Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wordt druk concurrentie Ziggo te machtig?

  Ondanks dat VodafoneZiggo stelt dat het nieuwe GigaNet met het gigabit internet van Ziggo de concurrentie van glasvezel aan kan, voelt het bedrijf een bepaalde druk.
  Jarco Kriek
  21 augustus 2021
  comments 16
  Wordt druk concurrentie Ziggo te machtig?
  Foto Getty Images

  Kabel vs glasvezel, ofwel Ziggo vs KPN. Het is een onderlinge strijd die de Nederlandse vaste markt in de greep heeft. Ziggo stelt dat kabel met de nieuwe DOCSIS 3.1 techniek de strijd met glasvezel goed aan kan. KPN – en ook andere glasvezelexploitanten zoals T-Mobile en Delta Fiber – stellen dat glasvezel superieur is aan de coaxkabel. Ziggo brengt dan weer als tegenargument naar voren dat signalen op het eigen HFC netwerk voor 97 procent door glasvezel worden getransporteerd. Maar juist die laatste drie procent zorgen er bijvoorbeeld voor dat Ziggo geen symmetrische internetsnelheid kan aanbieden.

   

  Upload

  En daar kan de crux in de strijd tussen coax en glasvezel – en dus tussen Ziggo en KPN – weleens liggen. Het is duidelijk dat 99,9 procent van de Nederlanders de maximale uploadsnelheid van 1000Mbps die KPN via glasvezel kan leveren niet nodig heeft. Maar de huidige maximale uploadsnelheid van 50 Mbps die Ziggo via het kabelnetwerk levert, is aan de geringe kant. Zeker nu thuiswerken, thuisscholieren en werken in de cloud meer gewoonte dan uitzondering zijn geworden. Sussende woorden uit het hoofdkantoor van VodafoneZiggo dat 50Mbps ruim voldoende is, moeten gezien worden als damage control.

   

  Kabel nu nog voor

  Als met open vizier naar de huidige stand van zaken wordt gekeken, voelt Ziggo de druk van glasvezel en bedrijven die via glasvezel de vaste diensten tv en internet leveren meer en meer. Dat is terug te zien aan de kwartaalcijfers. Ziggo zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Los van een waardeoordeel of internet via glasvezel nu kwalitatief beter is dan via de kabel kan wel worden geconcludeerd dat zeker voor internet-only abonnementen glasvezelinternet goedkoper is. Zeker nu meer Nederlanders door de oplopende jaarlijkse prijsstijgingen kritischer naar de maandlasten voor tv en internet gaan kijken, wordt vaker de overstap van DSL en kabel naar glasvezel gemaakt. Kabelinternet blijft desondanks nog altijd in Nederland het meest gebruikt. De vraag voor bedrijven met een toekomstvisie is natuurlijk of deze situatie over vijf jaar nog het geval is. Over vijf jaar heeft volgens de huidige planning meer dan tachtig procent van de woningen en bedrijven niet alleen via de kabel, maar ook via glasvezel toegang tot vaste diensten.

   

  Concurrentie

  VodafoneZiggo kwam in 2017 door een fusie van Vodafone Nederland (Vodafone Group) en Ziggo (Liberty Global) tot stand. In deze periode heeft Totaal TV veel over Ziggo gepubliceerd. Dit is begrijpelijk: Ziggo levert aan meer dan de helft van de Nederlanders vaste diensten. Maar in al die tijd is nog nooit op een gestelde vraag het antwoord gekomen dat de betreffende vraag vanwege concurrentie niet beantwoord kon worden. Tot deze week. Op een vraag over het toekomstige HD- en 4K-aanbod was het antwoord: 'We lopen in onze externe communicatie nooit vooruit op onze interne planning. Daarnaast is er veel concurrentie in het tv-aanbod, wat maakt dat onze concurrenten graag willen weten wat onze interne planning is.' Met andere woorden, een antwoord op deze vraag wordt beschouwd als concurrentiegevoelige informatie. Een uitdrukking die vaker wordt gebruikt, maar dan veelal niet door een marktleider.

   

  Niet negatief

  Het door VodafoneZiggo gegeven antwoord moet ook niet negatief worden opgevat. Het maakt duidelijk dat VodafoneZiggo de huidige concurrentie serieus neemt. En dat is nodig om de eigen diensten naar een hoger niveau te brengen. Iets dat zeker op het gebied van internet nodig is om de achterstand met glasvezel niet te groot te laten worden. Het maakt wel duidelijk dat de concurrentiestrijd op de markt van vaste diensten een nieuwe spannende fase is ingegaan.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberT-Mobilekabelglasvezelinternetinternetsnelheidgigabituploadtvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview