Wat kunnen Nederlanders van concurrentie op kabelnetwerk Ziggo verwachten?

De grote vraag is natuurlijk wat Nederlanders van dit besluit mogen verwachten. Deze vraag is op dit moment moeilijk te beantwoorden. VodafoneZiggo – waarvan Ziggo onderdeel is – moet eerst een referentieaanbod opstellen. Het bedrijf heeft uiterlijk tot 31 december hiervoor de tijd. Dit referentieaanbod moet door zowel ACM en bedrijven die belangstelling hebben om diensten via het kabelnetwerk van Ziggo getoetst worden. Daarna volgen gesprekken over de definitieve prijsstelling voor toegang tot het kabelnetwerk en door VodafoneZiggo geleverde wholesale-diensten. Pas als belangstellende bedrijven akkoord zijn gegaan met de prijsstelling wordt een raamovereenkomst gesloten. Als laatste stap in het traject volgt de aanvang van noodzakelijke investeringen en werkzaamheden door VodafoneZiggo om concurrerende bedrijven toegang tot het kabelnetwerk te geven. In het meest gunstige geval kunnen Nederlanders medio 2019 het eerste alternatieve aanbod op het kabelnetwerk van Ziggo verwachten.
Uitstel verwacht
Maar het is bijna ondenkbaar dat dit daadwerkelijk binnen de door ACM verwachte termijn gebeurt. Als eerste heeft VodafoneZiggo direct na bekendmaking van het marktanalysebesluit van ACM laten weten in beroep te gaan. Dit beroep wordt door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) behandeld. Op zich heeft dit geen opschortende uitvoering van het besluit van ACM. Maar het maakt wel duidelijk dat VodafoneZiggo zeker niet snel de noodzakelijke procedure wil doorlopen om concurrenten binnen de meest snelle termijn toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo te geven. Daarnaast kunnen alle betrokken partijen in het traject van bepalen van referentieaanbod en vaststellen van tarieven in het verweer komen tegen voorgenomen aanbevelingen en besluiten. Dit zorgt voor de nodige vertraging mede omdat VodafoneZiggo bij wijzigingen ook weer verweer mag voeren. Dit kan het hele traject van openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo maanden mogelijk zelfs jaren vertragen. En het is goed mogelijk dat in deze periode het CBb uitspraak heeft gedaan in het beroep dat VodafoneZiggo heeft aangetekend tegen het marktanalysebesluit. Een soortgelijke situatie deed zich tien jaar geleden voor. Toen werden de kabelnetwerken van Ziggo en UPC door toenmalige toezichthouder OPTA opengebroken, maar werd dit besluit in 2010 door het CBb teruggedraaid.
Abonnement
Maar stel dat het Ziggo-netwerk uiteindelijk toegankelijk voor concurrenten moet zijn, wat kunnen Nederlanders dan verwachten? In reacties op internet blijkt dat sommige Nederlanders verwachten dat bijvoorbeeld internet-only abonnementen van rond de 20 euro via de kabel binnen handbereik komen. Dit lijkt een utopie. Van de eerdere poging om kabelnetwerken open te breken, leren we dat het prijsverschil in abonnementsprijs hooguit enkele euro’s per maand is. Dus dat een internet-only abonnement nu de helft goedkoper gaat worden, is zeer onwaarschijnlijk. De simpele rekensom dat een internet-only abonnement bij een concurrent van Ziggo het huidige tarief van het internet-only abonnement bij Ziggo minus het tarief van het tv-abonnement gaat kosten, gaat namelijk niet op. De nieuwe aanbieder moet namelijk ook een prijs voor gebruik van het netwerk betalen. Ziggo berekent deze prijs op dit moment aan klanten via het DKTV-abonnement door waarbij ook rond de vijftig kanalen in digitale beeldkwaliteit geleverd wordt.
Duurder
Het is zelfs niet ondenkbaar dat op termijn de abonnementsprijzen duurder worden. Zowel bij Ziggo als bij aanbieders die via het netwerk van Ziggo diensten gaan aanbieden. Ziggo dient namelijk fors te investeren om het kabelnetwerk technisch in te richten om het marktanalysebesluit van ACM uit te kunnen voeren. Op enig moment worden kosten van deze investering doorberekend aan Nederlanders die het netwerk van Ziggo gebruiken. inmiddels heeft YouCa aangekondigd diensten via het netwerk van Ziggo aan te willen gaan bieden.