Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Waarom kiest Ziggo voor Mediabox Next en niet 4K-televisie?

  Ziggo levert NPO 1 4K tijdens het EK voetbal niet aan alle klanten terwijl dit technisch wel mogelijk is. Wat is de reden voor deze keuze?
  Jarco Kriek
  12 june 2021
  comments 25
  Waarom kiest Ziggo voor Mediabox Next en niet 4K-televisie?

  Ziggo gebruikt voor de distributie van het tijdelijke kanaal NPO 1 4K via het eigen kabelnetwerk de standaard kabelbroadcastuitzendnorm DVB-C. Feitelijk betekent dit dat Ziggo NPO 1 4K – eventueel in combinatie met CI+ module en smartcard – direct met de interne kabeltuner van een 4K-televisie aan klanten kan leveren. Op deze manier is de beschikbaarheid van NPO 1 4K onder klanten van het kabelbedrijf groter dan op dit moment het geval is. Want Ziggo kiest niet voor deze makkelijke weg. Het levert NPO 1 4K alleen via de premium bruikleendecoder Mediabox Next. Ongeveer 700.000 van de 3,3 miljoen Ziggo-klanten die een digitale tv-abonnementsvorm kopen, gebruiken Mediabox Next.

   

  Waarom Mediabox Next?

  Ziggo levert het meeste 4K- content in de vorm van films en series via het eigen video on demand-platform. Dit platform is niet direct via de televisie te benaderen. Hiervoor is bijvoorbeeld Mediabox Next nodig. Om klanten dus toegang tot alle beschikbare 4K-content te geven, is Mediabox Next dus noodzakelijk. Met dit in het achterhoofd kiest Ziggo voor Mediabox Next als enige manier om ook naar lineaire 4K-zenders zoals NPO 1 4K te kijken. Het officiële standpunt van eigenaar VodafoneZiggo wordt door woordvoerster Farisa El Moussaoui verwoord: “Ziggo biedt klanten gemakkelijk toegang tot exclusieve content waarbij de beste kijkervaring voorop staat. Tv kijken in 4K beeldkwaliteit hoort hier ook bij. Om de beste kijkervaring te waarborgen leggen wij focus op het aanbieden van 4K beeldkwaliteit via de meest geschikte tv producten, in dit geval de Mediabox Next. Dit betekent dat klanten via een CI+ module niet in staat zijn om programma’s in 4K beeldkwaliteit te kijken.”

   

  Klachten

  Duidelijke woorden. Maar een deel van de Ziggo-klanten zal na een avond EK voetbal in 4K kijken toch een vreemde nasmaak krijgen na het lezen van deze woorden. Immers niet iedere Ziggo-klant heeft de beste beeldervaring met gebruik van Mediabox Next. ‘Het beeld is te donker, het beeld is te flets’, het zijn maar een paar opmerkingen die zijn te horen en lezen. Overigens niet alleen bij Ziggo. Ook bij KPN zijn deze meldingen – maar wel minder – zicht- en hoorbaar. Canal Digitaal blijft dit alles veelal bespaard. Er zijn heel weinig negatieve meldingen over mindere beeldkwaliteit. En dat is opvallend. Want juist Canal Digitaal heeft geen eigen 4K-decoder waardoor de meeste abonnees rechtstreeks via de interne satelliettuner van de 4K-televisie kijken. Een mogelijkheid die dus juist door Ziggo wordt geblokkeerd om ‘de beste kijkervaring te waarborgen’. En dus komen woorden als winstoptimalisatie al snel naar voren. Ziggo levert Mediabox Next immers alleen aan klanten die aan het alles-in-1-abonnement het duurste tv-abonnement TV Max toevoegen. Dit bezorgt het kabelbedrijf niet alleen meer omzet maar uiteindelijk ook meer winst. Of dit echt de ware achterliggende reden is, kan overigens niet zo hard gesteld worden. Vraag blijft wel wat de kijkervaring bij Ziggo was geweest als direct via de 4K- televisie zonder noodzakelijk gebruik van een decoder naar NPO 1 4K gekeken had kunnen worden. Net als bij Canal Digitaal dus.

  ZiggoVodafoneZiggoNPONPO 1 4Kpublieke omroepbruikleendecoderMediabox Next

  Reacties

 1. TV-TIP Aussie Gold Hunters

  Aussie Gold Hunters
  Discovery Channel om 20:30 uur
  Goud, zweet en tranen in het ­nieuwe seizoen van Aussie Gold Hunters. Want met ­goudprijzen op record­hoogte ­nemen de ­goudzoekers in de snikhete en ­uitgestrekte Outback van Australië nog meer risico om de jackpot naar de oppervlakte te schoffelen. Zo ­besluiten The Dust Devils om met een konvooi aan kostbare machines 1200 km het land in te trekken. Maar ligt het goud daar wel te blinken? De Poseidon Crew heeft in ieder geval wel succes.

  TV-TIP Andy & Melisa

  Andy & Melisa
  SBS 6 om 20:30 uur
  Na een kleine flirt met RTL en een paar jaar radiostilte keren Andy en vriendin Melisa – de twee zijn al jaren gescheiden – terug op het oude SBS-nest. En hier blijkt dat er eigenlijk niks veranderd is. Al ligt de oud-voetballer niet meer dagen gestrekt op de bank. Er is tv-werk, een YouTube-kanaal en er moet ook geklust worden in hun nieuwe stek aan de Costa de Sol, dat gereedgemaakt moet worden voor de verhuur.

  Interview