Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  WK voetbal niet in 4K maar wel met HDR bij diverse providers

  Diverse Nederlandse providers gaan wedstrijden van het WK voetbal 2022 dat over drie weken in Qatar begint in een betere beeldkwaliteit uitzenden. Niet in 4K, maar wel met HDR.
  Jarco Kriek
  29 oktober 2022
  comments 11
  WK voetbal niet in 4K maar wel met HDR bij diverse providers
  Foto Getty Images

  NPO is met diverse providers overeengekomen dat het WK voetbal 2022 via een speciaal kanaal wordt aangeboden. Onder de providers bevinden zich naast de twee grootste providers Ziggo en KPN ook kleinere providers. Dit melden meerdere betrouwbare bronnen aan Totaal TV. De NPO heeft op eerder gestelde vragen nog geen inhoudelijke reactie gegeven. NPO en providers gaan naar verluidt in de komende dagen dit nieuws zelf wereldkundig maken.

   

  Qatar

  Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november. De finale wordt op zondag 18 december gespeeld. De meeste wedstrijden zijn via de NPO te zien in een beeldkwaliteit die 'UHDTV' wordt genoemd. Alleen bij de gelijktijdig gespeelde wedstrijden in de laatste speelronde van de groepsfase wordt er slechts één wedstrijd in UHDTV uitgezonden.

   

  Geen 4K

  Een zender en de provider mogen van de European Broadcast Union (EBU) een kanaal 'UHDTV' of 'UHD' noemen als de Full HD-beeldresolutie 1080p minimaal met beeldtechniek HDR wordt gecombineerd. UHDTV blijft hierdoor wel 2K en is zeker niet te vergelijken met 4K, waarbij meer beeldpixels worden gebruikt. Deze definitie wijkt dus af van wat er gewoonlijk door fabrikanten en winkels onder Ultra HD wordt verstaan. Het beeld van UHDTV is – ook mede afhankelijk van de gebruikte bandbreedte bij doorgifte – beter dan HD, maar biedt minder details en is van een mindere beeldkwaliteit dan 4K. Om naar UHDTV-zenders te kunnen kijken, is wel een voor 4K geschikte decoder of televisie nodig. In Nederland levert ESPN al enige tijd het hoofdkanaal in UHD aan diverse providers. De verwachting is dat alle providers die ESPN UHD aan klanten aanbieden tijdens het WK voetbal ook NPO UHD gaan aanbieden.

   

  Beter beeld

  NPO UHD gaat uitzenden in de Full HD beeldresolutie 1920x1080 met 50 frames per seconde, ook wel 1080p50 genoemd. Hieraan wordt HDR toegevoegd in combinatie met een luminance bit depth van 10 bits en color space ITU-R BT 2020. Hierdoor mag NPO het kanaal 'UHD' noemen. Om een goede beeldkwaliteit te realiseren wordt het aanvoersignaal door NPO met een vaste bandbreedte van 15,5Mbps in H.265 (HEVC) aan deelnemende providers geleverd. Bij het aanvoersignaal wordt zowel een MPEG2 als Dolby Digital 5.1 geluidskanaal geleverd.

  NPONOSWK voetbalQatar4KUltra HDUHDbeeldkwaliteit

  Reacties