Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo's 'beste kijkervaring' is Ketnet in SD: waar blijft verdere HD-uitbreiding?

  Het bieden van "de beste kijkervaring" geeft kabelaanbieder Ziggo als reden voor vrijwel elke toevoeging, wijziging van het aanbod of verbetering van techniek.
  Jarco Kriek
  2 januari 2023
  comments 6
  Ziggo's 'beste kijkervaring' is Ketnet in SD: waar blijft verdere HD-uitbreiding?
  Foto Getty Images

  Maar wat betekent die 'beste kijkervaring' in de praktijk voor de abonnees die tv kijken via Ziggo? Als we het aanbod vergelijken met dat van andere landelijke providers als KPN, T-Mobile en Delta zien we nog steeds verschillen in het HD-aanbod. Het opvallendst is het Vlaamse publieke tv-kanaal Ketnet. Bij alle overige landelijke providers in deze zender in HD te bekijken, maar bij Ziggo in SD. Niet echt een voorbeeld van het leveren van de beste kijkervaring.

   

  Verplichte doorgifte

  Nu is Ketnet het minst bekeken en voor velen ook het minst interessante kanaal van de Vlaamse publieke omroep VRT. Maar het is ook een kanaal dat door de overheid in de Mediawet is aangewezen als zogenaamd must-carry kanaal. Een kanaal dat volgens de overheid dusdanig belangrijk is dat Ziggo en alle andere providers het verplicht aan klanten moet aanbieden.

   

  Marketing

  Dat VodafoneZiggo de term beste kijkervaring gebruikt, heeft een duidelijke reden. Het is een goed verzonnen marketingterm waarmee men feitelijk alle kanten op kan, want iedereen ervaart dingen anders. Zelfs Ketnet in SD kan door Ziggo-klanten als beste worden ervaren, bijvoorbeeld als de betreffende klant nog nooit Ketnet in HD-beeldkwaliteit heeft gezien. VodafoneZiggo vermijdt problemen door geen gebruik te maken van de term beste beeldkwaliteit. Ketnet in SD heeft namelijk een aantoonbaar lagere beeldkwaliteit als dezelfde zender in HD-beeldformaat.

   

  Toekomst

  De roep van menig Ziggo-klant om meer HD wordt weer langzaam luider. Precies een jaar geleden, gedurende de eerste dagen van 2022, was de vraag naar meer HD vanuit Ziggo-klanten ook al duidelijk hoorbaar. Ziggo maakte daarna een grote inhaalslag. Het kabelbedrijf waardeerde tientallen zenders op naar HD-beeldkwaliteit, waardoor het verschil met de belangrijkste concurrent KPN vrijwel verdween. In de zomer stopte Ziggo echter met opwaarderen, en het heeft de kwaliteitsverhoging sindsdien niet meer hervat. De vraag is dan ook wanneer VodafoneZiggo weer begint het aanbieden van meer zenders in HD-kwaliteit, te beginnen met Ketnet. Het kan niet zo zijn dat een bedrijf dat zegt de beste kijkervaring te leveren een zender die door de overheid verplicht moet worden aangeboden - als enige provider - niet in HD doorgeeft.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiezenderaanbodHDbeeldkwaliteitVRTpublieke omroepKetnet

  Reacties