Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wijziging Canal Digitaal: slechtere ontvangst bij hevige regen en in delen Europese vakantielanden

  Canal Digitaal heeft de FEC-waarde van alle transponders op de Astra3-satelliet van 2/3 naar 3/4 gewijzigd. Maar wat is de consequentie voor de satellietkijker?
  Jarco Kriek
  22 mei 2024
  comments 2
  Wijziging Canal Digitaal: slechtere ontvangst bij hevige regen en in delen Europese vakantielanden

  FEC is de afkorting voor wat in Nederland foutcorrectiewaarde wordt genoemd. Simpel gezegd geeft dit getal aan welk deel van het satellietsignaal gebruikt wordt voor het corrigeren van fouten in het ontvangen signaal. Bij digitale televisie - zoals satelliet in DVB-S2 - hoeft de ontvangst niet perfect te zijn om toch een goed en volledig beeld te zien. Bij een FEC van 2/3 wordt elke derde databit gebruikt voor de correctie van fouten in de andere twee. Bij het omzetten naar 3/4 is nog maar een op de vier bits bestemd voor het corrigeren van fouten. De foutmarge is dus kleiner en daarmee de kans op een gestoord signaal groter.

   

  Wat betekent dit in praktijk?

  Sinds de wijziging van vandaag is bij Nederlandse satellietkijkers die een schotelantenne van minimaal 60 cm gebruiken geen verschil in beeldervaring zichtbaar. Anders wordt het wanneer de schotelantenne niet goed is uitgericht. Het beter uitrichten verhelpt in dit geval de beeldproblemen. Pijnlijker wordt de wijziging als in Nederland wordt gekeken via een kleinere schotelantenne, zoals de TechniSat Multytenne. Het is moeilijker geworden om met dit soort kleinere schotelantennes naar het volledige aanbod van Canal Digitaal te kijken. In het verlengde hiervan is er een snellere uitval van het beeldsignaal tijdens hevige regenbuien. Hoe kleiner de schotel en hoe minder goed deze is uitgericht, hoe eerder het beeld bij regen wegvalt. Zeker nu in Nederland de regenbuien heviger worden, is een goed uitgerichte schotelantenne van minimaal 64cm aan te raden.

   

  Vakantielanden

  Aan de randen van de footprint, zoals in delen van Spanje en Turkije, heeft de wijziging van FEC-waarde eveneens nadelige gevolgen voor het kijken van satelliettelevisie. In gebieden waar het ontvangstsignaal al minder goed was, is het door de wijziging het nog moeilijker geworden om ongestoord met naar het zenderaanbod van Canal Digitaal te kijken. Het ontvangstsignaal kan overigens per transponder verschillen, In de praktijk kan dit betekenen dat een deel van de zenders in vakantielanden of gedurende felle regenbuiten wel te ontvangen is, en een ander deel niet.

  Canal DigitaalCanal+ NederlandCanal+ LuxembourgCanal+satrellietstoring

  Reacties