Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wat zijn de voordelen van digitale ethertelevisie DVB-T2?

    In 2006 schakelde onze ethertelevisie van analoog naar digitaal. Bij digitale ethertelevisie denken we aan Digitenne, maar het is meer.
    Jarco Kriek
    26 januari 2021
    comments 8
    Wat zijn de voordelen van digitale ethertelevisie DVB-T2?

    Nederland liep in 2006 binnen Europa voorop met digitale ethertelevisie. Daarom werd de eerste variant van de uitzendnorm DVB-T gebruikt. De nieuwe, verbeterde uitzendnorm DVB-T2 werd in 2018 geïntroduceerd. Het oude DVB-T signaal kon in de zomer van 2020 definitief worden uitgeschakeld. In Nederland wordt DVB-T2 gecombineerd met de videocodec H.265 (HEVC). Deze combinatie levert een flinke bandbreedtebesparing op. Die is ook nodig, omdat een groot deel van de bandbreedte die voor digitale ethertelevisie werd gebruikt niet meer beschikbaar is. De frequenties worden nu ingezet voor datadiensten, zoals mobiel internet.

     

    Steeds minder kijkers

    Via de ether kunnen in Nederland twee pakketten ontvangen worden. Het grootste pakket is Digitenne en omvat ongeveer vijftig tv- en radiozenders. Deze worden gecodeerd uitgezonden. Een abonnement op deze zenders kost €17,50 per maand. Sinds de overstap op DVB-T2 worden alle tv-zenders in Full HD 1080p uitgezonden. De overgang van matige beeldkwaliteit naar relatief goede HD laat zien hoeveel efficiënter DVB-T2 is dan zijn voorganger: met minder bandbreedte wordt toch een veel betere kwaliteit geleverd. Dat heeft zich overigens niet vertaald in meer animo voor Digitenne. Integendeel: het aantal Digitenne-abonnees blijft slinken en gaat richting de honderdduizend.

     

    Gratis kijken

    Voor het tweede digitale ethertelevisiepakket geldt het tegenovergestelde. Dit is een ongecodeerd pakket waarin zenders van de landelijke publieke omroep NPO met de regionale zenders van de RPO samenkomen. In heel Nederland kan hiermee naar de landelijke publieke zenders NPO 1, NPO  2 en NPO 3 worden gekeken. In verband met een speciale programmering vanwege de coronacrisis is hier tijdelijk ook NPO 2 Extra aan toegevoegd. Dit landelijke aanbod wordt aangevuld met in ieder geval de regionale omroep van de provincie waar de kijker zich bevindt en een aangrenzende provincie. Alle zenders worden eveneens in Full HD 1080p aangeboden. Overigens heeft de NPO nog voldoende bandbreedte beschikbaar om het zenderaanbod verder uit te kunnen breiden, of om bijvoorbeeld een zender in 4K Ultra HD via de ether te verspreiden.

     

    Ideale aanvulling

    Dit ongecodeerde aanbod zorgt ervoor dat het gebruik van digitale ethertelevisie in Nederland ondanks het afglijden van Digitenne blijft groeien. Met een simpele ontvanger die voor minder dan vier tientjes te koop is, kan zonder een abonnement worden genoten van tv en radio. Zo'n ontvanger zit ook ingebouwd in de meeste moderne tv's, die dan alleen nog een antenne nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld een uitkomst voor Nederlanders die vrijwel alleen nog online kijken.

    DVB-T2tvtelevisieetherethertelevisieNPOpublieke omroepDigitenneKPN

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview