Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?

  Internetproviders als Ziggo, KPN en T-Mobile worden mogelijk verplicht om goedkopere internetabonnementen aan te bieden aan minderbedeelden.
  Jarco Kriek
  17 november 2022
  comments 6
  Worden Ziggo en KPN verplicht goedkoper internet aan te bieden?
  Foto Getty Images

  Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) komt binnenkort met plannen om toegang tot het internet betaalbaar te houden voor huishoudens met een laag inkomen. Nu Nederlanders worden geconfronteerd met hogere inflatie door onder meer stijgende prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen, moet er op andere levensbehoefte beknibbeld worden. Hierdoor wordt bij een groeiend aantal huishoudens het internetabonnement wegbezuinigd. In het plan van Van Huffelen kunnen Nederlanders met een laag inkomen voor weinig geld toegang tot het internet krijgen om online actief te zijn. Steeds meer zaken kunnen alleen online geregeld worden, en daardoor is toegang tot het internet een belangrijke of zelfs essentiële levensbehoefte geworden.

   

  Desnoods dwang

  Hoe de plannen van de staatssecretaris er inhoudelijk uit gaan zien, kan zij op dit moment nog niet zeggen. Dit geldt ook voor de uitvoering van de plannen. Als internetproviders niet willen meewerken, kan in het uiterste geval de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een zogenaamde dienstverplichting opleggen. Hierdoor worden zij verplicht om een goedkoper internetabonnement aan te bieden aan Nederlanders met een lager inkomen. In België is een internetabonnement voor minderbedeelden inmiddels een feit. Voor een vast bedrag van 19 euro per maand kunnen mensen met een lager inkomen bij internetproviders toegang tot het internet verkrijgen.

   

  Duurder

  In Nederland wordt internettoegang om diverse redenen alleen maar duurder. Internetproviders hebben te maken met hogere energiekosten en stijgende loonkosten, wat wordt doorberekend in de abonnementsprijzen. Uit de eerste prijsverhoging van 2023 blijkt dat prijsstijgingen van meer dan vijf euro per maand te verwachten zijn. Ook maakt KPN in 2023 een begin met het gefaseerd uitzetten van het DSL-kopernetwerk. Vanaf dat moment kan bij KPN alleen nog maar internet via glasvezel afgenomen worden. De prijs van internetabonnementen via glasvezel is hoog vergeleken met de huidige DSL-abonnementen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobileinternetabonnementinflatieenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview