Welke zenders kan je volgende week nog beluisteren via DAB+, en is er een leegloop op komst?
Het is aanstaande zaterdag namelijk ook de dag dat voor het laatst via lokale DAB+ allotments (uitzendrasters) mag worden uitgezonden met de zogenaamde experimentele en tijdelijke vergunningen die zijn uitgegeven door Agentschap Telecom (AT), de voorloper van toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Hierdoor moeten uitzendingen gestaakt worden. Voor een deel van de radiozenders begint gelukkig het vervolgavontuur op lokale DAB+ allotments aansluitend en zonder enige onderbrekingen.
Doorstart
RDI heeft namelijk aan betrokken radiozenders laten weten dat de DAB+ distributie direct via de huidige zenders doorgestart mag worden. Voorwaarde is wel dat de radiozender een nieuwe uitzendvergunning voor het betreffende lokale allotment toegewezen heeft gekregen. Afspraken over samenwerking tussen omroepen op hetzelfde allotment en optimalisatie van het bereik van het gebruikte zenderpark mogen na 1 september plaatsvinden. Omroepen hebben hiervoor niet onbeperkt de tijd en moeten in de meeste gevallen binnen twaalf maanden voldoen aan de voorwaarden die in de vergunning zijn vastgelegd.
Leegloop
Ondanks dat publieke en commerciële partijen de huidige DAB+ distributie mogen voortzetten, is er op 31 augustus alsnog sprake van een tijdelijke verschraling van het zenderaanbod via DAB+. Op dit moment zenden bijvoorbeeld bepaalde omroepen op meer dan drie lokale allotments hetzelfde programma uit. Bij de nieuwe uitzendvergunningen die tot medio 2030 van toepassing zijn staat als voorwaarden dat een gelijke programmering op maximaal drie allotments uitgezonden mag worden. Ook moeten deze allotments aangrenzend zijn. Dit betekent feitelijk dat sommige radiozenders de uitzendingen op enkele allotments moeten staken. Daarnaast blijkt bij inventarisatie van de tot nu toe uitgegeven vergunningen aan commerciële partijen dat niet alle radiozenders die nu via lokaal DAB+ te beluisteren zijn al nieuwe uitzendvergunning toegewezen hebben gekregen. en dus de uitzendingen op 31 augustus moeten staken.
Onzekerheid
Een aantal commerciële partijen heeft aangegeven onder de huidige voorwaarden een voortzetting van de DAB+ distributie te heroverwegen. Dit heeft vooral te maken met het toekomstperspectief in relatie met de kosten voor DAB+ distributie. Nu het aantal aan commerciële partijen toegewezen uitzendvergunningen in aantal tegenvalt en in de directe toekomst in meerdere regio’s afzonderlijke publieke lokale omroepen een fusie willen aangaan tot streekomroep wordt het aantal uitzendende omroepen op een lokaal allotment kleiner. De kosten voor zenderexploitatie en toezicht moeten hierdoor door minder omroepen gedeeld worden. De jaarlijkse afdracht wordt voor de omroepen afzonderlijk hoger. Publieke omroepen ontvangen hiervoor de eerste twee jaar via NLPO een miljoenen subsidie die door de overheid is verstrekt. Commerciële partijen dienen de hogere kosten zelf te financieren.