Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Waarom zet Ziggo in op IPTV en Next Mini?

  Ziggo levert bij alle abonnementen met tv en internet sinds kort de bruikleendecoder Next Mini. Met dit apparaat kan alleen via internet (IPTV) naar tv- en videocontent gekeken worden.
  Jarco Kriek
  23 september 2022
  comments 5
  Waarom zet Ziggo in op IPTV en Next Mini?

  Ziggo leverde tot voor kort bij de twee duurste tv-abonnementen TV Max en TV Complete de Mediabox Next als bruikleendecoder. Bij het digitale instapabonnement TV Start/TV Standaard werd de Mediabox XL geleverd. Nu de Mediabox XL onder meer vanwege de maximale houdbaarheidsdatum en het hoge energieverbruik aan de kant is geschoven, is de Next Mini de opvolger bij dit abonnement, Maar niet alleen bij dit abonnement: ook bij TV Complete en TV Max wordt vanaf nu standaard de Next Mini geleverd.

   

  Mediabox Next

  De Mediabox Next Mini heeft geen mogelijkheid voor gebruik van het DVB-C signaal. Alleen met gebruik van een Ziggo internetverbinding kan tv- en videocontent gekeken worden. De Mediabox Next combineert DVB-C met IPTV. Wie als nieuwe Ziggo-klant van DVB-C gebruik wil maken, kan bij Ziggo wel om deze Mediabox Next vragen. In dat geval moet er wel een omruil van bruikleendecoder plaatsvinden, en dat kan ertoe leiden dat het kabelbedrijf eenmalige kosten van €19,95 doorberekent. Ook aan nieuwe klanten, die dus nog niet gebruik hebben gemaakt van Next Mini. In de praktijk blijkt overigens dat in een deel van deze gevallen de eenmalige kosten worden kwijtgescholden onder de noemer coulance.

   

  DVB-C

  Een interessante vraag is waarom Ziggo de Next Mini standaard bij alle tv-abonnementen levert. Wil het kabelbedrijf stoppen met DVB-C? Het officiële standpunt van eigenaar VodafoneZiggo is dat op dit moment nog niets is besloten over het stoppen met DVB-C. Dit is een begrijpelijke uitspraak. DVB-C kan worden gezien als iets waarmee Ziggo zich onderscheidt van andere providers, zoals KPN en T-Mobile. Een zogenaamd unique selling point (USP). Met eigen apparatuur via een coaxkabel naar een ongecodeerd aanbod van meer dan honderd tv- en radiozenders kijken en luisteren zonder daar een cent extra voor te betalen. Ziggo probeert dan ook zo lang als mogelijk DVB-C te blijven leveren. Maar DVB-C heeft niet het eeuwige leven bij het kabelbedrijf. VodafoneZiggo ontkent namelijk niet dat DVB-C op termijn gaat stoppen. Als er mededelingen over wijzigingen bij DVB-C gaan plaatsvinden dan worden de klanten hierover tijdig ingelicht, klinkt het uit het VodafoneZiggo hoofdkantoor.

   

  Bekabeling

  Waarom nu dan toch vol inzetten op de Next Mini en dus IPTV? Dit lijkt alles te maken te hebben met de dynamiek op de markt van de vaste diensten tv en internet. Vooral Ziggo verwent nieuwe klanten met hoge welkomstkortingen, die bij sommige acties tot meer dan 500 euro kunnen oplopen. Op deze manier probeert Ziggo klanten bij KPN, T-Mobile en andere aanbieders weg te snoepen. In vrijwel alle gevallen wordt bij deze aanbieders het Interactieve TV – en dus feitelijk IPTV – platform gebruikt. Een overstap naar Ziggo betekent bij enkel gebruik van DVB-C dat niet alleen de internetmodem, naar ook de kabelinfrastructuur in huis vervangen moet worden. Bij DVB-C moet immers coaxkabel gebruikt worden, en bij IPTV utp-kabel .

   

  Overstappen

  Door de Next Mini als standaard te gebruiken, kan de van KPN of T-Mobile overstappende Nederlander dus het utp-kabelnetwerk in huis blijven gebruiken. De simpele vervanging van de internetmodem is voldoende om tv en internet direct en laagdrempelig te gebruiken. Voor de televisies in slaapkamers of andere ruimtes in de woning kan een extra Next Mini gehuurd worden. Ook kan de Ziggo GO-app voor tablet, smartphone, Smart TV en diverse online mediaspelers gebruikt worden. En natuurlijk blijft Ziggo ook aan nieuwe klanten gewoon DVB-C met alle kijkmogelijkheden van deze techniek leveren.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieInteractieve TVIPTVoverstappenabonnementconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties