Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?

  Internetproviders als Ziggo, KPN en T-Mobile worden mogelijk verplicht om goedkopere internetabonnementen aan te bieden aan minderbedeelden.
  Jarco Kriek
  17 november 2022
  comments 6
  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?
  Foto Getty Images

  Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) komt binnenkort met plannen om toegang tot het internet betaalbaar te houden voor huishoudens met een laag inkomen. Nu Nederlanders worden geconfronteerd met hogere inflatie door onder meer stijgende prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen, moet er op andere levensbehoefte beknibbeld worden. Hierdoor wordt bij een groeiend aantal huishoudens het internetabonnement wegbezuinigd. In het plan van Van Huffelen kunnen Nederlanders met een laag inkomen voor weinig geld toegang tot het internet krijgen om online actief te zijn. Steeds meer zaken kunnen alleen online geregeld worden, en daardoor is toegang tot het internet een belangrijke of zelfs essentiële levensbehoefte geworden.

   

  Desnoods dwang

  Hoe de plannen van de staatssecretaris er inhoudelijk uit gaan zien, kan zij op dit moment nog niet zeggen. Dit geldt ook voor de uitvoering van de plannen. Als internetproviders niet willen meewerken, kan in het uiterste geval de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een zogenaamde dienstverplichting opleggen. Hierdoor worden zij verplicht om een goedkoper internetabonnement aan te bieden aan Nederlanders met een lager inkomen. In België is een internetabonnement voor minderbedeelden inmiddels een feit. Voor een vast bedrag van 19 euro per maand kunnen mensen met een lager inkomen bij internetproviders toegang tot het internet verkrijgen.

   

  Duurder

  In Nederland wordt internettoegang om diverse redenen alleen maar duurder. Internetproviders hebben te maken met hogere energiekosten en stijgende loonkosten, wat wordt doorberekend in de abonnementsprijzen. Uit de eerste prijsverhoging van 2023 blijkt dat prijsstijgingen van meer dan vijf euro per maand te verwachten zijn. Ook maakt KPN in 2023 een begin met het gefaseerd uitzetten van het DSL-kopernetwerk. Vanaf dat moment kan bij KPN alleen nog maar internet via glasvezel afgenomen worden. De prijs van internetabonnementen via glasvezel is hoog vergeleken met de huidige DSL-abonnementen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobileinternetabonnementinflatieenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP Find It, Fix It, Sell It

  Find It, Fix It, Sell It
  Discovery Channel om 19:30 uur
  Wat de American Pickers doen in Amerika, doen Henry Cole en Simon O’Brien aan de overkant van Het Kanaal. De energieke Britten reizen stad en land af en gaan in muffe schuurtjes en bedompte kelders op zoek naar vergeten spulletjes die ze op hun eigen unieke wijze kunnen pimpen en voor de hoofdprijs kunnen verkopen.

  TV-TIP Hunted VIPS

  Hunted VIPS
  NPO 3 om 20:25 uur
  Terwijl het oliedomme gedrag van de vloggende zangeres Famke Louise en haar vriend, de niet veel slimmere oud-profvoetballer Denzel Slager, hen al binnen 24 uur in de armen van de hunters dreef, loopt een aantal bekende koppels nog vrij rond. Zij proberen tijdens de finale het extractiepunt te bereiken voordat ze alsnog in de kladden worden gegrepen. Zijn ze op tijd?

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)