Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  YouCa overweegt procedure CBb: ‘Ziggo en KPN mogen blijven scoren’

  Het is niet uitgesloten dat YouCa bij de bestuursrechter aanklopt om de zienswijze van toezichthouder ACM te toetsen. YouCa zegt dit samen met meerdere kleinere partijen te overwegen.
  Jarco Kriek
  13 december 2023
  comments 0
  YouCa overweegt procedure CBb: ‘Ziggo en KPN mogen blijven scoren’
  Foto Getty Images

  Reden voor YouCa om bestuursrechter College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in te schakelen is onder meer de publicatie van het Marktanalysebesluit lokale toegang van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Inhoudelijk blijft het eindoordeel van de toezichthouder identiek aan eerdere versies die ook naar de Europese Commissie zijn gestuurd. YouCa ziet het oordeel van ACM als vrijbrief voor de marktleiders op de internetmarkt VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN om te kunnen blijven scoren.

   

  Verzoek

  Het steekt YouCa daarnaast dat een verzoek Wet Open Overheid (voorheen WOB) om een beter inzicht te krijgen in de beweegredenen van ACM ambtelijk ter zijde is geschoven. “Zo houdt ACM zelf een beeld in stand van een toezichthouder die zich niet herkent in de dagelijkse praktijk die kleine providers en consumenten ervaren en die onverbeterlijk de andere kant op kijkt om niet te hoeven ingrijpen. Dat maakt toezicht houden een stuk makkelijker”, aldus YouCa. Het bedrijf stelt dat ACM zich te gemakkelijk de bal door VodafoneZiggo en KPN na schijnbewegingen door de benen laat spelen.

   

  Belang consument

  YouCa wijst op recente consolidaties die hebben plaatsgevonden zoals FTTH-portefeuille van Primevest Capital, Youfone en Kabeltex door KPN. Deze consolidaties leiden tot meer marktmacht. En dat leidt in de visie van YouCa uiteindelijk ook tot hogere abonnementsprijzen voor consumenten. “YouCa bereidt als penvoerder namens een aantal partijen de gang naar de bestuursrechter (CBb) voor. Zij zijn van mening dat ACM het belang van de consument onvoldoende heeft behartigd door in de markt voor breedbandinternet geen regulering op te leggen. Bij een falende toezichthouder is niet alleen de markt maar ook de politiek aan zet. YouCa zal parallel aan de nieuwe juridische stappen ook haar politieke- en maatschappelijke lobby vastberaden voortzetten.”

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderYouCaCBbCollege van Beroep voor het bedrijfslevenZiggoVodafoneZiggoKPN

  Reacties