Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wordt druk concurrentie Ziggo te machtig?

  Ondanks dat VodafoneZiggo stelt dat het nieuwe GigaNet met het gigabit internet van Ziggo de concurrentie van glasvezel aan kan, voelt het bedrijf een bepaalde druk.
  Jarco Kriek
  21 augustus 2021
  comments 16
  Wordt druk concurrentie Ziggo te machtig?
  Foto Getty Images

  Kabel vs glasvezel, ofwel Ziggo vs KPN. Het is een onderlinge strijd die de Nederlandse vaste markt in de greep heeft. Ziggo stelt dat kabel met de nieuwe DOCSIS 3.1 techniek de strijd met glasvezel goed aan kan. KPN – en ook andere glasvezelexploitanten zoals T-Mobile en Delta Fiber – stellen dat glasvezel superieur is aan de coaxkabel. Ziggo brengt dan weer als tegenargument naar voren dat signalen op het eigen HFC netwerk voor 97 procent door glasvezel worden getransporteerd. Maar juist die laatste drie procent zorgen er bijvoorbeeld voor dat Ziggo geen symmetrische internetsnelheid kan aanbieden.

   

  Upload

  En daar kan de crux in de strijd tussen coax en glasvezel – en dus tussen Ziggo en KPN – weleens liggen. Het is duidelijk dat 99,9 procent van de Nederlanders de maximale uploadsnelheid van 1000Mbps die KPN via glasvezel kan leveren niet nodig heeft. Maar de huidige maximale uploadsnelheid van 50 Mbps die Ziggo via het kabelnetwerk levert, is aan de geringe kant. Zeker nu thuiswerken, thuisscholieren en werken in de cloud meer gewoonte dan uitzondering zijn geworden. Sussende woorden uit het hoofdkantoor van VodafoneZiggo dat 50Mbps ruim voldoende is, moeten gezien worden als damage control.

   

  Kabel nu nog voor

  Als met open vizier naar de huidige stand van zaken wordt gekeken, voelt Ziggo de druk van glasvezel en bedrijven die via glasvezel de vaste diensten tv en internet leveren meer en meer. Dat is terug te zien aan de kwartaalcijfers. Ziggo zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Los van een waardeoordeel of internet via glasvezel nu kwalitatief beter is dan via de kabel kan wel worden geconcludeerd dat zeker voor internet-only abonnementen glasvezelinternet goedkoper is. Zeker nu meer Nederlanders door de oplopende jaarlijkse prijsstijgingen kritischer naar de maandlasten voor tv en internet gaan kijken, wordt vaker de overstap van DSL en kabel naar glasvezel gemaakt. Kabelinternet blijft desondanks nog altijd in Nederland het meest gebruikt. De vraag voor bedrijven met een toekomstvisie is natuurlijk of deze situatie over vijf jaar nog het geval is. Over vijf jaar heeft volgens de huidige planning meer dan tachtig procent van de woningen en bedrijven niet alleen via de kabel, maar ook via glasvezel toegang tot vaste diensten.

   

  Concurrentie

  VodafoneZiggo kwam in 2017 door een fusie van Vodafone Nederland (Vodafone Group) en Ziggo (Liberty Global) tot stand. In deze periode heeft Totaal TV veel over Ziggo gepubliceerd. Dit is begrijpelijk: Ziggo levert aan meer dan de helft van de Nederlanders vaste diensten. Maar in al die tijd is nog nooit op een gestelde vraag het antwoord gekomen dat de betreffende vraag vanwege concurrentie niet beantwoord kon worden. Tot deze week. Op een vraag over het toekomstige HD- en 4K-aanbod was het antwoord: 'We lopen in onze externe communicatie nooit vooruit op onze interne planning. Daarnaast is er veel concurrentie in het tv-aanbod, wat maakt dat onze concurrenten graag willen weten wat onze interne planning is.' Met andere woorden, een antwoord op deze vraag wordt beschouwd als concurrentiegevoelige informatie. Een uitdrukking die vaker wordt gebruikt, maar dan veelal niet door een marktleider.

   

  Niet negatief

  Het door VodafoneZiggo gegeven antwoord moet ook niet negatief worden opgevat. Het maakt duidelijk dat VodafoneZiggo de huidige concurrentie serieus neemt. En dat is nodig om de eigen diensten naar een hoger niveau te brengen. Iets dat zeker op het gebied van internet nodig is om de achterstand met glasvezel niet te groot te laten worden. Het maakt wel duidelijk dat de concurrentiestrijd op de markt van vaste diensten een nieuwe spannende fase is ingegaan.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberT-Mobilekabelglasvezelinternetinternetsnelheidgigabituploadtvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)