Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo begint doorgifte NPO 1 UHD in 4K op Mediabox Next

    Ziggo is als eerste van de drie grotere Nederlandse distributeurs begonnen met de doorgifte van het tijdelijke kanaal NPO 1 4K.
    Jarco Kriek
    9 juni 2021
    comments 29
    Ziggo begint doorgifte NPO 1 UHD in 4K op Mediabox Next
    Foto Getty Images

    NPO 1 4K toont gedurende het EK voetbal van 11 juni tot en met 11 juli alle wedstrijden van het Europese voetbaltoernooi die op NPO 1 worden uitgezonden in volwaardige 4K-beeldkwaliteit. De overige programma’s worden van Full HD naar de 4K-beeldresolutie 3840 x 2160 pixels opgewaardeerd. NPO 1 4K is tijdens de sportzomer van 2021 alleen tijdens het EK voetbal via distributeurs beschikbaar. De Tour de France en Olympische Spelen zijn bij NPO niet in 4K te zien. Mogelijk dat Eurosport nog wel in dit gat springt. De uitzendrechten van de Olympische Spelen zijn namelijk in bezit van eigenaar Discovery. In Nederland gebruikt NPO/NOS een bij Discovery gekochte sublicentie om de Olympische Spelen live in beeld te kunnen brengen.

     

    Niet op 1

    In tegenstelling tot een eerdere aankondiging wordt NPO 1 4K op Mediabox Next bij Ziggo niet op voorkeuzepositie 1 in de zenderlijst uitgezonden. De zender is te vinden op voorkeuzepositie 999. Ziggo zegt het aanvoersignaal zonder bewerking rechtstreeks aan klanten door te geven. Dit betekent dat aanvullende diensten als teletekst en ondertiteling niet beschikbaar zijn. Bij de normale HD-versie van NPO 1 – die wel op voorkeuzepositie 1 in de zenderlijst van Mediabox Next te vinden is – zijn deze aanvullende diensten wel gewoon beschikbaar.

     

    Duurder abonnement

    De ophef onder een deel van de Ziggo-klanten over de doorgiftestrategie van NPO 1 4K is groot. De tijdelijke 4K-zender is alleen via Mediabox Next te bekijken. Dit ondanks het feit dat de zender gewoon in DVB-C op het netwerk beschikbaar is en kijken via de interne kabeltuner van een 4K-televisie – eventueel in combinatie met een CI+ module – dus technisch tot de mogelijkheid behoort. Ziggo kiest echter voor Mediabox Next. Deze bruikleendecoder wordt alleen bij het duurdere tv-abonnement TV Max geleverd.

    ZiggoVodafoneZiggoNPOpublieke omroepNPO 1NPO 1 4KvoetbalEK voetbalbruikleendecoderMediabox Next

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview