van BVN bestaat vanaf 1 juli volledig uit programma’s afkomst van NPO. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. “Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking”, zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur. Het einde van de samenwerking binnen BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de huidige satellietdistributie. Klein: “De hoge kosten voor het uitzenden via de satelliet konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar nu deze subsidie stopt, zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten.” Voor sommige kijkers naar BVN heeft dit al vanaf 1 mei gevolgen voor de satellietontvangst. (Zie het overzicht bovenaan dit bericht). “We vinden het heel vervelend voor het deel van de kijkers dat via deze satellieten naar onze zender kijkt. Maar we hopen dat deze mensen alsnog BVN kunnen bekijken via het internet.”

  NPOVRTpublieke omroepBVNsatellietonlineapp

  Reacties

 1. TV-TIP Blauw Bloed

  Blauw Bloed
  NPO 2 om 20:06 uur
  Jarenlang hield Jeroen Snel koningsgezind Nederland elke zaterdagavond op de hoogte van de strapatsen van de Oranjes. Totdat Blauw bloed begin vorig jaar opeens verjongd en verhipt werd, een nieuw gezicht (Anne-Mar Zwart) kreeg en naar de krochten van de vrijdagmiddag werd verbannen. Een dure fout, die een jaar later alweer wordt rechtgezet. Vanaf vanavond is Blauw bloed terug op de oude stek, met Anne-Mar aan het roer én royaltykenner Jeroen Snel als sidekick.

  TV-TIP Viewpoint

  Viewpoint
  Canvas om 21:25 uur
  Wanneer lerares Gemma Hillman in het niets verdwijnt en haar vriend Greg zich vreemd gaat gedragen, besluit detective Martin King zijn observatiepost op te zetten in het appartement van haar overbuurvrouw. Maar de getroebleerde King twijfelt al snel of hij wel kan vertrouwen op wat hij ziet.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)