Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wordt live voetbal kijken Ajax, Feyenoord en PSV nog duurder?

  Voetballiefhebbers kunnen de borst nat maken. De belangrijkste clubs uit de Eredivisie krijgen een plan voorgeschoteld waarbij inkomsten fors stijgen.
  Jarco Kriek
  28 augustus 2020
  comments 3
  Wordt live voetbal kijken Ajax, Feyenoord en PSV nog duurder?
  Foto ProShots

  De plannen rond een gezamenlijke competitie van de belangrijkste betaald voetbalclubs uit Nederland en België worden met de dag concreter. Zeker nu voetbalclubs als Ajax, Feyenoord. PSV, AZ en Vitesse van de onderzoekers van Deloitte vandaag een financieel plan krijgen voorgelegd waarin deze zogenaamde BeNeLiga voetbalcompetitie tot een inkomstenbron van 400 miljoen euro per jaar kan gaan leiden. Dat is het dubbele dat de voetbalclubs uit Eredivisie (Nederland) en Jupiler Pro League (België) vanaf dit voetbalseizoen als inkomsten uit uitzendrechten jaarlijks op de rekening gestort krijgen.

   

  Betaalzenders

  In Nederland wordt Eredivisie live op FOX Sports uitgezonden. In België is de Jupiler Pro League live via Eleven Sports te bekijken. In het Eindhovense Philips Stadion praten de belangrijkste Nederlandse en Belgische clubs vandaag over het onderzoek van Deloitte. Grootste struikelblok is dat UEFA op dit moment nog geen duidelijkheid heeft gegeven dat de huidige tien tickets voor de Europese voetbal toernooien Champions League en Europa League bij de vorming van een BeNeLiga gehandhaafd blijven. Zowel Nederland en België hebben beide vijf van dergelijke toegangstickets.

   

  Abonnement

  Mocht BeNeLiga daadwerkelijk tot stand komen en 400 miljoen euro aan inkomsten binnen wil halen dan betekent dit zo goed als zeker dat het voor voetballiefhebbers – en mogelijk alle tv-kijkers – nog duurder wordt om naar live voetbal te kijken. In Nederland is FOX Sports er op harde manier achter gekomen dat alleen door een verdienmodel waarbij alle Nederlanders meebetalen die een tv-abonnement kopen de afdracht van minder dan honderd miljoen euro per jaar rendabel kan worden terugverdiend. In Nederland kochten in de afgelopen acht jaar te weinig voetballiefhebbers een abonnement om met de gangbare verdienmodellen het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Dit zorgde voor een opgebouwde schuldenlast voor FOX Sports die hoger dan 200 miljoen euro bedraagt.

  voetbalBeNeLigaEredivisieJupiler Pro LeagueFOX SportsEleven SportsvoetbalEredivisiebelastinguitzendrechtenabonnementtvtelevisiebetaalzender

  Reacties