Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?

  Internetproviders als Ziggo, KPN en T-Mobile worden mogelijk verplicht om goedkopere internetabonnementen aan te bieden aan minderbedeelden.
  Jarco Kriek
  17 november 2022
  comments 6
  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?
  Foto Getty Images

  Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) komt binnenkort met plannen om toegang tot het internet betaalbaar te houden voor huishoudens met een laag inkomen. Nu Nederlanders worden geconfronteerd met hogere inflatie door onder meer stijgende prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen, moet er op andere levensbehoefte beknibbeld worden. Hierdoor wordt bij een groeiend aantal huishoudens het internetabonnement wegbezuinigd. In het plan van Van Huffelen kunnen Nederlanders met een laag inkomen voor weinig geld toegang tot het internet krijgen om online actief te zijn. Steeds meer zaken kunnen alleen online geregeld worden, en daardoor is toegang tot het internet een belangrijke of zelfs essentiële levensbehoefte geworden.

   

  Desnoods dwang

  Hoe de plannen van de staatssecretaris er inhoudelijk uit gaan zien, kan zij op dit moment nog niet zeggen. Dit geldt ook voor de uitvoering van de plannen. Als internetproviders niet willen meewerken, kan in het uiterste geval de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een zogenaamde dienstverplichting opleggen. Hierdoor worden zij verplicht om een goedkoper internetabonnement aan te bieden aan Nederlanders met een lager inkomen. In België is een internetabonnement voor minderbedeelden inmiddels een feit. Voor een vast bedrag van 19 euro per maand kunnen mensen met een lager inkomen bij internetproviders toegang tot het internet verkrijgen.

   

  Duurder

  In Nederland wordt internettoegang om diverse redenen alleen maar duurder. Internetproviders hebben te maken met hogere energiekosten en stijgende loonkosten, wat wordt doorberekend in de abonnementsprijzen. Uit de eerste prijsverhoging van 2023 blijkt dat prijsstijgingen van meer dan vijf euro per maand te verwachten zijn. Ook maakt KPN in 2023 een begin met het gefaseerd uitzetten van het DSL-kopernetwerk. Vanaf dat moment kan bij KPN alleen nog maar internet via glasvezel afgenomen worden. De prijs van internetabonnementen via glasvezel is hoog vergeleken met de huidige DSL-abonnementen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobileinternetabonnementinflatieenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)